Hur Trump lyckades vinna valet online med hjälp av Facebook och socialamedier

Vladimir Putin – att utläsa Putins personlighet utifrån hans judo
november 11, 2016
Ricky Gervais i Afrika
november 26, 2016
Donald Trump

Det smutsiga amerikanska valet har passerat och nu börjar olika typer av eftervalsrapporter publiceras. Det är det första valet där sociala medier fått verklig genomslagskraft och där de politiska partierna gått ”all in”. Om vi bortser från det politiska budskapet så var de betydligt mer lyhörda, smarta och aggresiva kring hur de använde sociala medier. Online kampanjer har förändrat hur olika intressen kan manipulera den politiska debatten. Den som spenderar mest pengar har störst sannolikhet att vinna

Några dagar innan valet hade Hillary enligt många traditionella bedömare en större sannolikhet att vinna vilket innebär att Trump gänget vågade ta större risker i slutdagarna. Troligtvis var det en smash-and grab insats på Facebook mot riktade geografiska battleground stater som Wisonsin, Michigan och negativa kampanjer mot vissa demografiska grupper sista veckan som förändrade hela valutgången.
Enligt Washingtonpost
använde även Hillary Clintons kampanj algoritm marknadsföring och deras algoritm var döpt till Ada som betecknades som enormt komplex och körde 400 000 simuleringar per dag. Ada visade kampanjmanagern Robby Mook hur de skulle fördela sina resurser efter olika stater. Man kan alltså säga att denna algoritmen krigade mot Facebooks demografiska algoritm som dessutom arbetade i realtid – och vi känner ju alla till slutresultatet…

Robert Mercer

Enligt en artikel i The Guardian var det Robert Mercer, en hedgefond miljardär som hjälpte till att finansiera Trump kampanjen och är en av ägarna av högerextrema Breitbart News Network. Mercer var även involverad Leave.eu kampanjen och är kompis med euroskeptikern och politikern Nigel Farage. Mercer såg även till att Trump anställde Stephen Bannon och vita husets taleskvinna Kellyanne Conway. Mercer använde sitt dataanalytics företag för att ge expertråd i Brexit kampanjen och påverka osäkra väljare genom Facebook. Mercer investerar även i Heartland Institute som är klimatskeptiker och Media Research Center vars syfte är att korregera ”liberala felaktigheter”

Psykometri – kampanjer riktade mot olika personlighetstyper på Facebook

Enligt en artikel i Motherhood är företaget Cambridge Analytica det är samma företag som hade arbetat för Leave.EU och Brexit kampanjen. Cambridge Analytica är brittisk big data-företag som är speciliserad på ”election management”.

Cambridge Data

Enligt en artikel i Guardian betalade Trumps team 6 miljoner USD för att påverka osäkra väljare. Strategin är att hämta data från Facebook och använd använda skräddarsydda Facebook annonser mot väljarna.  Cambridge Analytica använder psykometri och personlighetstyper och drivs av VD:n  Alexander James Ashburner Nix och som enligt sin Linkedin sida har ett 20-tal personer baserade i Washington.

Video hur de använt psykografik för senator Cruz kampanjen som använde behavoural science, psykografik (väljarnas personlighet) utifrån OCEAN modellen.

Trump lyckades påverka swing voters och kvinnor

I slutändan handlade det amerikanska valet om att påverka swing-voters. Trump lyckades att vinna 53% av rösterna från vita kvinnor och speciellt i de 3 swing-staterna som spelade störst roll dvs Wisconsin, Pennsylvania och Michigan. Trump lyckades också vinna rösterna hos vita kvinnor med college utbildning. 59% av alla vita kvinnor hade en dålig bild av Clinton och 65% att hon var oärlig. På Facebook kan du rikta in kampanjer mot olika kön och det är troligt att man hade en strategi för kvinnor och speciellt de som bodde i Swing staterna.

Trumps officiella kampanj

Gary Coby (som officiellt körde Trumps kampanj) twittrade senare  att det var falsk information att Cambridge Analytica var involverade och att han använda ”psychograps” och det är känsligt hur kampanjen kördes. Men det är rimligt att anta att kampanjerna körde flera Facebook annonskampanjer parallellt en officiell och flera inofficiella troligtvis med stöd från Ryssland.

Enligt Cambridge Analytica hemsida delar de upp personligheter efter OCEAN modellen (likanden modeller kallas för femfaktormodellen) som har blivit en standardmodell inom psykometri.

 • Openess (om de är öppna för nya erfarenheter)
 • Conscientiousness (samvetsgrannhet och om de föredrar planer och noggranhet)
 • Extraversion (om de är sällskapliga och spenderar tid med andra och har värme i sin relation till andra)
 • Neuroticism (om de är oroliga och benägna för ångest)

Baserat på dessa dimensioner du kan säga relativt exakt vad en grupp människor är behov av, vilka rädslor som de har mm. Traditionella politiskakampanjer har ofta vänt sig till gruppen öppna människor – men med den här modellen kan man nå helt nya grupper och dessutom ge dem helt olika budskap. En person som är neurotiskt och orolig kan du skräddarsy ett budskap till – vilket sällan gjorts i traditionell politik – direkt så går det att öka kampanjens effektivitet med mer än 20%.

Psykologen Michal Kosinski har utvecklat en liknande metod för att analysera personer baserat på deras beteende på Facebook.
Resultaten beskrivs i en forskningsstudie  att människors personligheter kan förutses automatiskt och utan medverkan av mänsklig social-kognitiva färdigheter.

De olika digitala kanalerna användes på olika sätt

Utöver Facebook användes olika digitala kanaler på olika sätt.

 • Email – användes traditionellt för att få donationer och här har demokraterna varit urstarka (både Obama kampanjen och Hillary kampanjen drevs av Toby Fallsgraff)
 • Facebook var utan tvekan den viktigaste kanalen där man använde negativa artiklar
 • Twitter – användes för att stödja olika politiska argument samt negativa begrepp
 • Snapchat användes av både republikanerna och demokraterna
 • Websajter – med falska nyheter som i sin tur delades på sociala medier av de väljargrupper som man riktade in sig mot
 • Fundraiser kampanjer som kördes av RNC Performance, Optimization & Experiments Team (POET). Totalt gjorde de 300 tester från juli till november 2016 där de samlade in över 30 miljoner dollar. Vissa av dessa hittar man på RNC Testing Booklet.

Google Trends

Man kunde tidigt se att Trump hade betydligt större genomslagskraft på Internet när man jämförde Hillary mot Donald i verktyg som Google Trends.  Jag tror media underskattade hans populistiska budskap som fick väldigt stor viral spridning.

Google Trends

Facebook var den viktigaste digitala kanalen

Facebook var den viktigaste kanalen enligt Trumps digitala direktörer Brad Parscale och Gary Coby och för många amerikaner är det den enda nyhetskällan. Kanalen lärde dem också hur de skulle förändra budskapet under resans gång genom multivariabla tester. Parscale och Coby testade mellan 40 000 till 60 000 olika Facebook annonsvariationer för online fundraisning varje dag. James Barnes som var client solution manager i Facebook i Washington DC var MVP (most valuable player).

Här är några exempel vad Gary Coby har twittrat om:

 • Negativt om HRC (Hillary Rodham Clinton) skickades till New York
 • Negativt om HRC till yngre män. NRSC = National Republican Senatorial Committee där TimCameron är Chief Digital Strategist
 • Multivariabla tester med Facebook för att skruva på budskap och $

Tweets från Trump

 

Hillary kampanjen

Trumps inofficiella kampanj och kontakterna med Ryssland

Troligtvis kördes inofficiella kampanjer med ryska intressen och det går att donera pengar till 3:e parts kampanjer. Det finns många starka ryska intressen som ville se Trump men även vill se en försvagning av EU och Nato. EU-lagstiftning mot penningtvätt är knappast något ryska oligarker i London vill se. I Trumps kampanjkrets fanns det ursprungligen många med affärskopplingar till Ryssland förrutom Trump själv hittar man kampanjchefen Paul Manafort och säkerhetsrådgivaren Michael FLynn, kampanjrådgivaren Carter Page och Rex Tilerson mfl.

Michael Flynn tvingades sluta som säkerhetsrådgivare efter 24 dagar efter det att det framkommit att han ljög om att ha pratat med Rysslands ambassadör. Flynn en fd generallöjtnant var chef för Defense Intelligence Agency och i ett besök i februari 2014 vid Cambridge University hade han middag med ryska bankirer. Vidare hade han email korrespondens med 36-åriga Svetlana Lokhova som tros vara rysk spion eller ha kopplingar till ryska spioner. Källa

Trumps svärson och senior rådgivare Jared Kushner mötte ochkså Putins bankir Sergey Gorkov som är VD för Vneshekonombank (Rysslands utvecklingsbank) vilket är  rysslands största statliga bank som finansierar politiska projekt och syftar till att utveckla den ryska ekonomin.

Trumps tidigare kampanjrådgivare och lobbyisten Roger Stone har erkänt kopplingar till ryska hackaren Guccifer 2.0 i ntervju med ABC’S George Stephanopou. Guccifer var samma hackare som attackerade det demokratiska partiet och publicerade Hillary Clintons email till Wikileaks. I intervjun säger han ”Let’s finish with Grucifer. My communication with her is now entirely public”. Kan det ha varit Svetlana Lokhova som Stone syftade på?

Trump själv har kritiserat brittisk underrättelsetjänsten GHHQ och sagt att de kan ha hjälpt Obama att spionera på honom.

Kring kretsen av ryssar som samarbetar med Trumps krets finns den ryska ambassadören Sergey Kislyak, affärsmannen Igor Sechin med kopplingar till Putin: Felix Sater, Sergei Millian, svr agenten Victor Podobnyy och Andrii V Artemenko.
Mer om de personliga kopplingarna 

Negativa kampanjer och falska nyheter på Facebook dagarna innan valet

I samband med att FBI-direktören James Comney öppnade en ny undersökning mot Hillary 11 dagar innan valet angående hennes mailserver, vilket flera tror vände valet. Den nyheten fick stor publicitet och spreds i sociala medier som ”Crooked Hillary”. De falska nyheterna ökade och handlade om de allt från pedofili kopplad till kampanjen, Hillarys bisexuella relationer, antisimitism och andra nyheter som inte var korrekta enligt Robby Mook som var Clintons kampanjchef.

Buzzfeed har skrivit om de falska nyheterna som fick mer spridning än från riktiga tidningar och de fick också mer viral spridning och mer engagemang. Den mest spridda fake nyheten var att påven Francis stödjer Trump följt av att Hillary sålde vapen till ISIS.

Vi vet inte ifall man använde remarketing på Facebook men ifall de körde Facebooks remarketing pixel så är det teoretiskt möjligt att nå basen som läst nyheten men fler negativa nyheter. Det slutar inte där utan det är möjligt att hitta tvillingar på Facebook och rikta budskapet till den typen av människor som nappar på negativa nyhter.

Wall Street Journal har rapporterat att Facebook efter valet har sagt att de slänger ut falska nyheter efter att de fått kritik efter valet hur Facebook Audience Network har använts. För den konspiratoriskt lagda så har en av de stora Facebook investerarna Peter Thiel varit öppen anhängare till Trump.

Det spred också mängder av obskyra negativa artiklar på Facebook kring Hillary Clinton om korrumption och olika artiklar allt från att hon skulle dödat Vince Foster till att hon hade en lesbisk kärleksrelation med sin pressekreterare Huma Abedin. De bilder som jag lagt upp är bara en bråkdel som jag själv fått ta del av.

 

Hillary negativ kampanjfacebook10Amerikanska valet

 

Men grundaren Marc Zuckerberg från Facebook slår ifrån sig kritiken.
Tanken om att falska nyheter på Facebook på något sätt skulle ha påverkat valutgången är en ganska galen idé. Ifall man tror det så har man inte förstått det budskap som Trumps anhängare skickat i det här valet kommenterade Zuckerberg till BBC. För den konspiratoriskt lagda så har en av Facebook investerarna Peter Thiel investerad i Trump kampanjen.

Twitter

Donald Trumps Twitter konto var också enormt viktig i kampanjen och gav intrycket att det fanns en stor väljarbas som hade liknande åsikter och som retweetade innehållet och tyckte om det som skrev. Det finns naturligtvis rätt många personer som delar det som Trump säger men nytt för det här valet var programrobotar som maskerats som människor och som påverkar den politiska kursen inom sociala medier som aldrig förr och är ett reellt hot mot demokratin. Inom blackhat världen finns det botar för de flesta sociala medier (Twitter, Linkedin och Facebook) och det är troligtvis framförallt på Twitter som olika Twitterbots användes. Det är inte osannolikt att personer med vissa politiska åsikter försökte påverka med sina egna bots.

Twitter om Hillary

Kampanjen använde betalda emojis som var knutna till en specifik hashtag. När någon använder en hashtag är läggs en emoji automatiskt till i slutet exempelvis  #CrookedHillary som använde en hand som tar en penningsäck.

 

En överraskande hög andel av den politiska diskussion som förs på Twitter skapades av pro -Donald Trump och pro-Hillary Clinton programrobotar, eller sociala robotar, med det uttryckliga syftet att snedvrida online diskussionen om valet. Forskarna analyserade 20 miljoner valrelaterade tweets skapade mellan 16 september och oktober 21. De fann att robotar, snarare än människor, producerade 3,8 miljoner tweets vilket motsvarade 19%. Sociala robotar stod också för 400 000 av de 2,8 miljoner enskilda användare  eller nästan 15 procent av befolkningen enligt studien.

Twitterboots har analyserats och forskararna vid University of Southern California har kommit fram att 400 000 av dessa Twitterkonton sannolikt är pro-Donald Trum bots. Dessa har genererat ett stort antal Twitter meddelande för Trump kampanjen. Dessa robotar har blivit så sofistikerade att de kan tweeta, retweeta, dela innehåll, kommentera inlägg, ”som” kandidater, odla sin sociala inflytande genom att följa legitima mänskliga konton och även engagera sig i människoliknande samtal.

Även Clinton kampanjen hade bots men Trumps bots hade fler och producerade fler tweet vilket ger intryck av att det finns ett stort folkligt stöd för en viss kandidat när det i verkligheten genereras artificiellt.  Kontona kan också skriva att en viss person vann någon av debatterna. Källa First: Alessandro Bessi och Emilio Ferrara upplaga november 7.

En liknande studie som släpptes förra månaden av forskare från Oxford University, University of Washington och Corvinus University of Budapest kommer fram till liknande slutsatser att pro-Trump slog ut producerade pro-Clinton-konton med sju-till-ett.

Exempel på negativa kampanjsajter mot Hillary Clinton

 

Fejkade nyheter

Det spreds mängder av negativ information om Hillary Clinton och gör du en sökning på Google på begreppet ”Crookked Hillary” får du upp 12 700 000 sökresultat.

Huffington Post har i en artikel skrivit om hur vänstern och deras frontman Bernie Sanders hade en trollkampanj mot sig och en närmast tsunami av fejkade nyheter. Det var artiklar som att Clinton hade mördat sina politiska motståndare och att hon drev en pedofilring. När man undersökte vilka domäner som låg bakom var 40% registerade i österuopa och många fanns i Makedonien och Albanien. Gissningsvis var det människor som är kunniga inom affiliate marknadsföring eftersom man använder liknande metoder för att tjäna pengar på Google Adsense annonser.

Crooked Hillary Clinton

Buzzfeed News har identifierat mer än 100 pro-Trump webbplatser som drivs från  staden Veles i fd jugoslaviska republiken Makedonien. Med rubriker som ”Hillarys dödade sin första amerikanska spion”, ”Hur liberalerna förstörde Amerika”, ”Det är därför vi behöver Trump i Vita huset”. Tidningen The Guardian har identifierat mer än 150 domäner registrerade till människor med adresser i Veles. Det kan vara svårt att veta vem som ligger bakom falska konton och det är långtifrån säkert att de har stöd officiellt – det behöver inte vara partierna utan kan vara enskilda individer som vill tjäna pengar genom annonsnätverk och att skapa klickbeten eftersom det finns så många nyheter om Donald Trump som besökarna vill läsa.

 

Youtube

På Youtube hade Trump hela tiden ett övertag över Hillary vilket man ser tydligt på Google Trends.

Youtube

 

**********

Källor

presidentofgalaxy.com

Jag som skriver på den här sajten heter Daniel Larsson och har arbetat med Internet sedan 1993 och är specialiserad på digital marknadsföring. Pappa till 2 söner och judo entusiast. Det som skrivs på den här bloggen är mina personliga åsikter och har inget att göra med mitt jobb eller företag.

Comments are closed.