februari 1, 2023

Vänsterfalangen inom det demokratiska partiet i USA

I april 2022 röstade vänstern i USA mot stödet till Ukraina och ett lagförslag att beslagta sanktionerade ryska oligarker.


Vad tycker vänstern om Ukraina?

I april 2022 röstade vänstern i USA mot stödet till Ukraina och ett lagförslag som uppmanar president Biden att beslagta tillgångar från sanktionerade ryska oligarker och använda medlen för att hjälpa Ukraina. Det är märkligt att några av de som är mest progressiva samlades kring frågan tillsammans med delar av de mest ultra- konservativa. Alexandra Ocasio-Cortex, Ilhan Omar, Rashida Tlaib och Cori Bush röstade mot Ukraine Reconstruction Act. Att Madison, Marjorie Taylor Green, Thomas Massie och Chip Roy röstade mot var kanske inte så märkligt är alla ultra-republikaner som brukar rösta för Ryssland i alla möjliga frågor.

Några av de åtta lagstiftare förklarade sina ståndpunkter i den här artikeln från the Hill, inklusive några som hävdar att lagförslaget skulle ge regeringen för mycket auktoritet.

Om är naiv skulle man kunna argumentera att de röstade mot för att istället lägga pengar på inhemska sociala program men det kan också handla om att Kreml stöder båda falangerna som ligger i det yttersta politiska spektrumet.


Vilka är mest tongivande i vänstern?

De tre mest kända nya demokratiska kvinnorna i amerikanska kongressen lutar klart åt vänstern. Kvinnorna är unga, smarta, rebelliska och kommer påverka politiken under lång tid framåt. De kallar sig ofta för demokratiska socialister ett begrepp som varit tabu i USA under flera år och de har fokus på miljöfrågor.

Alexandria Ocasio-Cortez från New York även kallad AOC är stjärnan i det demokratiska partiet och den yngsta kvinnan någonsin valts till kongressen. Från oktober 2018 har hennes namn trendat enligt Google Trends och hon har fått mycket uppmärksamhet för sin ”new green deal”.

AOC är för ung för att ställa upp som presidentkandidat. Hon säger sig vara demokratisk socialist och har snabbt blivit ett hatobjekt i republikanska kretsar. Den här videon visar hennes briljans att sätta agendan.


Ilhan Omar från Minnesota är den första representanten att bära en hijab och i den här tuffa utfrågningen av Trumps sändebud i Venezuela Elliott Abrams om USA:s politik i Centralamerika. Hon grillar tjänstemanen som hålls ansvarig för tidigare synder och tar upp El Mozote massakern där 800 civila dödades och vikten av att se på de mänskliga rättigheterna.

Illhan och Rashida Tlaib är öppet kritiska till Israel och den politiska lobbyn AIPAC vilket attackaterats mycket starkt av majoritetsledaren i USA:s representatshus Kevin McCarthy som beskyller dem att vara antisemitiska.

Rashida Tlaib från Michigan är den första palestinska muslimska kvinnan i kongressen och demokratisk socialist. I en kritiserad video säger hon ”We’re gonna impeach the motherfucker” med hänvisning till Trump.

Vad står de i miljöfrågorna

Flera av de yngre har fösökt lansera the New Green Deal. Mer konservativa och etablerade delar av det demokratiska partiet har ställt sig kallsinniga kring the New Green Deal däribland Nancy Pelosi och Dianne Feinstein. Vad man bör komma ihåg är att olje och energilobbyn är stark i Washington och de knappast vara förespråkare för ett progressivt miljöprogram.

Demokrater som försökte bli president kandidat

Kamala D. Harris senator och fd åklagare från Kalifornien. Hon var tuff i olika utfrågningar och imponerade men har kommit i skuggan som vice president

Beto O’Rourke från Texas är en annan liberal som är duktig talare med lite Kennedy feeling.