Silurian hypothesis – kan det ha funnits en civilisation på jorden innan människan?
december 25, 2018
Steve Bannons världsbild och hur den påverkat omvärlden
juni 16, 2019

Det nya demokratiska partiet i USA

De tre mest kända nya demokratiska kvinnorna i amerikanska kongressen lutar klart åt vänstern. Kvinnorna är unga, smarta, rebelliska och kommer påverka politiken under lång tid framåt. De kallar sig demokratiska socialister ett begrepp som varit tabu i USA under flera år och de har fokus på miljöfrågor.

Alexandria Ocasio-Cortez från New York även kallad AOC är stjärnan i det demokratiska partiet och den yngsta kvinnan någonsin valts till kongressen. Från oktober 2018 har hennes namn trendat enligt Google Trends och hon har fått mycket uppmärksamhet för sin ”new green deal”.

AOC är för ung för att ställa upp som presidentkandidat. Hon säger sig vara demokratisk socialist och har snabbt blivit ett hatobjekt i republikanska kretsar. Den här videon visar hennes briljans att sätta agendan.


Ilhan Omar från Minnesota är den första representanten att bära en hijab och i den här tuffa utfrågningen av Trumps sändebud i Venezuela Elliott Abrams om USA:s politik i Centralamerika. Hon grillar tjänstemanen som hålls ansvarig för tidigare synder och tar upp El Mozote massakern där 800 civila dödades och vikten av att se på de mänskliga rättigheterna.

Illhan och Rashida Tlaib är öppet kritiska till Israel och den politiska lobbyn AIPAC vilket attackaterats mycket starkt av majoritetsledaren i USA:s representatshus Kevin McCarthy som beskyller dem att vara antisemitiska.

Rashida Tlaib från Michigan är den första palestinska muslimska kvinnan i kongressen och demokratisk socialist.

I en kritiserad video där hon säger att ”We’re gonna impeach the motherfucker” med hänvisning till Trump.

Motståndet för ”New Green Deal” från andra delar av det demokratiska partiet

Mer konservativa delar av det demokrtiska partiet har ställt sig kallsinniga kring the New Green Deal däribland Nancy Pelosi och Dianne Feinstein. Vad man bör komma ihåg är att olje och energilobbyn är stark i Washington och de knappast vara förespråkare för ett progressivt miljöprogram.

Presidentkandidater

Den som imponerat mest hittills är Kamala D. Harris senator och fd åklagare från Kalifornien. Både i utfrågningar och strategier visar hon att hon kan bli en tuff motståndare till Trump om presidentposten.

Beto O’Rourke från Texas är en annan liberal som är duktig talare med lite Kennedy feeling.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.