Trump släpper hemligstämplat material om mordet på JFK
oktober 20, 2017
Är universum en dator stimulering?
mars 11, 2018

Amerikansk general tror på krig i norra Europa

Enligt en artikel i Military.com har den amerikanska fyrstjärniga generalen Robert Neller nyligen sagt till 300 militärer som är stationerade i Trondheim i Norge att de ska vara förberedda för krig och en ”bigass fight” som skulle komma. ”Jag hoppas jag har fel, men det finns ett krig som kommer … Du är i en kamp här, en informations kamp, en politisk kamp med din närvaro.

Den amerikanska generalen sa också: ”They’re watching. Just like you watch them, they watch you. We’ve got 300 Marines up here; we could go from 300 to 3,000 overnight. We could raise the bar.

Men vad är det för krig som den amerikanska generalen varnar för och vad är bakgrunden till hans uttalanden med att stärka trupperna i Norge, såvida det inte bara är ett pepp-talk för de norsk stationerade trupperna?

Rysslands upprustning och Zapad övningen

Sverige har som bekant är hamnat i ett skärpt säkerhetsläge i takt med att NATO numera har expanderat sin östliga gräns och inkluderat Baltikum och de gamla östnationerna. Enligt en artikel i Russian Times har Nato har stärkt sin militära närvaro mot Rysslands västra gräns under de senaste fem åren och tvingat Moskva till vedergällningsåtgärder enligt Rysslands försvars minister Sergey Shoigu. Sedan 2012 har styrkan i Natos militärt utplacerade kontingenter vid Rysslands västra gränser vuxit tre gånger. Då nato-gränsen flyttas österut innebär det att Sverige och Finland som ligger utanför NATO skulle kunna hamna i en mycket svår situation. Fyra taktiska grupper av bataljonsnivå en amerikansk bepansrade brigad som används i Baltikum och Polen och personal på internationella Nato-divisioner i Polen och Rumänien.

Ryssland har å andra sidan ökat sitt innehav av kärnstridsspetsar med 30% på 3 år och antalet stridsdugliga förband. I Kallingrad har de satt upp stationära Iskander robotar med möjlighet att nå stora delar av Sverige. Deras krigsövning Zapad som var i september 2017 handlade enligt en artikel i tyska Bild (som inte är den tyngsta tidningen) om en attack mot Nato och fullskaligt krig mot länder som Sverige, Norge, Finland, Polen, Tyskland och Holland. Övningen inkluderade TU-95 bombplan och målen riktade in sig mot kritisk infrastruktur som flygfält och hamnar. Vid Zapad övningen användes även ny elektronisk krigsföring och drönarteknik. Men vad skulle egentligen Ryssland vinna på ett konventionellt krig?

Kärnvapen utanför konfliken?

Natos norra flank är inte skyddad av kärnvapen och vid ett  ett krig i norra Europa kan kärnvapenstaterna exklusive Ryssland ställas utanför en konflikt. Den svenska regeringen med Wallström röstade inte under FN konventionen mot kärnvapenförbud i september 2017 eftersom det hade inneburit att Nato med James Mattis inte skulle förnya sitt partnerskap med alliansen.

Enligt tyska Der Spiegel har den amerikanska försvarsministern Matis ställt ultimatum i Natos högkvarter i Bryssel i november 2017 där de krävt en respons mot ryska kärnvapenbaserade medeldistans misiler SSC-8. Mattis ska ha sagt att Nato måste hitta en gemensam position för att få ryssarna att återgå till INF treaty annars de ”push a head of its own”. Den 15:e december 2017 gick Nato ut med ett gemensamt pressmeddelande.

Kring frågan om INF treaty menar Putin att amerikanarna var först med att lämna ABM treaty i en video som publicerades 14:e december. Han pekar också ut misilförsvaret i Rumänien där Nato kan byta ut robotarna mot långdistansvapen. Putin har ett helt program kring utvecklingen i arktis där de ser på mineralresurser, miljö, säkerhetsfrågor och olika nationell projekt.

Trump doktrinen – America first

Det är inte bara Natos expansion som är ett problem utan även  motiven hos amerikanarna. Norra Europa ekonomiskt är en stark konkurrent till den amerikanska industrin och liberala samhällen ligger långt från Trumps imperalistiska världsbild med ”peace through strength”. Under lång tid har det funnits irritation att Europa inte bär sina egna försvarskostnader dvs köpt vapen och skydd från USA motsvarande 2% av BNP.

Enligt Bloomberg har Putin och Trump pratat flera gånger under senaste veckorna över telefon och de pressar de ryska oligarkerna med ekonomiska sanktioner viklet inte är baserade på någon officiell information.

Trumps nya och aggresiva säkerhetspolicy har pekat ut Kina och Ryssland som konkurrenter till USA. Trump lär ha gett försvarsminister Mattis en presidentorder”att undersöka hur de kan utföra operationer mot namnlösa ”near-peer” konkurrenter dvs en grupp av länder som amerikanska tjänstemän typiskt identifierar som Kina och Ryssland. Källa

Amerikanarna vill framförallt sälja vapen och har bekräftade  i december att de kommer sälja anti-tank missiler till Ukraina och de har även pressat Japan, Spanien och Saudarabien att göra dyra vapenuppköp. Till Sverige kommer de sälja luftvärnssystemet Patriot för uppskattningsvis 10 miljarder kronor vilket kommer ge begränsat skydd mot Iskander robotarna. Samtidigt har ryssarna lyckats sälja långdistans S-400 luftvärn till både Turkiet och Saudarabien.

Muellers utredning av Trump som kan leda till impeachment och Nordkorea är exempel på händelser som skulle kunna trigga igång ett krig allt eftersom Trump förlorar fler platser i den amerikanska kongressen där han fortfarande är skyddad av en republikansk majoritet. Trump har nästintill ett krigskabinett och är rustad med flera seniora generaler i sin närhet som  försvarsministern James Mattis som har ett rykte av att vara offensiv, säkerhetsrådgivaren H.R. McMaster och John Kelly som är chef över homeland security. Administrationen i vitahuset styrs av John F. Kelly en annan pensionerad 4 stjärning general.

Hur kommer Europa stater att agera?

Matktbalansen har skiftat i vår närhet och de europeiska ledarna har börjat inse allvaret i situationen och skapa mer dialog med Ryssland istället för konfrontation. Enligt Russian Times har OSCE med den tyska utrikesministern Steinmeier och 15 andra Europeiska länder, däribland Sverige, närmat sig Ryssland för ett nytt avtal kring upprustningen som skett i Europa.

Enligt en artikel i aftonbladet var Stefan Löfven med Emmanuel Macron, en politiskt försvagad Angela Merkel och de andra regeringscheferna på våning åtta i Europabyggnaden i Bryssels EU-kvarter strax innan jul. Läser man EU dokumenten verkar deras långsiktiga linje handla om att fördjupa olika typer av försvarssamarbeten genom Pesco (Permanent Structured Coperation).

Norges statsminister Erna Sohlberg och utrikesminister kommer träffa Trump i Vitahuset den 10:e januari 2018 och prata om klimatavtalet enligt VG!

Mer information
Läs mer ”Baltic Sea Security Report

1 Comment

  1. […] bör inteheller glömma bort det förändrade säkerhetsläget i norra Europa och vid en krissituation kan det bli nödvändigt att kunna använda en valuta som […]

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *