Amerikansk general tror på krig i norra Europa
december 18, 2018
Det nya demokratiska partiet i USA
februari 17, 2019

Silurian hypothesis – kan det ha funnits en civilisation på jorden innan människan?

Silurian hypothesis handlar om möjligheten om det kunnat finnas en tidigare avancerad civilisation på jorden och de sätt genom vilka dess tidigare existens kan upptäckas. Hypotesen skapades av Adam Frank, en astrofysiker vid University of Rochester, och Gavin Schmidt, chef för NASA Goddard Institute i 2018. Begreppet namngavs av Schmidt efter en 1970-tals läkare som episod med intelligenta reptiler.

Hur vet vi att vi är den enda gången som det har funnits civilisationer på vår planet?

Med tanke på den extrema sällsyntheten av fossiler från den tiden argumenterar hypotesen för att det kunnat funnits potentiella civilisationer äldre än ca 4 miljoner sedan. Chanserna att hitta bevis på deras existens via objekt eller fossila exempel på deras befolkning är mevis liten. Därför måste bevis för utdöda civilisationer sökas genom indirekta observationer och kan omfatta teknologiska artefakter anomalier i sedimentens kemiska sammansättning eller isotop förhållanden. Objekt som visar de möjliga bevisen för tidigare civilisationer inkluderar plast och kärnavfall rester begravda djupt under jord eller på havsbotten.

Exo-civilisationer

Kan civilisationer existerat för många miljoner år sedan? Vi är vana vid att föreställa oss utdöda civilisationer i termer av de sjunkna statyerna och underjordiska ruinerna. Dessa artefakter av tidigare samhällen är bra om man är intresserad av tidsskalor på ett par tusen år. Men omd du går tillbaka i tiden tiotals miljoner eller hundratals miljoner år, blir det mer komplicerat.

Tidigare civilisationer kan ha uppsökt rymden och lämnat artefakter på andra himmelska kroppar som månen och mars. Bevis för artefakter på dessa två världar skulle vara lättare att hitta än på jorden, där erosion och tektoniska aktiviteten skulle radera mycket av det.

Forskarna tror att man skulle kunna upptäcka främmande civilisationer deras potentiella inverkan på klimatet genom exempelvis studier av is kärnor och trädringar. Nya arkeologiska studier från ön Luzon har visat att det fanns mänskliga civilisationer på norra Filipinerna 709 000 år sedan som använde verktyg då de bearbetade noshörningar som de jagade.

Andra kulturer som försvunnit är Göbekli Tepe i Turkiet och det finns också gamla civilisationer i Oman och den minoiska kulturen på Kreta och palatset i Knosos som har utforskats.

Liknande tankegångar finns exempelvis hos den genialiske konstnären Stanislaw Szukalski (1893-1987) som inspirerades av en annan dimension när han skapade Zermatism, en pseudovetenskap där han kategoriserade olika bilder med hyptotesen att mänskligheten kom från Påskön. Doktrinen vidhåller att alla språk härstammar från en enda källa som kallas protong och alla kulturer är bara en variant av de teman som representerar en rad olika universella symboler.
Källor:

www.theatlantic.com/science/archive/2018/04/are-we-earths-only-civilization/557180

arxiv.org/abs/1804.03748Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *