Amerikansk general tror på krig i norra Europa

Det geopolitiska läget har förändrats kraftigt sedan James Mattis begärt avsked från Trump administrationen. Han har länge ansett som en garant för NATO. Men om man läser försvarsministern James Mattis avskedsbrev så står det tydligt att han har andra åsikter än presidenten kring allianser.

While the US remains the indispensable nation in the free world, we cannot protect our interests or serve that role effectively without maintaining strong alliances and showing respect to those allies…

My views on treating allies with respect and also being clear-eyed about both malign actors and strategic competitors are strongly held and informed by over four decades of immersion in these issues.

Enligt en artikel i Military.com sa den amerikanska fyrstjärniga generalen Robert Neller till 300 militärer som är stationerade i Trondheim i Norge att de ska vara förberedda för krig och en ”bigass fight” som skulle komma. ”Jag hoppas jag har fel, men det finns ett krig som kommer … Du är i en kamp här, en informations kamp, en politisk kamp med din närvaro.

Den amerikanska generalen sa också: ”They’re watching. Just like you watch them, they watch you. We’ve got 300 Marines up here; we could go from 300 to 3,000 overnight. We could raise the bar.” Enligt en anonym undersökning av MilitaryTimes i oktober 2018 uppgav 46% av trupperna som svarade att USA kommer dras in i ett stort krig innom ett år.

Men vad är det för krig som den amerikanska generalen varnar för och vad är bakgrunden till hans uttalanden med att stärka trupperna i Norge, såvida det inte bara är ett pepp-talk för de norsk stationerade trupperna?

Natos största övning hösten 2018

Nato höll sin största övningen efter kalla kriget mellan 25:e oktober och 7:e november 2018. Övningen Trident Juncture hade 45 000 soldater från 30 länder, 70 fartyg, 120 flygplan, och 10 000 fordon där de simulerarade att Norge utsättes för ett anfall. Hangarfartyget Truman var också vara med i övningen. Den amerikanska marinkåren tränade vid den lilla gränsen som Norge delar med Ryssland och förbanden övade på artikel 5 i Nato om ömsesidigt försvar.
Källa: SvD

”I remain concerned about the potential for miscalculation.”
Admiral James G. Foggo, U.S. Naval Forces Europe-Africa och ansvarig för NATO:s flotta
Källa Military Times 

USA har gått så långt att de hotar att attackera ryska missiler om Ryssland bryter mot kärnvapenfördrag. Nato:s ambassadör Kay Bailey Hutchison sa i en pressbriefing i början av oktober 2018 att de tittar på att ta ut en missil som kunde nå någon av ”våra länder” i Europa och som kan drabba Amerika i Alaska. Det var samma Hutchinson som varnade Sverige för något år sedan att skriva på FN:s förbudet mot kärnvapen.

The countermeasures would be to take out the missiles that are in development by Russia in violation of the treaty. So that would be the countermeasure eventually.  – Nato ambassadör Hutchison

I cannot forecast where it will go, it is a decision for the president, but I can tell you that both on Capitol Hill and in State Department, there is a lot of concern about this situation and I’ll return with the advice of our allies and engage in that discussion to determine the way ahead.
– Nato ambassadör Hutchison källa Reuters

Putins respons kom någon vecka senare:

After nuclear holocaust, we’ll go to heaven as martyrs; attackers will die as sinners
– Putin 18:e oktober 2018, Valdai Club i Sochi.

Rysslands upprustning med en ny generation vapensystem

Sverige har hamnat i ett skärpt säkerhetsläge i takt med att NATO numera har expanderat sin östliga gräns och inkluderat Baltikum och de gamla öst-nationerna samtidigt har intresset kring Arktis ökat där våra grannar Danmark och Norge har stora territoriella intressen genom Svalbard och Grönland.

Intresset kring Arktis handlar om handelsvägar men även infrastruktur och naturtillgångar som gas, mineraler och olja. I 2014 års militära doktrin skrev Ryssarna för första gången att de kommer “försvara Ryska intressen i Arktis.” Hittills håller man på att bygga 40 tunga isbrytare, 16 djup vatten hamnar, dedikerade utbildningscentra,  stationering av fallskärmsjägare, terrorismbekämpning, förstörker med elektronisk krigföring och andra krafter i regionen. Även Kina har lanserat ett dokument kring sin arktiska strategi som heter ”Polar Silk Road”. Kineserna är intresserade av naturgas i norra Ryssland i ett område som heter Yamal. källa Military Times ”A New Cold War”.

Enligt en artikel i Russian Times har Nato har stärkt sin militära närvaro mot Rysslands västra gräns under de senaste fem åren och tvingat Moskva till vedergällningsåtgärder enligt Rysslands försvars minister Sergey Shoigu. Sedan 2012 har styrkan i Natos militärt utplacerade kontingenter vid Rysslands västra gränser vuxit tre gånger. Då Nato-gränsen flyttas österut innebär det att Sverige och Finland som ligger utanför NATO skulle kunna hamna i en mycket svår situation. Fyra taktiska grupper av bataljonsnivå en amerikansk bepansrade brigad som används i Baltikum och Polen och personal på internationella Nato-divisioner i Polen och Rumänien.

Satellitbilder tyder på en militär uppbyggnad Kaliningrad det ryska territoriet som är inklämt mellan Polen och Baltikum men bortkopplad från resten av Ryssland. Chernyakhovsk är en militärbas som har kärnvapen med Iskander missiler.

Rysslands president Vladimir Putin har betonat vapenutveckling. I mars skröt Putin att de nya vapnen kommer att göra Natos försvar ”helt värdelös ” samtidigt levererade han en varning till världen om Rysslands nya militära förmåga. I oktober 2018 skrev kremltrogna RussianTimes om hypersonic vapen. En hypersonic glider är en typ av projektil som kan flyga och manövrera i den övre atmosfären vid hastigheter på över Mach 5. Detta gör dem svårare att avlyssna än vanliga stridsspetsar,  Rysslands variant av systemet kallas Avangard och kommer att vara redo för militärtjänst om några månader, enligt Putin.

Efter toppmötet med USA: s president Donald Trump släppte Rysslands försvarsdepartement en serie videoklipp på YouTube för att visa de nya vapnen. Inför marinparaden utanför St Petersburg skickade de 40 krigsfartyg däribland den första nya stealth-fregatten Admiral Gorshov som kommer utgöra grunden i deras nya flotta inför 2025.

U-båt

Kärnvapen – “escalating to de-escalat

Den atomdrivna attack u-båten Orel som bär 24 kryssningsrobotar av typen ”Granit” och 4 kärnstridsspetsar (enligt FOI) har övat i Östersjön enligt SVT. U-båten som är systerbåt till Kursk är försedd med kryssningsrobotarna som har en räckvidd på 60 mil. Det första gången en rysk atomdriven ubåt med kryssningsrobotar som kan utrustas med kärnvapen har övat i Östersjön.

Ryssland har ökat sitt innehav av kärnstridsspetsar med 30% på 3 år och antalet stridsdugliga förband. I Kaliningrad har de satt upp stationära Iskander robotar med möjlighet att nå stora delar av Sverige. Deras krigsövning Zapad som var i september 2017 handlade enligt en artikel i tyska Bild (som inte är den tyngsta tidningen) om en attack mot Nato och fullskaligt krig mot länder som Sverige, Norge, Finland, Polen, Tyskland och Holland. Övningen inkluderade TU-95 bombplan och målen riktade in sig mot kritisk infrastruktur som flygfält och hamnar. Vid Zapad övningen användes även ny elektronisk krigföring och drönarteknik. Men vad skulle egentligen Ryssland vinna på ett konventionellt krig?

Polens förra utrikesminister (och fd försvarsminister) Rodick Simorski har skrivit en artikel ”Anticipating Putin’s next war” i  Washington Post om det ryska hotet med hybrid krig som avslutas med en atombomb som ett spelteoretiskt scenario som innebär att konflikten inte eskalerar.

Kärnvapen utanför en eventuell konfliken?

Natos norra flank är inte skyddad av kärnvapen och vid ett  ett krig i norra Europa kan kärnvapenstaterna exklusive Ryssland ställas utanför en konflikt. Den svenska regeringen med Wallström röstade inte under FN konventionen mot kärnvapenförbud i september 2017 eftersom det hade inneburit att Nato med James Mattis inte skulle förnya sitt partnerskap med alliansen.

Enligt tyska Der Spiegel har den amerikanska försvarsministern Matis ställt ultimatum i Natos högkvarter i Bryssel i november 2017 där de krävt en respons mot ryska kärnvapenbaserade medeldistans misiler SSC-8. Mattis ska ha sagt att Nato måste hitta en gemensam position för att få ryssarna att återgå till INF treaty annars de ”push a head of its own”. Den 15:e december 2017 gick Nato ut med ett gemensamt pressmeddelande.

Kring frågan om INF treaty menar Putin att amerikanarna var först med att lämna ABM treaty i en video som publicerades 14:e december. Han pekar också ut misilförsvaret i Rumänien där Nato kan byta ut robotarna mot långdistansvapen. Putin har ett helt program kring utvecklingen i arktis där de ser på mineralresurser, miljö, säkerhetsfrågor och olika nationell projekt.

Trump doktrinen – America first

Det är inte bara Natos expansion som är ett problem utan även  motiven hos amerikanarna. Norra Europa ekonomiskt är en stark konkurrent till den amerikanska industrin och liberala samhällen ligger långt från Trumps imperalistiska världsbild med ”peace through strength”. Under lång tid har det funnits irritation att Europa inte bär sina egna försvarskostnader dvs köpt vapen och skydd från USA motsvarande 2% av BNP.

Enligt Bloomberg har Putin och Trump pratat flera gånger under senaste veckorna över telefon och de pressar de ryska oligarkerna med ekonomiska sanktioner viklet inte är baserade på någon officiell information.

Trumps nya och aggresiva säkerhetspolicy har pekat ut Kina och Ryssland som konkurrenter till USA. Trump lär ha gett försvarsminister Mattis en presidentorder”att undersöka hur de kan utföra operationer mot namnlösa ”near-peer” konkurrenter dvs en grupp av länder som amerikanska tjänstemän typiskt identifierar som Kina och Ryssland. Källa 

Artikel 5 i Natos stadgar kring ömsesidigt försvar i NATO har ifrågasatts av Trump vi flera tillfällen exempelvis om de ska försvara ”Montenegro som är ett litet land med mycket starka människor”. Han har uttryckt liknande tankar med Löfven att USA ska fundera från fall till fall ifall de ska ingripa.

Att få länder att köpa mer vapen

Nato-insatserna betalas per BNP-nivå. USA betalar omkring 22%, och USA BNP är ca 22% av Natos BNP. De andra nationerna betalar också sin procentuella andel. Den totala Natos driftsbudget är ca 1/1000  av de totala kombinerade försvarsbudgetarna för Nato makterna. De finns  förslag att varje nation bör inrikta sig på 2% BNP-utgifter för försvar. Om man tittar på Natos samlade försvarsbudgetar har USA ca 70% för att betala för USA:s nations försvar, inte Nato: s. Förslaget handlar om att försöka få andra Nato nationer att öka sina försvarsutgifter. Gissa vem Nato nationerna framförallt köper vapen från?

Amerikanarna vill framförallt sälja vapen och har bekräftade  i december att de kommer sälja anti-tank missiler till Ukraina och de har utöver Sverige även pressat Japan, Spanien och Saudiarabien att göra dyra vapenuppköp för vapenjättar som Boeing, Raytheo och Lockheed Martin. Policyn som de jobbar efter är Conventional Arms Transfer (CAT) vilket också kallas för ”Buy America” planen. som handlar om att förstärka amerikansk vapenindustri. Till Sverige vill de sälja luftvärnssystemet Patriot för uppskattningsvis 10 miljarder kronor vilket kommer ge begränsat skydd mot Iskander robotarna. Samtidigt har ryssarna lyckats sälja långdistans S-400 luftvärn till både Turkiet och Saudarabien.

Norges statsminister Erna Sohlberg och utrikesminister träffade Trump i Vitahuset den 10:e januari 2018 och då lär de ha pratat om vapen även om den officiellta linjen var att de pratade om klimatavtalet enligt VG.

Det kanske inte är så märkligt att vår ÖB går ut och säger att det är riskabelt att inte köpa luftvärn från USA.

Impeachment – inte på långa vägar

Muellers utredning av Trump som kan leda till impeachment och Nordkorea är exempel på händelser som skulle kunna trigga igång ett krig  men eftersom Trump förlorar fler platser i den amerikanska kongressen där han fortfarande är skyddad av den republikanska majoriteten.

Trump har nästintill ett krigskabinett och är rustad med flera seniora generaler i sin närhet som  försvarsministern James Mattis som har ett rykte av att vara offensiv, säkerhetsrådgivaren H.R. McMaster och John Kelly som är chef över homeland security. Administrationen i vitahuset styrs av John F. Kelly en annan pensionerad 4 stjärning general.

Hur kommer Europa stater att agera?

Matktbalansen har skiftat i vår närhet och de europeiska ledarna har börjat inse allvaret i situationen och skapa mer dialog med Ryssland istället för konfrontation. Enligt Russian Times har OSCE med den tyska utrikesministern Steinmeier och 15 andra Europeiska länder, däribland Sverige, närmat sig Ryssland för ett nytt avtal kring upprustningen som skett i Europa.

Enligt en artikel i aftonbladet var Stefan Löfven med Emmanuel Macron, en politiskt försvagad Angela Merkel och de andra regeringscheferna på våning åtta i Europabyggnaden i Bryssels EU-kvarter strax innan jul 2018. Läser man EU dokumenten verkar deras långsiktiga linje handla om att fördjupa olika typer av försvarssamarbeten genom Pesco (Permanent Structured Coperation).

Mer information
Läs mer ”Baltic Sea Security Report”

About The Author

sv_SESvenska