U-båts katastrofen som hade kunnat starta ett kärnvapenkrig

En u-båtsolycka med två atomubåtar utanför Skottland kunde skapa ett 3:e världskrig 1974 enligt en artikel i Kreml vänliga Russian Times. Tidigare hemligstämplade CIA filer indikerar att en amerikansk ubåt lastad med 16 Poseidon kärnvapenmissiler kolliderade med ett sovjetiskt fartyg utanför Skottlands kust i november 1974.

Nu många år senare säger experter att olyckan hade kunde orsakat ett kärnvapenkrig. Filerna verkar bekräfta ryktet under kalla kriget att händelsen inträffade när SSBN James Madison var på väg ut ur den amerikanska marinbasen vid heliga Loch Holy Loch, Argyll, där USA hade en permanent kärnvapenbas.

Kollisionen ägde rum bara 48 km väster utanför kusten av Glasgow och det var en oidentifierad sovjetisk ubåt som följde efter den amerikanska ubåten.

USA har aldrig officiellt bekräftat att kollitionen ägt rum men dokumentet visar att incidenten rapporterades på högsta nivå i en kabel till Henry Kissinger – och därefter till statssekreterare till President Gerald Ford den 3:e November 1974

Det fanns möjlighet för ett kärnvapenkrig ”om besättningen på en av ubåtarna hade misstolkat kollisionen som en attack och beslutade att försvara sig och sänka den andra ubåten”, tillade han.

Kabeln publicerades av CIA den 17 januari som en del av mer än 12 miljoner sidor som tidigare var sekretessbelagda rapporter i 930 000 dokument.

Kollisioner i närtid

Publiceringen kommer några dagar efter framkom en brittisk Trident missil svängt ur kurs mot Florida under en övning i juni 2016. Missilen var inte kärnkraft styckad vid tidpunkten. Ungefär samtidigt har också en amerikansk jagaren SS-Fitzgerald kolliderat med ett handelsfartgy utanför den Japanska kusten där sju amerikanska sjömän saknas.

Källa RT: https://www.rt.com/uk/375031-nuclear-submarine-collision-war/

About The Author

sv_SESvenska