U-båts katastrof 1974 hade kunnat starta kärnvapenkrig

Bilderberg mötet 2017
juni 3, 2017
Ryska revolutionen och Sverige
juni 17, 2017

U-båts katastrof 1974 hade kunnat starta kärnvapenkrig

En u-båtsolycka med två atomubåtar utanför Scottland kunde skapa ett 3:e världskrig 1974 enligt en artikel i Kreml vänliga Russian Times. Tidigare hemligstämplade CIA filer indikerar att en amerikansk ubåt lastad med 16 Poseidon kärnvapenmissiler kolliderade med ett sovjetiskt fartyg utanför Skottlands kust i november 1974. Experter säger det kunde ha orsakat kärnvapenkrig. Filerna verkar bekräfta ryktet under kalla kriget att händelsen inträffade när SSBN James Madison var på väg ut ur den amerikanska marinbasen vid heliga Loch Holy Loch, Argyll, där USA hade en gång en permanent kärnvapenbas. Kollisionen ägde rum bara 48km väster utanför kusten av Glasgow och det var en oidentifierad sovjetisk ubåt som följde efter.

Medan USA har aldrig officiellt bekräftat kollitionen ägt rum, visar dokumentet att incidenten rapporterades på högsta nivå i en kabel till Henry Kissinger – sedan Statssekreterare till President Gerald Ford – 3 November 1974

Det fanns även en möjligheter för ett krig ”om besättningen på en av ubåtarna hade misstolkat kollisionen som en attack och beslutade att försvara sig och sjunka andra ubåten”, tillade han.

Kabeln publicerades av CIA den 17 januari som en del av mer än 12 miljoner sidor som tidigare var sekretessbelagda rapporter i 930 000 dokument.

Kollisioner i närtid

Publiceringen kommer några dagar efter framkom en brittisk Trident missil svängt ur kurs mot Florida under en övning i juni 2016. Missilen var inte kärnkraft styckad vid tidpunkten. Ungefär samtidigt har också en amerikansk jagaren SS-Fitzgerald kolliderat med ett handelsfartgy utanför den Japanska kusten där sju amerikanska sjömän saknas.

Källa RT: https://www.rt.com/uk/375031-nuclear-submarine-collision-war/

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *