Heritage foundation – hur en etablerad konservativ tankekedja i Washington blev en del av Putins propaganda maskin

Heritage foundation

Hur kunde en konservativ tankesmedja i Washington bli en del av Putins propaganda maskin?

Heritage Foundation var en gång en seriös republikansk tankesmedja som grundades redan 1973 och hade en betydande roll under Ronald Reagan perioden. Men något verkar ha gått snett under senare år.

Heritage Foundation leder Project 2025, en koalition som förbereder sig för nästa konservativa presidentadministration genom att rekrytera en MAGA arme som är tänkt att ersätta 50 000 personer i den amerikanska administrationen enligt en artikel i Salon.

Project 2025 är en plan för att omforma den verkställande grenen av den amerikanska federala regeringen i händelse av en republikansk seger i det amerikanska presidentvalet 2024. Före detta president Trumps närmaste allierade förbereder sig för att radikalt omforma den federala regeringen om han väljs om, genom att rensa ut potentiellt tusentals offentliga tjänstemän och fylla karriärposter med lojala anhängare till honom och hans ’America First’-ideologi, berättar personer som är inblandade i diskussionerna för Axios.

Kärnan i planen härstammar från en verkställande order känd som ’Schedule F’, utvecklad och förfinad i hemlighet under större delen av andra halvan av Trumps mandatperiod och lanserad 13 dagar före valet 2020. Schema F härrör från en exekutiv order utfärdad av Trump (som inte längre är i kraft) där tiotusentals tjänstemän som tjänstgör i roller som anses ha något inflytande över politiken skulle omplaceras som ’Schema F’-anställda och därmed mycket enklare att avskeda.

Under sin presidenttid klagade Trump ofta över vad han kallade ’djupa staten’. Med en nästan 1 000 sidor lång handbok kallad ’Project 2025’ och en ’armé’ av amerikaner, är tanken att ha den medborgerliga infrastrukturen på plats från dag ett för att ta över, omforma och avskaffa det som republikanerna föraktar som den ’djupa statens’ byråkrati enligt en artikel i AP.

Motståndare till USA:s bistånd till Ukraina

Flera försök att tillhandahålla vapen, ammunition och stöd till Ukraina har misslyckats på grund av politiska manövrar. Kevin McCarthy, tidigare talman i representanthuset, misslyckades med att säkra finansieringen och förlorade sitt jobb i processen. Ett kompromissförslag kring gränsen mot Mexiko blockerades plötsligt av republikanerna i senaten, och det senaste lagförslaget som inkluderade stöd till Ukraina lämnades i limbo när representanthusets talman, Mike Johnson, skickade representanthuset på en två veckors semester för att undvika omröstning!

Tankesmedjan har varit en högljudd motståndare till USA:s bistånd till Ukraina. Förra året släppte Jessica Anderson, verkställande direktören för dess lobbyverksamhet, ett uttalande under rubriken: ”Ukraina Aid Packages Puts America Last.” De påstår att ökat amerikanskt stöd för att hjälpa Ukraina att försvara sig driver upp inflationen. Källa

Senator Lindsey Graham och flera andra republikaner skapar inte opinion efter samtal med Trump. Donald Trump Jr. har attackerat lagstiftare som röstar för stöd till Ukraina och föreslagit att finansieringen ska stoppas för att tvinga fram förhandlingar – en taktik som enbart syftar till att Ukraina ska förlora.

Från Europa ser man med oro på hur en minoritet av republikaner, under Trumps inflytande, blockerar stödet till Ukraina och underminerar USA:s utrikespolitik samt dess makt och trovärdighet.
Läs mer

Orban och Heritage foundation och det transantlantiska kulturkriget

Medlemmar av det ungerska institutet för internationella frågor och personal från den ungerska ambassaden i Washington hade den 10:e december 2023 ett tvådagarsevenemang som arrangeras av den konservativa tankesmedjan Heritage Foundation. Orbán har förespråkat en transatlantisk högerextrem allians med en hård linje mot invandring och ”genusideologi” och en kristen nationalism. Källa

I sitt CPAC-tal den 4:e augusti försökte Orban framställa den västerländska civilisationen som under belägring av progressiva och erbjuda ett samlat rop för att slå tillbaka. Han tal handlade blad annat om illegal invandring och samkönade äktenskap. När högerextrema har fört liknande agendor brukar det handla om att gå hår åt wokismen och just Orban brukar ofta prata om George Soros som också är ungrare.

Kristen nationalism i Ryssland

Samtidigt i Ryssland. Anton Krasovsky från Russia Today beskriver hur han vill döda Ukrainare och deras barn efter att ha läst bibeltext.

Storbritannien

Under de senaste månaderna har Heritage Foundation också varit värd för tal av de ledande brittiska konservativa partimedlemmarna Liz Truss och Iain Duncan Smith.

https://twitter.com/rshereme/status/1738231454448955760

Källor:
https://www.theguardian.com/us-news/2023/dec/10/hungary-viktor-orban-republicans-ukraine-aid

About The Author

sv_SESvenska