George Washington och Sverige

George Washington

Under Amerikanska revolutionen spelade den svenske kung Gustav III och hans regering en viktig roll i att stödja USA:s strävan efter självständighet från Storbritannien.

Sverige, som var neutralt under revolutionen, tillät amerikanska fartyg att använda svenska hamnar och förse dem med förnödenheter. Gustav III skickade även diplomater till USA för att förhandla om handelsavtal och erkänna USA:s självständighet efter deras seger.

Läste det här dokumentet från president Washington i boken ”Sweden and the World – Documents from the Swedish National Archives”.

Dokumentet visar att Sverige och USA har skapat diplomatiska förbindelser och är ett ”letter of credence” för Göteborgsköpmannen Elias Backman som var Amerikansk konsult i Göteborg, 27:e februari 1797. Backman var född i Finland och var en köpman och skeppsägare i Göteborg. Han gjorde affärer med England och Frankrike. Det var den första representationen av USA i Sverige.

Sverige var det fjärde landet som accepterade USA som land

Den 3:e april 1783 accepterade Sverige USA som land som fjärde land efter Marocko, Frankrike och Nederländerna. Ett motsvarande svenskt konsulat grundades i New York 1799 men redan 1783 hade Sverige ett konsulat i Boston dvs samma år som amerikanska revolutionen slutade.

About The Author

sv_SESvenska