Bono, Konfucius och fildelning

Det går att kalla informationsdelning för olaglig filnedladdning när människor egentligen vill få mer information och sprida information. Varför överhuvudtaget pratar man om olaglig filnedladdning när det handlar om immateriella ting?

Jag tror det var Konfucius (eller någon annan kinesisk tänkare) som sa ungefär följande sak om fildelning. ”Anta att jag har ett ägg och du har ett ägg och så byter vi ägg med varandra. Hur många ägg har vi?
Anta istället att du kan en låt och så spelar du den för mig och jag kan en låt som jag spelar för dig. Hur många låtar har vi?

Personligen kommer jag ALDRIG köpa en produkt av en musikant som är mot fildelning och vissa av de som är mot fildelning skulle jag helst vilja få betalt för att de smutsar ner det publika rummet med sin ljud smörja.

Förra julen funderade jag att ha ett bokbål med alla snikna författare men istället gav jag bort alla böcker av personer som jag visste var mot fildelning. På insidan av böckerna skrev jag att författaren var emot fildelning och uppmanade den som jag gav julklappen att skicka vidare boken när han hade läst klart boken.

Tyvärr hör Guillou, Dick Harrissson och Bono i U2 till den skaran av personer. Tidigare har jag köpt i stort sett allt av dessa och högaktat dem för briljans (trots att  morfar föraktfullt brukar håna oss som läser Guillou och avfärdar honom som Biggles för Vuxna).

Förstår de inte att vi hade fortsatt att köpa deras alster om de inte hade gått ut med sina reaktionära och teknikfientliga uttalanden. Vart tog deras ideal vägen?

Bonos ställningstagande fick mig att komma ihåg den här fantastiska videon med Ricky Gervais.

Fast det är klart ifall Morrisey ställde sig på fildelningsmotståndarnas sida skulle jag nog vara tvungen att ompröva mina tankar i frågan.

About The Author

sv_SESvenska