april 2, 2023

Hur jag tänker fixa mina gamla böcker


Jag läste på Internet hur man ska restaurera gamla böcker och det här är vad jag kommit fram till efter att ha följt dessa beskrivningar.

Först torr-torkas pärmarna med gummipulver en till tre gånger beroende på hur smutsiga de är. Det går även att använda franskbröd vilket är skonsammare mot bläck och trycksvärta). Jag vet inte vad man får tag på gummipulver så därför testade jag franskbrödet vilket inte gav något märkbart resultat. Kanske var franskbrödet för torrt. Jag vill minnas att man på antikrundan använda franskbröd för att städa riktigt gamla tavlor.

Därefter stryks pärmarna med lanolin som dels renar, dels mjukar upp såväl läder som pergament. Lanolin går tydligen att köpa på apoteket och det kostar 290 kronor (januari 2010) som beställnngsvara. Ok att jag kände mig sig som en nerd när man köper lanolin men vem vill ha smutsiga böcker. Efter att ha köpt en liten burk lanolin traskade jag hem. På innehållsförteckningen av lanolinburken stod det att lanolin kunde användas för att skydda ömma juvar och spenar, trampdynor eller sköldpaddor med torr hud – så det finns en uppsjö av användningsområden.

Hemma använde jag en tvättsvamp för att gnugga in lanolinet och därefter en liten duk för att torka fettet. Det var en flashback från militärtjänsten efter som tekniken påminde om hur man fick marsch kängorna skinande rena. Resultatet var vackra lite mörkare böcker och en del titlar gick helt plötsligt att läsa!

Sedan granskas boken uppslag för uppslag. Varje sida putsas med pensel, “sidöron” retas ut och eventuella skavanker på bladen repareras.

Vad är nästa steg för att få snygga böcker. Det kanske är läge att  gå en kurs i bokbinderi. Det blir ett projekt när jag blir pensionär. Ser framemot det.

Källa
http://sonesgarden.se/Gamla_bocker/Gamla_bocker.html