Hur jag tänker fixa mina gamla böcker

Books ai genererade

Reparera böcker

Jag läste på Internet hur man ska restaurera gamla böcker och det här är vad jag kommit fram till efter att ha följt dessa beskrivningar.

Renovering av gamla antika böcker är en känslig process som kräver omsorg och noggrannhet för att bevara deras historiska värde och skönhet. Nedan följer några allmänna steg som kan vara till hjälp vid renovering av gamla böcker:

  1. Hantering: Hantera böckerna med rena händer och använd gärna bomullshandskar för att undvika att överföra oljor och smuts till sidorna. Var försiktig när du bläddrar i sidorna och undvik att vika eller böja dem.
  2. Rengöring: Försiktigt avlägsna damm och smuts från bokens omslag och sidor med en mjuk borste eller en ren, torr trasa. Var försiktig så att du inte skadar eller river pappersytan.
  3. Laga lösryckta sidor: Om några sidor har lossnat kan de limmas tillbaka på plats med hjälp av ett pH-neutralt lim. Applicera limmet försiktigt längs kanten av den lossnade sidan och tryck den på plats. Se till att inte använda för mycket lim för att undvika överflödig fuktighet.
  4. Förstärkning av bindningen: Om bokens bindning är lös eller skadad kan den behöva förstärkas. Detta kan göras genom att applicera en tunn remsa av akidoflik eller liknande starkt papper längs bokens rygg. Limma remsan på plats och tryck försiktigt för att säkerställa att den sitter ordentligt.
  5. Reparation av omslaget: Om omslaget är skadat kan det behöva repareras eller bytas ut. Mindre skador kan lagas med hjälp av papperstejp eller speciellt bokbinderitejp. För mer omfattande skador kan det vara bäst att söka hjälp av en professionell bokbindare för att säkerställa en korrekt reparation.
  6. Förvaring: Efter renoveringen är det viktigt att förvara de renoverade böckerna på rätt sätt för att skydda dem från ytterligare skador. Förvara dem i en torr och välventilerad miljö, borta från direkt solljus och fukt. Använd bokstöd för att hålla böckerna upprätt och undvik att stapla dem för att undvika skador på ryggen.

Observera att renovering av gamla antika böcker kan vara en komplex process och det kan vara bäst att rådfråga en erfaren bokbindare eller konservator för att få professionell hjälp och råd om det handlar om dyrbara böcker.

Om du vill pröva renovera böcker själv

Först torr-torkas pärmarna med gummipulver en till tre gånger beroende på hur smutsiga de är. Det går även att använda franskbröd vilket är skonsammare mot bläck och trycksvärta). Jag vet inte vad man får tag på gummipulver så därför testade jag franskbrödet vilket inte gav något märkbart resultat. Kanske var franskbrödet för torrt. Jag vill minnas att man på antikrundan använda franskbröd för att städa riktigt gamla tavlor.

Därefter stryks pärmarna med lanolin som dels renar, dels mjukar upp såväl läder som pergament. Lanolin går att köpa på apoteket och det kostar 290 kronor (januari 2010) som beställnngsvara. Ok att jag kände mig sig som en nerd när man köper lanolin men vem vill ha smutsiga böcker. Efter att ha köpt en liten burk lanolin traskade jag hem. På innehållsförteckningen av lanolinburken stod det att lanolin kunde användas för att skydda ömma juvar och spenar, trampdynor eller sköldpaddor med torr hud – så det finns en uppsjö av användningsområden.

Hemma använde jag en tvättsvamp för att gnugga in lanolinet och därefter en liten duk för att torka fettet. Det var en flashback från militärtjänsten efter som tekniken påminde om hur man fick marsch kängorna skinande rena. Resultatet var vackra lite mörkare böcker och en del titlar gick helt plötsligt att läsa!

Sedan granskas boken uppslag för uppslag. Varje sida putsas med pensel, “sidöron” retas ut och eventuella skavanker på bladen repareras.

Vad är nästa steg för att få snygga böcker. Det kanske är läge att  gå en kurs i bokbinderi. Det blir ett projekt när jag blir pensionär. Ser framemot det.

Källa
http://sonesgarden.se/Gamla_bocker/Gamla_bocker.html

About The Author

sv_SESvenska