Att lära sig portugisiska genom en TV-novell

Äntligen har svenskt tv fattat att man kan köpa in produktioner från andra områden än de Anglosaxiska. Nu kör kanal 7 den Brasilianska tv-novellen Klonen som följetong vilket är lärorikt om man vill bättra på sina portugisiska språkkunskaper. Själv kommer jag försöka följa serien som går på torsdagar och måndagar. Handlingen utspelar sig omväxlande i Marocko och Rio de Janeiro men som tur är pratar ALLA portugisiska. Det är vanligt att brasilianska tv-serier utspelar sig i något exotiskt land där alla pratar portugisiska men de brukar oftast sluta i Brasilien när pengarna till produktionen har tagit slut.

Så här mycket har jag förstått efter första avsnittet som jag sett och av vad min fru har berättat. Det är mycket troligt att jag missförstått stora delar av handlingen men det är ungefär så här:

Serien utspelar sig i två delar. Den första är när de är unga och den ändra utspelas flera år senare när karaktärerna blivit äldre.

Lukas och Diogo är bröder. Lukas är romantisk och älskar den romantiska och exotiska Jade som kommer från Marocko. Hon är KVINNAN som alla män vill ha. Men de får inte varandra. Jade som kommer från en muslimsk troende släkt måste gifta sig med en annan trots att hon älskar Lukas. Lukas kärlek är besvarad och Jade älskar honom trots att hon blir bortgift. Mannen som hon tvingas gifta sig med gifter sig med en andra fru för att provocera Jade. Lukas gifter om sig och får ett barn.

Diogo är en casanova och han har med Yvette en natt som Yvette aldrig skulle glömma. Men Diogo dör i en helikopterolycka. Diogo gudfader, forskaren Albieri, skakas av hans död, och beslutar sig för att klona honom och klonen av Diogo får namnet Leo, leolito=lilla lejonet.

Andra delen 20 år senare  – alla har blivit äldre
När klonen Leo och hans gudfar resar till Marocko, möter han Jade och faller pladask för henne, precis som hände med Lucas 20 år tidigare.

Jades släktingar  rider omkring på kameler i Marocko, mediterar och tillber Allah och uppfostrar sina barn att de kan ha fyra fruar. Jades mamma däremot har en pub i Rio dit alla kommer för att dansa samba. Albieri går omkring med hängslen. Lukas barn börjar knarka kokain tillsammans med några kompisar. Klonen träffar på Yvette som nu är många år äldre än honom och han presenteras som Ed.

Yvette fattar ingenting utan drömmer om natten som förändrade hennes liv och att hon vill ta med Leo på flyget till Rio och hon blir chockad över att se en kopia av sin kärlek. Och helt plötsligt börjar de dansa samba och är omväxlande i Rio och i Marocko. Och hon tar Leo tillbaka till Rio utan att Albieri vet om det. Han letar efter honom i en labyrinth i Marocko. Yvette vill visa upp honom för hans mamma och ställa henne mot väggen.

Antalet karaktärer räknade jag på seriens wikipedia till 67 stycken och det påminner mig om att brasilianare är som cornflakes – de hänger liksom ihop. I varje scen kommer en ny människor in och varje person har en mamma och ett barn så det inte helt lätt att  följa med karaktärerna.

Vad som är bra med Brasilianska TV-noveller är att de ALLTID slutar lyckligt i sista avsnittet. Inget svårmod här inte. Mycket svartsjuka, alltid musikstycken som visar vad det är för karaktör och överdrivet kroppspråk.

Jag ser med spänning fram emot att se nästa avsnitt och som bonus skymtar Juliana Paes med i vissa scener – en av världens vackraste skådespelerskor.

Cliffhängarna var:

  • Mel har lämnat universitetet
  • Klonen vill träffa sin far
  • Klonen sa till Yvette att hans namn var Leo

http://pt.wikipedia.org/wiki/O_Clone#Elenco

About The Author

sv_SESvenska