Tucker Carlson – underhållande eller farlig?

Tucker Carlson

Kommer Tucker Carlson bli den nästa vice-presidenten. Trump har i allfall sagt att han ser honom som en potentiell running mate inför det kommande presidentvalet. Det kan bli intressant då förtalsstämning från Denver-baserade Dominion Voting Systems avslöjar föraktfulla bakom-kulisserna-åsikter från Fox News-personligheter om Donald Trump, inklusive ett textmeddelande från Tucker Carlson där han förklarar, ”Jag hatar honom passionerat.” Carlson skrev också att ”vi är mycket, mycket nära att kunna ignorera Trump de flesta nätter” och att ”jag kan verkligen inte vänta.”

Principen för det som Tucker Carlson rapporterar är att skapa engagemang och klick och det behöver inte ha speciellt mycket med verkligheten att göra. Fox aktievärde minskade 690 miljoner USD när han fick sparken.

Så vem är Tucker Carlson?

Tucker Carlson är en amerikansk TV-personlighet, politisk kommentator och författare. Han är mest känd som värd för ”Tucker Carlson Tonight”, ett kvällsprogram på Fox News Channel. Carlson är känd för sina konservativa åsikter och har ofta varit en kontroversiell figur på grund av sina uttalanden och ståndpunkter i sitt program. Numera pushas han ofta av Elon Musk på Twitter där han fått en stark ställning.

Född den 16 maj 1969, började Carlson sin karriär inom journalistiken på 1990-talet och har sedan dess arbetat för flera stora nyhetsorganisationer. Han har varit värd och medverkat i olika TV-program, inklusive ”Crossfire” på CNN och ”Tucker” på MSNBC, innan han gick över till Fox News. På Fox News har han haft flera program, inklusive ”Fox & Friends Weekend” och sedan 2016, ”Tucker Carlson Tonight”. Han är också grundare av the Daily Caller är en högerinriktad nyhets- och åsiktswebbplats baserad i Washington, D.C. I juni började han sända ett program på Twitter som kallades Tucker on Twitter, som senare bytte namn till Tucker on X efter att sajten bytte namn.

Carlson är också känd för sin kritik av politisk korrekthet och har varit en uttalad kritiker av vad han ser som vänsterorienterade politiska och kulturella trender i USA. Hans program har ofta fokuserat på politiska och sociala frågor, inklusive invandring, ekonomi och yttrandefrihet.

Tucker Carlson tror inte att han är en ”särskilt” bra person. Carlson föraktar den elitistiska som förespråkar en världsbild vars essens, som han uttrycker det, är ”Jag är en riktigt bra person, och du är det inte”.

Han är av svensk härkomst och hans pappa var lobbyisten och politikern Dick Carlson. Hans biologiska farmor var Dorothy A. Anderson. Dorothy var dotter till Gustaf R. Anderson och Inga/Ingeborg C. Paulsson/Paulson, och hon föddes i Massachusetts, USA, till svenska föräldrar.

Frontman för MAGA och alt-right rörelsen – en politisk resa

Som en förespråkare för Trump beskrevs Carlson av Politico som ”kanske den mest framträdande förespråkaren för ’Trumpismen'”. Under sin tid på Fox var Carlson den ledande rösten inom högermedia som främjade den rasistiska, antisemitiska konspirationsteorier. Under flera år har han varit alt-rights rörelsens frontman där han ofta marknadsfört Trump eller intervjuat nationalistiska ledare som Orbán och hävdat att Trump kan få få till en vapenvila i Ukraina, troligtvis genom att sluta stödja Ukraina. I Argentina har han intervjuat Javier Milei.

Carlson sa att han inte hade något tvivel om att det fanns fusk i valet 2020, men att Trump och hans advokater hade så diskrediterat deras fall – och mediefigurer som honom själv. Trump sa att Tucker gjorde ett ”fantastiskt jobb” genom att presentera utdrag av säkerhetsvideo från USA:s Capitolium från den 6 januari 2021, upproret – även om Carlson använde videon för att skapa en falsk berättelse om attacken.

Han har hyllat Viktor Orbán som i sin tur berömmer Donald Trump som ”en stor vän till Ungern” och prisade den tidigare amerikanska presidentens utrikespolitik ”America first”.

Tucker Carlson och Putin: En oroande beundran för diktatorn och Ryssland

Ofta är hans uttalande pro-Putin vilka ofta sänds i de ryska propagandakanalerna. Han har ifrågasatt varför vi borde hata den autokratiska Putin, och avfärdat Ukraina som ”en ren lydstat till USA:s utrikesdepartement”. Tidigare presidenten Trump hade kallat Putin för ett ”geni” för sin aggression i regionen, precis som han i åratal hade talat väl om mannen vars inblandning hjälpte honom in i Vita huset.

Vid krigsutbrotten i Ukraina 2022 beskrev Carlson den ryska framryckningen som en ”gränsdispyt” och föredrog att lägga skulden på oppositionen: Demokraterna hade fått folk ”att hata Putin”, sa han, och gick så långt att han uppmanade sina tittare att omvärdera sina känslor för gamle Vlad: ”Har Putin någonsin kallat mig för rasist? Har han hotat att få mig avskedad för att jag inte håller med honom? Har han skickat alla medelklassjobb i min stad till Ryssland? Tillverkade han en världsomspännande pandemi som förstörde mitt företag och höll mig inomhus i två år? Lär han mina barn att omfamna rasdiskriminering? Tillverkar han fentanyl? Försöker han kväva kristendomen?

Färgstarkt språk

2019 hamnade Carlson i trubbel efter läckt film där han hade sagt till historikern Rutger Bregman att ’dra åt helvete’ under en debatt om skatter som inte sändes.

Kvinnohat och uttalanden om kvinnor

I december 2021 sa Carlson att ”Män och kvinnor är väldigt olika, extremt olika. Vid ett tillfälle har han kallat kvinnor för hundar. Han har påstått att feminister vill att flickor ska göra vinster på pojkarnas bekostnad. Han verkade också förbluffad över att kvinnor kunde göra något som kunde anses vara en vetenskaplig studie.

Rasism och uttalanden som väcker ilska

I inspelningarna Bubba The Love Sponge tillskrev Carlson ”vita män” för att ha ”skapat civilisationen”. Han är en stark motståndare till Black Lives Matter-rörelsen och använde ofta rasistiska stereotyper för att rättfärdiga våld och diskriminering mot svarta amerikaner. Den 3 juni 2020 fokuserade Carlson sitt monolog på ett montage av obeväpnade svarta amerikaner som dödats av polisen, och redogjorde varför han ansåg att varje offer förtjänade att ha blivit dödat.

Han har skyllt att invandring förvärrar hemlösheten. I december 2018 anklagade Carlson invandrare som kom till USA för att göra landet ”fattigare, smutsigare och mer delat”. Den resulterande bakslaget ledde till att minst 20 företag drog tillbaka sina annonser från Tucker Carlson Tonight.

I en inspelning sa han att han kände ”ingen sympati” för irakier och kallade dem ”halvlästa primitiva apor”. Han fortsatte med att säga att Afghanistan aldrig skulle ”bli ett civiliserat land eftersom folket inte är civiliserat”.

Det var slutligen ett rasistisk text meddelande som gjorde att han tvingades lämna Fox News enligt Dominion voting system förtalet.

Spridare av konspirationsteorier: Hur han lyckats forma MAGA-rörelsen

I sina program har han ofta tagit emot människor som står mot vetenskaplig konsensus. Han har främjat konspirationsteorier om ämnen som demografi, attacken mot USA:s Kapitolium den 6 januari och ukrainska biologiska vapen. Tucker är öven klimatförnekare och påstår att vindkraft är en bluff.

Under Covid-19-pandemin blev Carlson en av de högljuddaste figurerna i USA som spred konspirationsteorier om vacciner. Carlson använde opålitlig data från Vaccine Adverse Event Reporting System för att påstå att Covid-19-vaccinet var ”den dödligaste massvaccinationshändelsen i modern historia”.

I en konversation i det populära Adam Carolla Show hänvisade Carlson till ett påstående av Larry Sinclair, som hävdade att Barack Obama en gång rökte crack och hade en homosexuell relation.

Vid ett tillfälle påstod han att metersystemet var en konspirationsteori. Hans hypotes bygger på tron att USA på något sätt var starkare eftersom det är ett av de få länderna på jorden som inte använder detta enkla och förståeliga sätt att mäta saker på. Video på YouTube

About The Author

sv_SESvenska