Tucker Carlson – därför är han farlig för svenska säkerhetsintressen

Tucker Carlson

Det har spekulerats att Tucker Carlson kan bli den nästa vice-presidenten eller rent av president efter Trump. Han är en fd ankare i FoxNews och allierad med Donald Trump och basen för alt-right rörelsen. Trump har i allfall sagt att han ser honom som en potentiell running mate inför det kommande presidentvalet. Hans målgrupp är människor som tröttnat på Ukraina kriget och vill ha mer fokus på USA med en America First policy.

Förtalsstämning från Denver-baserade Dominion Voting Systems visade föraktfulla bakom-kulisserna-åsikter från Fox News-personligheter om Donald Trump, inklusive ett textmeddelande från Tucker Carlson där han förklarar, ”Jag hatar honom passionerat.” Carlson skrev också att ”vi är mycket, mycket nära att kunna ignorera Trump de flesta nätter” och att ”jag kan verkligen inte vänta.”

Carlsons metod är effektiv för att skapa engagerande och ofta kontroversiella TV-segment som lockar en stor publik. Principen för det som Tucker Carlson rapporterar är att skapa engagemang och klick och det behöver inte ha speciellt mycket med verkligheten att göra. Fox aktievärde minskade 690 miljoner USD när han fick sparken.

Tucker Carlson ett propagandaverktyg för Putin och Ryssland

Under intervjun med Putin såg Tucker ut som en imponerad skolpojke. Tucker log och lät Putin prata utan att avbrytas kring det ryska narrativet där Ryssland beskrivs som ett offer och har historisk rätt att bete sig imperialistiskt. Under intervjun försökte Putin bevisa att Ukraina är en artificiellt land och egentligen tillhör Ryssland.

Intervjun var väldig märklig och en lång del av den ägnades åt rysk historia vilket enligt Putin började när den svenska prinsen Rurik blev inbjuden som första härskaren över riket. Putin är besatt av rysk historieskrivning som ofta handlar ofta om historie-revisionism och figurer som Lenin. Katarina den store och Peter den store där man ljuger om vad som har hänt. Ryssarna har aldrig har gjort någon uppgörelse kring Stalin och kommunismens terror på samma sätt som Tyskarna gjort med Hitler. Putin är fast i sin förvrängda fantasi värld och fattar sedan beslut som många i hans krets kallar vansinniga. Under intervjun påstod han att det var Polen och inte Hitler som tvingade fram andra världskriget.
Under intervjun tog Putin fram historiska dokument som han ville att Tucker skulle läsa som någon sorts bevis. Jag har skrivit den här artikeln om Ryssland som terrorstat under de senaste 800 åren som motvikt med den ryska historiebeskrivningen. Ryska Telegram-kanaler rapporterade att intervjun med Carlson och Carlson själv inte föll i Putins smak och själva intervjun ansågs vara ett misslyckande.

Tuckers uttalanden har alltid varit pro-Putin och han beskrevs av Hilary Clinton som en useful idiot. Hans intervju har sänts i de ryska propagandakanalerna som Russia Today och Tucker har under de senaste åren ofta varit med i rysk TV om man följer Russia Media Monitor. Vanliga frågor är att han ifrågasätter varför väst hatar den autokratiska Putin, och avfärdat Ukraina som ”en ren lydstat till USA:s utrikesdepartement”.

Tidigare presidenten Trump har kallat Putin för ett ”geni” för sin aggression i Ukraina, precis som han i åratal hade talat väl om mannen vars inblandning hjälpte honom in i Vita huset. Donald Trump har sagt till höga europeiska tjänstemän under sin tid som USA:s president att amerika aldrig skulle hjälpa Europa om det blev attackerat enligt en artikel i Reuters. Vilket han fortsätter att säga under 2024. Bland MAGA var det också 18 republikaner i kongressen som röstade nej till att Sverige skulle gå med i Nato. Skulle Sverige hamna i en konflikt kan vi räkna med noll stöd eftersom personer i maga-kulten som Steve Bannon dessutom sagt att europeerna har sig själva att skylla och borde satsa mer på sin egen militär än välfärdsstater.

Vid krigsutbrotten i Ukraina 2022 beskrev Carlson den ryska framryckningen som en ”gränsdispyt” och föredrog att lägga skulden på oppositionen: Demokraterna hade fått folk ”att hata Putin”, sa han, och gick så långt att han uppmanade sina tittare att omvärdera sina känslor för gamle Vlad: ”Har Putin någonsin kallat mig för rasist? Har han hotat att få mig avskedad för att jag inte håller med honom? Har han skickat alla medelklassjobb i min stad till Ryssland? Tillverkade han en världsomspännande pandemi som förstörde mitt företag och höll mig inomhus i två år? Lär han mina barn att omfamna rasdiskriminering? Tillverkar han fentanyl? Försöker han kväva kristendomen?

Tucker har hyllat Viktor Orbán som i sin tur berömmer Donald Trump som ”en stor vän till Ungern” och prisade den tidigare amerikanska presidentens utrikespolitik ”America first”.

Så vem är Tucker Carlson?

Tucker Carlson är en amerikansk TV-personlighet, politisk kommentator och författare. Han är mest känd som värd för ”Tucker Carlson Tonight”, ett kvällsprogram på Fox News Channel. Carlson är känd för sina konservativa åsikter och har ofta varit en kontroversiell figur på grund av sina uttalanden och ståndpunkter i sitt program. Numera pushas han ofta av Elon Musk på Twitter där han fått en stark ställning.

Född den 16 maj 1969, började Carlson sin karriär inom journalistiken på 1990-talet och har sedan dess arbetat för flera stora nyhetsorganisationer. Han har varit värd och medverkat i olika TV-program, inklusive ”Crossfire” på CNN och ”Tucker” på MSNBC, innan han gick över till Fox News. På Fox News har han haft flera program, inklusive ”Fox & Friends Weekend” och sedan 2016, ”Tucker Carlson Tonight”. Han är också grundare av the Daily Caller är en högerinriktad nyhets- och åsiktswebbplats baserad i Washington, D.C. I juni började han sända ett program på Twitter som kallades Tucker on Twitter, som senare bytte namn till Tucker on X efter att sajten bytte namn.

Carlson är också känd för sin kritik av politisk korrekthet och har varit en uttalad kritiker av vad han ser som vänsterorienterade politiska och kulturella trender i USA. Hans program har ofta fokuserat på politiska och sociala frågor, inklusive invandring, ekonomi och yttrandefrihet. Han använder effektiv retorik för att stärka sina argument och ofta ställa sina gäster mot väggen. Carlson är skicklig på att använda både logiska och emotionella appell för att engagera sin publik.

Tucker Carlson har sagt att han inte tror han är en ”särskilt” bra person. Carlson föraktar den elitistiska som förespråkar en världsbild vars essens, som han uttrycker det, är ”Jag är en riktigt bra person, och du är det inte”.

Han är av svensk härkomst och hans pappa var lobbyisten och politikern Dick Carlson. Hans biologiska farmor var Dorothy A. Anderson. Dorothy var dotter till Gustaf R. Anderson och Inga/Ingeborg C. Paulsson/Paulson, och hon föddes i Massachusetts, USA, till svenska föräldrar.

Frontman för MAGA och alt-right rörelsen – en politisk resa

Som en förespråkare för Trump beskrevs Carlson av Politico som ”kanske den mest framträdande förespråkaren för ’Trumpismen'”. Under sin tid på Fox var Carlson den ledande rösten inom högermedia som främjade den rasistiska, antisemitiska konspirationsteorier. Under flera år har han varit alt-rights rörelsens frontman där han ofta marknadsfört Trump eller intervjuat nationalistiska ledare som Orbán och hävdat att Trump kan få få till en vapenvila i Ukraina, troligtvis genom att sluta stödja Ukraina. I Argentina har han intervjuat Javier Milei.

Carlson sa att han inte hade något tvivel om att det fanns fusk i valet 2020, men att Trump och hans advokater hade så diskrediterat deras fall – och mediefigurer som honom själv. Trump sa att Tucker gjorde ett ”fantastiskt jobb” genom att presentera utdrag av säkerhetsvideo från USA:s Capitolium från den 6 januari 2021, upproret – även om Carlson använde videon för att skapa en falsk berättelse om attacken.

Färgstarkt språk

2019 hamnade Carlson i trubbel efter läckt film där han hade sagt till historikern Rutger Bregman att ’dra åt helvete’ under en debatt om skatter som inte sändes där han kallade sin gäst ”tiny brain…moron” under en intervju. Senare har intervjun läckts.

Kvinnohat och uttalanden om kvinnor

I december 2021 sa Carlson att ”Män och kvinnor är väldigt olika, extremt olika. Vid ett tillfälle har han kallat kvinnor för hundar. Han har påstått att feminister vill att flickor ska göra vinster på pojkarnas bekostnad. Han verkade också förbluffad över att kvinnor kunde göra något som kunde anses vara en vetenskaplig studie.

Rasism och uttalanden som väcker ilska

I inspelningarna Bubba The Love Sponge tillskrev Carlson ”vita män” för att ha ”skapat civilisationen”. Han är en stark motståndare till Black Lives Matter-rörelsen och använde ofta rasistiska stereotyper för att rättfärdiga våld och diskriminering mot svarta amerikaner. Den 3 juni 2020 fokuserade Carlson sitt monolog på ett montage av obeväpnade svarta amerikaner som dödats av polisen, och redogjorde varför han ansåg att varje offer förtjänade att ha blivit dödat.

Han har skyllt att invandring förvärrar hemlösheten. I december 2018 anklagade Carlson invandrare som kom till USA för att göra landet ”fattigare, smutsigare och mer delat”. Den resulterande bakslaget ledde till att minst 20 företag drog tillbaka sina annonser från Tucker Carlson Tonight.

I en inspelning sa han att han kände ”ingen sympati” för irakier och kallade dem ”halvlästa primitiva apor”. Han fortsatte med att säga att Afghanistan aldrig skulle ”bli ett civiliserat land eftersom folket inte är civiliserat”.

Det var slutligen ett rasistisk text meddelande som gjorde att han tvingades lämna Fox News enligt Dominion voting system förtalet.

Spridare av konspirationsteorier: Hur han lyckats forma MAGA-rörelsen

I sina program har han ofta tagit emot människor som står mot vetenskaplig konsensus. Han har främjat konspirationsteorier om ämnen som demografi, attacken mot USA:s Kapitolium den 6 januari och ukrainska biologiska vapen. Tucker är öven klimatförnekare och påstår att vindkraft är en bluff.

Under Covid-19-pandemin blev Carlson en av de högljuddaste figurerna i USA som spred konspirationsteorier om vacciner. Carlson använde opålitlig data från Vaccine Adverse Event Reporting System för att påstå att Covid-19-vaccinet var ”den dödligaste massvaccinationshändelsen i modern historia”.

I en konversation i det populära Adam Carolla Show hänvisade Carlson till ett påstående av Larry Sinclair, som hävdade att Barack Obama en gång rökte crack och hade en homosexuell relation.

Vid ett tillfälle påstod han att metersystemet var en konspirationsteori. Hans hypotes bygger på tron att USA på något sätt var starkare eftersom det är ett av de få länderna på jorden som inte använder detta enkla och förståeliga sätt att mäta saker på. Video på YouTube

About The Author

sv_SESvenska