En vargflock i Stockholm

När vargarna fanns i Stockholm

Det finns inga vilda vargar i Stockholm. Vargar återfinns vanligtvis i landsbygds- och skogsområden snarare än i städer. Även om det ibland rapporteras om vargar som rör sig in i förorter nära Stockholm eller andra städer i Sverige, är det extremt ovanligt och inte en vanlig förekomst. Största delen av Sveriges vargstam lever i mer avlägsna områden i landet, såsom nationalparker och vildmarksområden.

Vargar är djur som vanligen lever i skogar och vidgade landskap, där de har gott om plats att röra sig och finna föda. Vargar har en tendens att undvika människor och de håller sig gärna på avstånd från bebyggelse, så det är ovanligt att man ser vargar i städer eller tätbebyggda områden. Det finns dock enstaka rapporter om vargar som har setts i närheten av städer och tätorter i Sverige, men det är fortfarande ovanligt.

Historiska tavlor från Årsta Gård som ligger strax söder om Södermalm i Stockholm visar däremot en vargflock. Årstatavlan av Pehr Estenberg (1772-1848). I tavlan ser du Årstagård på Årstasidan och ner med utsikten mot Åstaholmar och Södermalm. Tavlan är målad 1798 och du hittar den på Nordiska museet.

Hedersgästen som visas på tavlan är hertigen och den svenska prinsen Fredrik Adolf som är på väg till slåtterkalaset på Årsta på Fredriksdagen 18 juli. Prinsen ledsagas av Årstas herre, ryttmästare C.H. von Schnell, i en vacker farkost på Årstaviken.

Husets härskarinna Märta Helena Reenstierna, även känd som Årstafrun var vän med Carl Michael Bellman och känd för sin dagbok. Här står hon med blomsterkrans i håret på stranden för att välkomna hertigen med blommor. Sonen Hans Abraham plockar blommor i gräset.

Åstatavlan – monumentet till höger har jag inte kunnat lokalisera.

Årstagårdstavlan

En annan äldre tavla finns orginalet på Årstagård. Man kan se Årstagård, kvarnen och hur ån mynnar ut i Årstaviken. I tavlan finns en del intressanta detaljer som påfåglarna på Årstagård och uppe på berget gömmer sig en flock vargar.

About The Author

sv_SESvenska