Alfred Nobels grav

alfred-nobel

Var ligger Alfred Nobels grav?

Alfred Nobels gravplats är belägen på Norra begravningsplatsen i Solna, en förort till Stockholm, Sverige. Jag tog en långpromenad idag och gick från Solna till Medis en liten runda på 11.68 kilometer enligt det eminenta programmet Run Keeper.

Vid Norra kyrkogården passerade jag Alfred Nobels gravsten. Man kan tycka att det är konstigt att graven inte är mer centralt placerad eller på en bättre plats. Han måste väl vara den mest kända personen från Sverige någonsin tillsammans med Garbo och platsen ligger tråkigt placerad bara några meter från E4:an.
Alfred Nobel avled genom att han drabbades av en stroke den 10 december 1896 och dog den 10 december samma år.

Nobels testamente

Alfred Nobels testamente är en juridiskt bindande handling som skapades av uppfinnaren Alfred Nobel. Testamentet undertecknades den 27 november 1895 och stipulerar fördelningen av Alfred Nobels förmögenhet efter hans död. I testamentet fastställs att en stor del av hans förmögenhet ska användas för att skapa Nobelpriset, en årlig utmärkelse som delas ut inom olika områden som främjar mänsklighetens framsteg. Nobelpriset inkluderar kategorier som fysik, kemi, medicin, litteratur och fredsarbete. Testamentet har bidragit till att främja vetenskapliga och humanitära prestationer och är grunden för den prestigefyllda utmärkelsen som fortfarande delas ut idag.

About The Author

sv_SESvenska