Vem äger stjärnorna?

Vem äger stjärnorna ai genererad bild

Juridiskt sett äger ingen enskild person eller organisation stjärnorna. Stjärnorna, såsom de vi ser på himlen, är himlakroppar som tillhör universum och faller utanför någon människas äganderätt.

Däremot kan vissa rättigheter till användning av stjärnor och rymden regleras genom internationella avtal och nationell lagstiftning. Till exempel har olika länder undertecknat rymdfördrag och rymdlagar för att fastställa principer och regler för användning och utforskning av rymden.

Det är också värt att nämna att det finns privata företag och organisationer som har intressen i rymden och utforskar möjligheter till rymdturism, rymdforskning och eventuell exploatering av rymdresurser. Dessa aktiviteter regleras av specifika lagar och internationella överenskommelser.

Idag finns det företag som säljer delar av månen och stjärnor exempelvis International Star Registry (ISR).  Då man får  ett certifikat att man äger en stjärna.Hittills har de sålt mer än 1 miljon certifikat. Tydligen är det bara The International Astronomical Union som är auktoriserad att namnge astronomiska enheter. Men vem är det som anser att bara de kan göra det?

Det finns ungefär 200 miljarder stjärnor i vår galax Vintergatan. Jag anser att stjärnor inte kan ägas utan att det utgår någon sorts skatt. Just det – beskatta de jäkla stjärnprofitörerna.

Egentligen borde man beskatta stjärnägarna med någon sorts progressiv sol och liv skatt. Dvs principen att det utgår högre skatt ifall det finns stora energikrafter att utvinna av systemet. Dessutom bör det vara en betydligt högre skatt ifall det finns större förutsättning för liv. Dessutom kan man ta ut en kometskatt, svarthål skatt, planetskatt, mån skatt, asteroid skatt etc. Sedan kan man ta skatt på skatten ungefär som Svenska staten gör med alkoholskatt där man räknar moms efter det att alkoholskatten är pålagd. Sverige har ett fantastiskt skattesystem som redan är anpassad för rymden och Galaxen.

Därför tycker jag att Svenska Skatteverket borde ta det internationella ansvaret att beskatta galaxen. Rymdmomsen i Galaxen borde väl ligga på minst 25% och de all galaktiska arbetsgivaravgifterna kring 50% (inklusive semester ers). Jag funderar om jag ska skicka ett mail till skatteförvaltningen och höra vad de anser om att koordinera skattesystemet för Galaxen och vår närmsta världsrymd.

Jag måste nog sova på saken. Jag tror jag har en stor sak på gång ifall jag kan skaffa legitimitet för mina idéer.

About The Author

sv_SESvenska