Medicinsk turism – vad är det egentligen?

Medicinsk turism
Medicinsk turism eller medical tourism som det kallas på engelska kommer att bli stort framöver och en färsk rapport från Deloitte.

Medicinsk turism är en term som används för att beskriva situationen när en person reser till ett annat land för att få medicinsk behandling eller sjukvård. Ofta reser människor till länder där medicinska tjänster är antingen billigare eller mer tillgängliga än i deras hemland.

Medicinsk turism eller medical tourism som det kallas på engelska kommer att bli stort framöver och en färsk rapport från Deloitte har visat rena fantasisiffror i tillväxt. Amerikanarna har under många år åkt till Mexiko och Costa Rica för att operera sig och fixa tänderna och nu har vi svenskar börjat göra våra operationer utomlands under semester.

Medicinsk turism innebär att människor reser till ett annat land för att få medicinsk vård eller behandling. Det kan handla om olika typer av vård, som exempelvis kirurgi, tandvård, alternativ medicin eller rehabilitering. Många människor väljer att resa för medicinsk vård av olika anledningar, som exempelvis lägre kostnader, längre väntetider på vård i sitt eget land eller tillgång till särskilda behandlingar eller specialister som inte finns tillgängliga lokalt. Medicinsk turism är en omfattande bransch som omfattar många olika länder och områden, och det finns både fördelar och risker med att resa för medicinsk vård. Det är viktigt att göra grundliga undersökningar och få rådgivning innan man väljer att resa för medicinsk vård, så att man kan vara säker på att man får den vård man behöver på ett säkert och professionellt sätt.

Fördelarna är främst priset men det finns också risker. För några månader sedan var det en svensk kvinna som hamnade i koma efter en behandling i Polen där de inte hade något uppvak och vi kommer nog höra om många som drabbas av kliniker där man brister i sitt ansvar kring exempelvis hygien och hur operationerna gå till.

About The Author

sv_SESvenska