Lagen om offentlig upphandling behöver ses över

snail & wine | shell-ebrations ? - exploredLagen om offentlig upphandling (LOU) är tyvärr ett skämt som det ser ut idag…

Upphandlingarna sker utan öppenhet

Under senare tid har vi sett konstiga upphandlingar i Göteborg, arenabygget och flera andra orter. Naturligtvis borde alla upphandlingar ha ett öppet anbudsförfarande och ske helt öppet och gratis att följa på Internet. I dagsläget finns det flera företag som säljer in dåliga tjänster och dyra abonnemangstjänster kring upphandling till småföretag. Varför är anbuden inte gratis så att vi som skattebetalare för de bästa tänkbara tjänsterna till bra priser?

Upphandlingarna är för specificerade

De offentliga upphandlingarna i Sverige är för specificerade och därmed blir konkurrensen lidande. Anta att en kommun gör en upphandling på trädgårdsskötsel då kan ett företag lägga skambud på prissättningen  av gräsklippningen – medan för andra tjänster lägger man på betydligt högre marginaler. Om man pratar med sin kompis som har företag B kan han ha lägga skambud på snöröjningen men placera sig i ett högt prisläge på gräsklippningen etc. Om de då ser till att avtalen inte gäller under vissa förutsättningar kan de se till att mjölka den upphandlade myndigheten på höga priser för samtliga tjänster!

Ett annat exempel på konstiga upphandlingar är att företaget ska ha lokal kännedom samtidigt som det ska ha en viss storlek – oj vad svårt det blev med konkurrensen nu…I korruptionens förlovade land Italien lär man ha gått så långt att de gjorde upphandlingar på 1 meter motorväg för att inte komma över de tröskregler som gällde för anbudet.

…Och hur fungerar det på systembolaget?

Det hårt kritiserade systembolaget har ökat sin öppenhet kring sina upphandlingar under modern tid. Myndigheten har blivit bättre efter all kritik de har fått utstå. Men att komma som nystartat bolag och få audiens hos systembolaget är en tung process och tar åtskilliga månader och något som alla entreprenörer borde varnas för. När du besöker huvudkontoret vid kungsträdgården kan du mötas av att inköparna kramar om dina konkurrenter – ja jag var med om det och det fick mig nästan att spy.

Processen från att du får tillstånd tills dess att du kan vara med i upphandlingarna är lång – vilket gör att många småföretag inte har uthållighet och tvingas lägga ner sin verksamhet år ett.  Systembolagets upphandlingar är väldigt säsong varierande vilket innebär att du måste följa processen under ett år för att kunna komma med lämpliga anbud året därpå. Det innebär i princip att du kan inte börja offerera dem förrän efter ungefär 1 år. Upphandlingarna ligger ungefär 10 månader framåt i tiden och du får betalt först efter det att du har sålt ditt vin. Vinimportörerna bedöms sedan efter en skala där de bestraffas ifall de inte lyckas leverera. I princip slår det bort alla småföretagare som vill in på marknaden och inte har de finansiella musklerna. Själv har jag skickat in ungefär 200 stycken offerter och jag lyckades vinna 2 stycken – som var bland de minsta det året…

Upphandlingarna från systembolaget är extremt preciserade: det ska vara den här druvan, från den här regionen, med den här kvalitetsnivån och kvantiteten,  med den här exakta smaken, till det här priset och med den här flaskan och moderna etiketten…Slutsatsen blir att anbuden riskerar bli en regelrätt beställningar av en specifik leverantör. Kort sagt systemet är upplagt för kompis korruption. När jag ville sälja vin från Spaniens näst största vin distrikt fick jag det hånfulla svaret av inköparen att den regionen inte producerade bra viner och att det inte var aktuellt i någon offert under den närmsta tiden.

Att inköparna som skriver anbuden får vistas i samma rum som de som provsmakar luktar rent ut sagt illa och bäddar för en subjektiv bedömning. Själv har jag varit med om producenter i exempelvis Bolivia som för flera år sedan vägrade att få sitt vin bedömt eftersom de uppfattade upphandlingarna som  riggade. Upphandlaren var enligt vinproducenten bra vän med hans konkurrent. Eftersom upphandlarna har en så stark position så rekryterar givetvis vinimportörerna folket därifrån och om jag förstår saken finns det ingen karens mellan att ena dagen vara inköpare och nästa dag vara leverantör.

Systembolaget har haft flera fall av bestickning men det verkar  som om det lönar sig. Företagen som har ägnat sig åt mutor är kvar och de fortsätter att leverera fast en del butikschefer har fått sparken. Varför bestraffas inte företagen?

Upphandlarnas bristande kompetens

Fast det är inte bara upphandlingarna i sig som har brister. När jag pratat med insatta personer inom upphandlingar t verkar det främsta problemet vara  att upphandlarna har bristande kompetens. Det är därför det är som det är…

Så vad händer i bananmonarkin – troligtvis ingenting och vi fortsätter som om det inte är något problem – men det kändes rätt skönt att få skriva av sig…

 

About The Author

sv_SESvenska