Den institutionaliserade rasismen i Sverige

Jaha då har jag tagit del i ännu ett avsnitt av den institutionaliserade rasismen i Sverige. Denna gången är det intagningsvillkoren för högskolestudier som kommit adresserad hem till min brasilianska fru. Jag tror det finns väldigt många invandrare med snille och kompetens som stängs ute från universiteten. Det är inte bara kring bedömningen av utländsk gymnasieutbildning för behörighet till högskolestudier utan även hur antagningen är utformad.

På mängder av högskoleutbildningar krävs det tyvärr svenska OCH engelska vilket stämmer rätt väl hur vi svenskar uppfattar världen. Många har fått för sig att alla i den stora världen pratar antingen engelska eller svenska. Av någon konstig anledning har vi fått för oss att det är något speciellt fint med engelska och vi drillas i språket sedan barnsben. Jag har träffat diplomater i Sverige som föredrar att prata engelska framför svenska för att inte avslöja sin utländska brytning – trots att de har bott i Sverige i åtskilliga år.

Men anta att en person kommer hit med en annan bakgrund från ett tredje land och pratar ett av världens största språk exempelvis Mandarin som talas av 937 miljoner, Spanska 332 miljoner, Bengali 189 miljoner, Portugisiska över 200 miljoner eller ryska som pratas i sådär 16 länder. Då har du kanske aldrig läst engelska utan du fokuserar dig på det nya språket svenska.

BRIC och BASIC länderna kommer…

Det är betydande marknader som svensk exportindustri tappar och det är här i BRIC länderna tillväxten kommer finnas framöver – även om toppskiktet av EU och USA gärna förhindrar BASIC-ländernas framväxt. Försök prata engelska i Brasilien och ingen kommer att förstå gringon. Om du inte har betalkanaler kommer du aldrig kunna se engelska på TV:n eller träffa någon som pratar engelska. Titta på den här interaktiva kartan över Brasilien där man jämför Brasiliens staters BNP med olika länder – så inser du kanske vidden av hur stort landet verkligen är.

http://www.economist.com/content/compare-cabana

Min poäng är att det finns betydande delar av jordens befolkning som det inte går att kommunicera med på engelska… Varför ska då kravet vara att dessa invandrargrupper måste lära sig engelska innan de kan börja studera på den svenska högskolan? Att lära sig ett nytt språk tar många år och som nyanländ invandrare har du fokus på att lära dig svenska. Varför efterfrågas inte andra språkkompetenser i platsannonserna?
Pratar du ett av världsspråken borde du vara en tillgång till Sveriges exportindustri.

About The Author

sv_SESvenska