Den okända Britney Spears som media sällan pratar om
augusti 28, 2015
Programmering för barn
november 17, 2015

Interiören i Ivar Kreugers Tändstickspalats

Jag besökte Ivar Kreugers tändstickspalats på trädgårdsgatan 15 och satt vid Kreugerkoncernens styrelsebord som var ritat av legendaren i svensk möbleldesign Carl Malmsten. Hela kontorsbyggnaden är full av symbolik och har dekorerats med den absolut bästa interiören och designen från det glada 20-talet av den tidens ledande konstnärer som Carl Malmsten, Grate och Isaac Grunewald.

Styrelserummet

Styrelebordet som är ungefär 15 meter långt och pilbågsformat hade Kreuger placerad i mitten och mitt emot honom hans andreman i bolaget Littorin. Runt bordet var det en elfenbensinläggning där alla hade sin speciella plats som var markerad med en symbol.

tandstickspalatset_djavulen

Alla hade sin speciella plats kring styrelsebordet vilket visades med olika bilder. Platserna visade vilken marknad man representerade och de viktiga marknaderna var Sverige, Kina, Ryssland och USA som placerades nära mitten. På kortsidan var det en bild av djävulen – en plats som var avsedd för ekonomifunktionen. På andra sidan var det en bild på en ängel – vilket var en hedersplats ifall de hade någon gäst.

tandstickspalatset_solen

Ivar Kreugers plats var markerad som en sol och i hela palatset går soltemat igen i flera konsthantverk såväl som lampor som målningar. På motsatta sidan som Kreuger satt Littorin och hans plats var markerad med en måne. Tanken var att han skulle balansera upp Kreuger och hans visioner.

tandsstickspalatset_elfenben

Runt hela styrelserummet är det en list i elfeben.

tandstickspalatset_djavulen

Det är olika figurer på de olika platserna…här fick ekonomichefen sitta.

tandstickspalatset_grunewald
En stor väggmålning med jordfärger av Isaac Grunewald dekorerar hela styrelserummet. Målningen föreställer när den grekiska titanen Prometheus ger människorna elden. På fotografiet ser man också att Kreugers egna stol var mycket större än de andras.

Tändstickspalatset var under några år en plats för Carnegie men nu är byggnaden köpt av ett bolag som ägs av Mohammed al-Amoudi och de nya ägarna har restaurerat byggnaden och försöker återställa den som det en gång såg ut.

När Kreuger huserade här i början på 1900-talet var det för sin tid extremt modernt med telefoner och ny teknik. Han hade direktkontakt med telegraftjänsten och var det enda bolaget som kunde nå dem en halvtimme senare än alla andre. Totalt i byggnaden fanns det 24 stycken kassaskåp och beroende på din position så var ditt rum placerat. De som hade de största rummen var Kreuger själv och hans andreman i koncernen Krister Littorin mellan dem var sekreteraren Karins rum och de hade en förbindelsegång mellan rummen.

I styrelserummet finns det en klocka och det sägs att alla som skulle börja jobba hos Kreuger ställdes framför klockan och ifall de hittade felet, som var att den romerska siffran 6 hade ändrat ordningen på symbolerna, så fick de jobbet.

tandstickspalatset_klockan
Receptionen
Klockan i receptionen visar var det är natt och dag  i världen. I hela byggnaden fanns det flera klockor som drevs elektroniskt och var synkroniserade.

 

Comments are closed.