Vem var Ivar Kreuger?
Ivar Kreuger var en svensk affärsman och finansmagnat som levde mellan 1880 och 1932. Han är mest känd som grundaren av Kreuger & Toll, ett företag som specialiserade sig på att handla med tändstickor och byggde upp ett globalt monopol inom branschen.
Kreuger var en skicklig affärsman och använde innovativa metoder för att expandera sitt företag. Han använde sig av komplicerade finansiella transaktioner och skapade ett nätverk av företag och banker runt om i världen för att stödja sin verksamhet. Han använde även obligationer för att finansiera sina affärer och blev känd som ”Tändstickskungen”.
Han var en av världens rikaste män och dominerade Europeiskt finansliv. Han lät bygga tändstickspalatset 1927 där varje detalj är ett konstverk. Här träffade Kreuger den tidens politiker och finansmän och platsen har blivit en tidsbubbla för den som vill uppleva 20-talet när det är som bäst. Kreugers Tändstickspalats är ett påkostat byggnadsverk blev klart 1928.
Jag besökte Ivar Kreugers legendariska tändstickspalats på Trädgårdsgatan 15 och satt vid Kreuger koncernens styrelsebord som ritades av legendaren inom svensk möbeldesign Carl Malmsten.
Hela kontorsbyggnaden är full av symbolik och har dekorerats med den absolut bästa interiören och designen från det glada 20-talet av den tidens ledande konstnärer som Carl Malmsten, Eric Grate och Isaac Grünewald. I palatset fanns också textilier från textilkonstnärinnan Maja Ericson som gjorde ett flertal större inrednings uppdrag. Arkitekten till tändstickspalatset var Ivar Tengblom.
Styrelserummet och det genomtänkta styrelsebordet
Styrelsebordet som är ungefär 15 meter långt och pilbågsformat hade Kreuger placerad i mitten och mitt emot honom hans andreman i bolaget ingenjör Krister Littorin. Runt bordet var det en elfenbensinläggning där alla hade sin speciella plats som var markerad med en symbol.
Alla hade sin speciella plats kring styrelsebordet vilket visades med olika bilder. Platserna visade vilken marknad man representerade och de viktiga marknaderna var Sverige, Kina, Ryssland och USA som placerades nära mitten. På kortsidan var det en bild av djävulen – en plats som var avsedd för ekonomifunktionen. På andra sidan var det en bild på en ängel – vilket var en hedersplats ifall de hade någon gäst.
I hela palatset går soltemat igen i flera konsthantverk såväl som lampor som målningar. Ivar Kreugers bordsplats var markerad som en sol. På motsatta sidan satt Littorin vars plats var markerad med en måne. Tanken var att han skulle balansera upp Kreuger och hans visioner.
En stor väggmålning med jordfärger av Isaac Grünewald dekorerar hela styrelserummet. Målningen föreställer när den grekiska titanen Prometheus ger människorna elden. På fotografiet ser man också att Kreugers egna stol som var större än de andras.
När Kreuger huserade här i början på 1900-talet var det för sin tid extremt modernt med telefoner och ny teknik. Kreuger hade direktkontakt med telegraftjänsten och var det enda bolaget som kunde nå dem en halvtimme senare än alla andra vilket gav försprång vid aktieaffärer. Totalt i byggnaden fanns det 24 stycken kassaskåp och beroende på din position så var ditt rum placerat.
De som hade de största rummen var Kreuger själv och hans andreman i koncernen Krister Littorin. Samtidens tidningar beskrev att han hade ett helt batteri med telefoner och en kvadratfot av tryckknappar. Varje dag hade Kreuger samtal med New York, London, Paris, Rom och ännu mer avlägsna platser. Mellan dem var sekreteraren Karin Bökmans rum och de hade en förbindelsegång mellan rummen.
Ingenjör Kreuger hade förutom sitt vanliga arbetsrum ett rum som han kallar ”tysta rummet” dit han drog sig undan då han vill fundera ut sina problem, och det är en oskriven lag att då han stängde dörren om sig fick han inte på några villkor störas.
Tysta rummet och världens första digitala konferenssystem
I tysta rummet med det stora skrivbordet fanns 8 telefoner.
I tidningsartiklar spreds myten att telefonerna hade en kontakt med skrivbordet så när man kom i kontakt med vissa delar så fick de telefonerna att ringa. Den norska detektivförfattaren Elvestad beskrev Kreugers hemliga telefonanläggning att en av telefonerna inte var kopplade till riksnätet utan till en kontakt på Kreugers skrivbord och om man rörde den dolda kontakten gav apparaten en signal som att ett samtal kom utifrån. Han kunde alltså fingera ”viktiga samtal” med sig själv. Troligtvis var denna berättelse en myt som ursprungligen kom från den danska storsvindlaren Cordosa som använt ett liknande system.
Men telefonsystemet var unikt för sin tid och enligt utredningskommissionen fanns det en hel klaviatur i tysta rummet och om man rörde dessa kunde man avlyssna allt som sades i ingenjör Littorins rum och de övriga direktörernas tjänsterum. Om man tryckte på en annan knapp så kunde dessa herrar höra allt som sades i det tysta rummet. Kreuger kunde alltså ha en överläggning med personer som satt i tre olika rum. Troligtvis var detta världens första digitala konferenssystem!
Källa Söderhamnstidning 13 juni 1932
Klockan avgjorde om du fick jobbet
I styrelserummet finns det en klocka. Det sägs att alla som skulle börja jobba hos Kreuger ställdes framför klockan. Ifall de hittade felet med klockan, som var att den romerska siffran 6 hade ändrat ordningen på symbolerna, så fick de jobbet.
Receptionen med de synkroniserade klockorna
Klockan i receptionen visar var det är natt och dag i världen. Kreuger hade sina huvudkontor i Stockholm, Paris, Berlin, Amsterdam och New York.
I hela byggnaden fanns det flera klockor som drevs elektroniskt och var synkroniserade.
Kreugers stora plan – ett internationellt finansinstitut för Europa
Några veckor innan den stora börskraschen den 11:e oktober 1929 lånade Kreuger ut 125 miljoner dollar på 50 år till Tyskland till 6% ränta genom sitt aktiebolag Kreuger and Toll. Tanken var att utge egna obligationer.
När det blev klart för Kreuger om Centraleuropas ekonomiska svårigheter etablerade han ett intimt samarbete med Bank of Englands guvernör sir Montagu Norman. Innan Tysklands skadeståndsbetalningar måste inställas, hade han utarbetat planer för att upprätta ett stort internationellt finansinstitut som skulle ge Centraleuropa och andra länder långfristiga krediter.
Sir Montagu Norman och andra av Bank of Englands direktörer godkände planen eftersom de såg det som en möjlighet att rädda Centraleuropa från ett sammanbrott. Kreugerplanen las fram till Baselbankens presidium men fick motstånd från fransk sida omedelbart därpå följde den tyska betalningsinställelsen och Tyskland betalade inte kreugerlånet. Källa: Söderhamnstidningen
Slutet på epoken
Vid 1930 års bokslut för aktiebolaget Kreuger & Toll fanns en icke beskriven obligationspost på 7 miljoner pund vilket skulle motsvaras av de falska italienska skattkammarväxlarna. När journalister frågade honom vad som låg bakom denna väldiga tillgång pekade Kreuger på ett kassaskåp och sa: – Det ligger där vilja herrarna se papperen? Det var ingen av herrarna som insisterade och presskonferensen var slut.
Det finns en stor mängd företag som var Kreugers skapelse som Swedish Match, Svensk Filmindustri, Hufvudstaden och han hade aktiemajoriteten i LM Ericsson. Bland byggprojekt var han initiativtagare till NK, Årstabron, Stockholm Stadium, Stockholms Stadshus och Danvikshem.
Tyvärr led Kreuger av ekonomiska svårigheter på grund av sina komplexa finansiella arrangemang. År 1932 avslöjades att hans företag hade stora skulder och var i ekonomisk kris. Lördagen den 12 mars 1932 begick Ivar Kreuger självmord i Paris.
Enligt den gängse historieskrivningen var det självmord – men det finns flera oklara omständigheter kring hans dödsfall. Det har förts fram tankar om att han blev mördad.
På måndagen den 14:e skrev tidningarna om Kreugers död och att koncernen inte var i omedelbar fara. Företagen blev beviljade sk moratorium och det fanns en proposition om anstånd med gälds betalning som var antagen av riksdagen.
Bolagsstämman som följde under sommaren blev stormig. Minoriteten ville inte godkänna balansräkningen och styrelsen erhöll inte ansvarsfrihet från revisorerna.
Efter sin död blev det uppenbart att Kreuger hade manipulerat sina företagsräkenskaper och bedrivit oärliga affärsmetoder för att upprätthålla sitt ekonomiska imperium. Trots detta betraktas han fortfarande som en betydelsefull figur inom svensk och internationell affärshistoria.
Sources:
Trelleborgstidningen lördag 19 oktober 1929
Trelleborgstidningen 2 maj 1932
Trelleborgstidningen måndagen 14 mars 1932
Söderhamnstidningen tisdagen 15 mars 1932
Söderhamnstidning 13 juni 1932
Fotografierna tog jag själv under ett besök på tändsticksmuseet
Tändstickspalatset har haft fler olika bolag som Swedish Match och Carnegie men nu är byggnaden köpt av ett bolag som ägs av Mohammed al-Amoudi och de nya ägarna har restaurerat byggnaden och försöker återställa den som det en gång såg ut.