Den Libyska guldreserven

Jag tycker inte om diktatorer och mördarregimer men trots detta finns det naturligtvis ekonomiska motiv för Europa att gå ut i krig mot Libyen utöver att man vill störta diktatorn. Landet lär ju ha en hel del statliga tillgångar i form av olja och guld. Libyen har den största oljereserven i Afrika och den som tar över kontrollen av det nationella olje företaget (NOC) lär tjäna feta pengar.

Jag undrar vad konspirationsteoretikerna och historikerna kommer att skriva om GuldDinaren som var en valuta som planerades för att sälja olja som Khadaffi hade långt gående planer att använda.  Tanken med gulddinaren var att muslimska länder skulle ha en ny reservvaluta istället för dollarn i oljehandeln. Khadaffi var förespråkare för valutan. Att överge dollarn är en farlig väg att gå för diktatorer år 2000 ville Sadam Hussein sälja olja i euro och inte i dollar och lite senare startades invasionen…

144 ton guld lär den Libyska guldreserven ligga på och de kanske aldrig kommer vända sig till SMS Guld om de vill sälja guld, men landets guldreserv är därmed bland de högsta i världen sett per capita. Som jämförelse ligger den svenska guldreserven på 125,7 ton guld nu 2011 efter flera års utförsäljningar av guld. Enligt en artikel i Expressen har Libyan Investment Authority (Lia), som förvaltar oljevinster tillgångar motsvarande 440 miljarder. Finansinspektionen har skrivit att de har fryst tillgångar i Sverige på 10 miljarder. Det har tidigare framkommit att Libyen har varit med och sponsra en moské i Malmö och Uppsala universitet.
EU:s ministerråds restriktioner kring Libyen.

Bland organisationer som EU har infört sanktioner mot finns:

  • Central Bank of Libya (CBL)
  • Libya Africa Investment Portfolio
  • Libyan Foreign Bank
  • Libyan Housing and Infrastructure Board (HIB)
  • Libyan Investment Authority (LIA, även kallad Libyan Arab Foreign Investment Company (LAFICO))
  • Al-Shahara Oil Services Company (även kallat Al Sharara, Al-Sha­hara oil service company, Sharara Oil Service Company, Sharara, Al- Sharara al-Dhahabiya Oil Service Company)
  • Organisation for Development of Administrative Centres (www.Odac-libya.com)

Förrutom Khadaffis alla släktingar (som i hög grad också har namn som Muammar Gaddafi) finns det sanktioner mot Mustafa Zarti som är vice verkställande direktör för Libyan Invest­ment Authority, styrelseledamot i det nationella oljebolaget, chef för oljebola­get Tamoil och vice ordförande i First Energy Bank i Bahrein.

Sedan kan man tycka att det är konstigt att Sverige stödjer en NATO aktion som inte är sanktionerad av FN. Fast det är klart regeringspartierna moderaterna och FP vill ju att vi ska gå med i NATO…

Källor
http://www.fi.se/Sanktioner/EU-sanktioner/Regimer/Libyen/

 

 

About The Author

sv_SESvenska