Var finns den bästa Cheesesteaken?

Cheeese steak
Ett besök till Rocky Balboas hemstad Philadelphia är inte avklarat förrän man har provat Cheesesteak och nu började min jakt på var den bästa cheesesteaken fanns. Det hade gått mer än 20 år sedan jag åt en riktig - så nu ville jag återuppleva mina nostalgiska smaker av en äkta cheese steak.

En maträtt som vi inte har i Sverige som genast borde importeras till Sverige är Philly Cheesestek.
Ett besök till i Rocky Balboas hemstad Philadelphia är inte avklarat förrän man har provat denna klassiska italiensk-amerikanska maträtt. Philly cheesesteaks är ikoniska – och det med en riktigt bra anledning! Kombinationen av tunt skivad ribeye, saftigt karamelliserad lök och smältande ost är verkligen beroendeframkallande. Medan den traditionella cheesesteaken i Philadelphia bara innehåller tre saker (steken, löken och osten), serveras den ofta med stekta paprika och svamp på västkusten.

Vem uppfann Philly Cheesesteak?

Den första Philly Cheesesteaken skapades 1930 av Pat Oliveri, en korvförsäljare i ett italienskt kvarter i Philadelphia. En dag bestämde han sig för att han ville ha något annat än korv till sin egen lunch, så han grillade upp nötkött från en lokal köttbutik och lade det i ett italienskt hoagie-bröd. En taxichaufför i närheten kände doften av smörgåsen och bad om en – och Philly Cheesesteaken var uppfunnen.

Recept – Hur gör man en cheesesteak?

Cheesesteak består av smält ost, väldigt tunna fint skivade nötkött och tunna bitar av rå lök som lägs i baguette. Köttet ska helst frysas ner innan det skivas upp i tunna skivor. Den klassiska cheese steaken går att få med tillbehör som pickles, sallad, cheeze wiz och ketchup. De går att få i två olika storlekar där den lilla storleken räcker vanligtvis i två dagar och den stora bara är gigantisk överdimensionerad.

Vilken är den bästa köttsorten för en cheesesteak?
Du bör välja en köttsort som är väl marmorerad och kan skivas mycket tunt så att det tillagas snabbt och förblir saftigt. Här har vi valt lövbiff, eftersom den vanligtvis är billigare än den traditionella ribeyen (vilket innebär att du kan köpa mer kött och göra fler smörgåsar!), men båda sorter fungerar bra.

Hur skivar jag mitt kött tunnare?
Lägg ditt kött i frysen i 15 till 20 minuter för att göra det enklare att skiva tunt.

Vilken sorts ost ska jag använda?
Här är det där de flesta diskussioner börjar. Vissa säger att Cheez Whiz är den enda rätta osten för en cheesesteak, men andra älskar provolone. De flesta ställen i Philly erbjuder båda. Det viktigaste är att välja en ost som är relativt mild i smaken och smälter bra, som provolone eller till och med amerikansk ost. Du kan till och med överväga att göra din egen ostssås och toppa din smörgås med det!

Vilken är den bästa typen av bröd för min cheesesteak?
I USA finns det olika alternativ som: hoagie-bröd, sub-bröd och italienska hero-bröd. Välj ett bröd som är relativt mjukt (detta är inte en krispig bagetttyp av smörgås) och har en ”gångjärn”.

Vad ska jag servera med min Philly Cheese steak?
Några vanliga klassiker är pommes frites, cole slaw eller potatischips.

Skillnaden mellan Hoagies och Cheesesteak

En variant på Cheesesteak är Hoagies (submarine sandwidge) som också kallas för Italian sandwidge. Namnet Hoagies fick mackorna eftersom de bokstavligt talat dök upp bland italienska arbetare under 1:a världskriget på ett varv som låg i Hoag Island utanför Philadelphia.

Man vs Food tävlar om den ultimate cheesesteak challenge
Ett populärt och vansinnigt amerikanskt matprogram är Man vs Food från Travel chanel. Att kalla det för matprogram är att ge matprogram dåligt rykte det är kanske bättre att kalla det för white trash program – fast jag måste erkänna att den dåliga sidan av mig älska att se programmet. Det är ett i osannolikt program som torde vara alla dietisters mardröm. Programledaren den lönnfeta Adam Richman åker runt i USA och tävlar mot gigantiska maträtter. Programmet går ut på att programledaren grisar sig runt i USA och äter en gigantisk pizza, gigantisk glass, gigantisk milkshake på en viss given tid- påhejad av cheerleaders och feta personer. Några dagar efter jag hade varit i Philladelphia var Adam i Philly och tävlade mot den större variant av Cheesesteaken som han prövade på Reading Terminal Market en plats som har massor av maträtter.

Var finns den bästa cheese steaken?

Nu hade det gått mer än 20 år sedan jag åt en sist så jag ville återuppleva nostalgiska minnen av en äkta cheese steak så jag drog till Philadelphia.

Två platser som blivit kända för sin cheese steak är Pat’s King of Steaks och Geno’s. De är två bitra italienska konkurrenter som slåss om att göra den bästa cheese steaken. Jag har sett dem i Dr Phil i ett avsnitt där de vägrade att sluta fred med varandra. Troligtvis har deras cheese steak krig gett dem massor av PR och de tjänar båda två på att inte sluta fred med varandra.

Själv valde jag Leos som har vunnit flera utmärkelser för att göra den bästa cheesesteaken och de hade vunnit flera utmärkelser. Tyvärr gjorde jag misstaget att inte ta med tillbehör som pickles etc.

Leos ligger på 1403 Chester Pike,
Folcrott i Pennsylvania
På vägen från Philadelphia mot Wilmington, Delaware.

About The Author

sv_SESvenska