Att fånga korkade terrorister

Numera är det rätt lätt att få turist visa till USA men det finns en del stolligheter. Troligtvis är följande fråga den mest idiotiska för att ansöka om VISA waiver till USA.

”Have you ever been or are you now involved in espionage or sabotage; or in terrorist activities; or genocide;or between 1933 and 1945 were involved, in any way, in persecuations associated with Nazi Germany or its allies?”

Dessvärre måste man svara på den här idiotiska frågan tre gånger.
Först när man köper flygbiljetten, sedan på flygplatsen – i mitt fall Oslo. Ponera att man var terrorist eller spion skulle man då berätta det för någon via en blankett…

Jag började bli lite trött på idiotin och  svarade till den amerikanska säkerhetsofficern på flygplatsen i Oslo att jag inte var en idiot när jag började tröttna på hans frågor fick gå igenom ännu en säkerhetskontroll och de rotade igenom min plånbok.
Men jag var inte ensam de kontrollerade även ett antal norska guttar som låg så långt från stereotypen av en terrorist som man kan tänka sig.

Den tredje gången samma fråga ställs är i den gröna blanketten man får på flyget från Department of Homeland security. Kanske tullen tror att man svarar annorlunda när man får samma fråga ställd flera gånger? 1945 var min mamma 5 år och jag var inte ens påtänkt så något samröre med nazister har jag aldrig haft. Inte heller har jag varit involverad i folkmord eller terrorism….

Det skulle vara intressant att få veta detaljerad statistik kring detta formulär.
Jag undrar i mitt stilla sinne hur många spioner, nazister eller terrorister US customs and border protection har lyckats fånga med den här knivskarpa frågan. Om en person var terrorist eller spion skulle de knappast svara ja på frågan. Finns det så korkade spioner?

Väl i USA hamnade jag i ett samtal med några bekanta som jobbade som poliser i NYC. De skrattade när jag berättade om VISA-frågorna och beklagade sig över de ökade säkerhetskraven som fanns på flygplatserna. Numera undvek de att flyga…

About The Author

sv_SESvenska