Vad pratade Bilderberg gruppen om 2022?

Vilka är Bilderberg gruppen?

Bilderberggruppen är en informell organisation bestående av politiker, affärsmän och andra makthavare från Nordamerika och Europa, som håller en årlig möteskonferens för att diskutera aktuella politiska, ekonomiska och militära frågor. Mötena är hemliga och det finns ingen offentligt tillgänglig agenda eller information om vad som diskuteras. Även om organisationen har varit föremål för många konspirationsteorier och kritik, hävdar den att den bara är en plattform för öppen diskussion och debatt.

The Bilderberg Meeting 2022 var i år mellan 2 till 5 juni in Washington, D.C efter att inte varit aktiva under corona perioden.

Agenda och de viktigaste diskussionsämnena var:

 1. Geopolitiska omläggningar
 2. Natos utmaningar
 3. Kina
 4. Omjustering av Indo-Stillahavsområdet
 5. Kinesisk-amerikansk teknisk konkurrens
 6. Ryssland
 7. Kontinuitet i regeringen och ekonomin
 8. Störningar i det globala finansiella systemet
 9. Desinformation
 10. Energitrygghet och hållbarhet
 11. Hälsa i post-pandemin
 12. Fragmentering av demokratiska samhällen
 13. Handel och av globalisering
 14. Ukraina

Bland de 120 mäktiga representanterna fanns en samling av miljardärer, politiker, företagsledare och media. Bland dignitärerna kunde man se utrikesministern Henry Kissinger, General David Petreus, Chefen för Nato Jens Stoltenberg, chefen för CIA och NSA och franska underrättelsetjänsten. Mycket av fokuset låg på geopolitik. Det obehagliga är att personerna som är där är där som privatpersoner och att de kommer fram med policys och att allting är konfidentiellt bakom stängda dörrar.


Nästa generation AI hade stort fokus

Där fanns flera AI-företag representerade som Sam Altman från OpenAI som bygger ChatGPT. Deepmind, Suleyman Mustafa från Inflection AI, Palantir. Från Facebook kom chief AI scientist LeCun, Yann och Peter Thiel. Från Google kom Eric Schmidt. Från Sverige har Wallenbergstiftelserna också satsat mycket på AI-forsning i WASP Sweden.

Om dessa personer möttes med fokus på nästa generation AI, skulle de troligen diskutera olika aspekter av AI-forskning och dess tillämpningar. De skulle troligen diskutera tekniska framsteg och hur man kan använda AI för att lösa komplexa problem, såsom autonoma fordon, medicinsk diagnostik och miljö modellering.

Sam Altman från OpenAI skulle förmodligen prata om företagets senaste AI-modeller som ChatGPT och hur de kan användas för att förbättra människors liv. Suleyman Mustafa från Inflection AI skulle troligen diskutera företagets arbete med att utveckla AI-baserade lösningar för att förbättra beslutsfattande och effektivitet.

Yann LeCun från Facebook skulle troligen prata om företagets forskning kring deeplearningoch hur det kan användas för att förbättra Facebooks tjänster. Eric Schmidt från Google skulle förmodligen diskutera företagets arbete med att utveckla AI-baserade verktyg för att hantera stora datamängder och förbättra användarupplevelsen.

Reid Hoffman från Greylock skulle troligen prata om hur man kan använda AI för att skala upp olika företag och hur man kan dra nytta av AI för att förbättra affärsmodeller och öka intäkterna. Wallenbergstiftelserna skulle troligen diskutera WASP Sweden och dess arbete med att utveckla AI-lösningar för att lösa samhällsutmaningar i Sverige och globalt.

Geopolitiska hot från Ryssland och Kina

Mötet hade ingen representant från Ryssland. Men eftersom mötets hållpunkter ändå handlade om Ryssland så antar jag att det fanns föreläsningar av Michael Kofman, som är director för Russia Studies Program, Center for Naval Analysis och Kostrzewa, Wojciech från Polen, President, Polish Business Roundtable och journalisten Anne Applebaum som brukar dela saker kring Ryssland i sitt Twitterflöde.

Ett annat ämne som skulle kunna diskuteras är NATO:s roll i den rådande geopolitiska situationen. Frågor som kan diskuteras inkluderar NATO:s framtida inriktning och dess relation till USA och Europa och fragmenteringen av demokratiska samhällen runtom i världen.

Diskussionerna kan inriktas på hur man kan motverka desinformation och falska nyheter och främja ett fritt och rättvist informationsflöde.

Den teknologiska kapplöpningen mellan väst och Kina

Teknologi kapplöpningen mellan Kina och USA var säkert uppe för diskussion. Diskussionerna kan inriktas på hur man kan främja en rättvis och balanserad konkurrens mellan de två länderna och undvika ett teknologiskt kallt krig samtidigt som man upprätthåller säkerheten och skyddar viktiga teknologiska tillgångar.

Economy, Elizabeth (USA), Senior Advisor for China, Department of Commerce
Campbell, Kurt (USA), White House Coordinator for Indo-Pacific, NSC

Europa frågor

José Manuel Albares (ESP), Spaniens minister för utrikesfrågor, EU och samarbete sedan 2021Thomas Byrne (IRL), Irländsk minister kring Europa frågor

Utmaningar kring energi säkerhet och hållbarhet

Frågor om energi säkerhet och hållbarhet skulle kunnat stå på dagordningen. Diskussionerna kan inriktas på de olika utmaningarna som möter energisektorn i dag, inklusive ökad efterfrågan, klimatförändringar, energisäkerhet och övergången till förnybar energi

Vitrenko, Yuriy (UKR), CEO, Naftogaz, Pouyanné, Patrick (FRA),  CEO, TotalEnergies.
Straeten, Tinne Van der belgisk energiminister och Ben Beurden CEO för Shell

Danskarna hade med flera från miljöområdet som Connie Hedegaard som är en dansk konservativ politiker och fd miljöminister och ordförande för KR Foundation som jobbar med miljöfrågor och Ida Auken från det socialdemokratiska partiet även hon har varit miljöminister i Danmark.

Post pandemiska hälsofrågor och läkemedelsfrågor

Hur man kan hantera postpandemisk hälsa. Diskussionerna kan inriktas på de olika utmaningar som möter världen när pandemin går mot sitt slut, inklusive vaccinering, hälsosystem och global samverkan.

Emma Walmsley (GBR), CEO, GlaxoSmithKline och Albert Bourla (USA),  CEO, Pfizer.

Försvarsindustrin och underrättelse verksamhet

Celeste Wallander, (USA), Assistant Secretary of Defense for International Security Affairsm Jake Sullivan, (USA), Director, National Security Council, Joshi, Shashank (GBR), Defence Editor, The Economist, Émié, Bernard (FRA), Director General, Ministry of the Armed Forces
James Baker, (USA), Director, Office of Net Assessment, Office of the Secretary of Defense
Burns, William J. (USA), Director, CIA
Chhabra, Tarun (USA), Senior Director for Technology and National Security, National Security Council

Stabiliteten i det finansiella systemen

Ett ämne som troligvis diskuteras är kontinuitet hos regeringar och ekonomin. Detta kan innefatta diskussioner om hur man kan säkerställa stabilitet och kontinuitet i tider av politisk och ekonomisk osäkerhet.Troligtivs också hur man kan hantera störningar av det globala finansiella systemet. Diskussionerna kan inriktas på hur man kan skydda mot cyberattacker, finansiell brottslighet och andra hot mot det globala finansiella systemet.

Adeyemo, Adewale (USA), Deputy Secretary, Department of  The Treasury
Portugisen José Manuel Barroso (PRT) fd ordförande i Europeiska kommissionen och numera ordförande för Goldman Sachs. Roger Altman (USA), grundare och ordförande för investmentbanken Evercore Inc.

Vilka var där från Sverige och Norden?

Från Sverige var folkhälsoministern Lena Hallengren, Volvos VD Martin Lundstedt och Marcus Wallenberg representerade. Om man ser på tidigare möten så är Wallenberg alltid representerade ofta med någon politiker och någon från Näringslivet.

Från Finland kom statsminister Sanna Marin, Laois Niemi Helsingin Sanomat Newspaper. Från Danmark Martin Krasnik Martin, Editor-in-Chief för Weekendavisen och flera miljöpolitiker.

About The Author

sv_SESvenska