Världsekonomin och vem ska rädda Grekland

Jumping Over The 3rd Largest Pyramid In The World

Alexandra Pascalidou ställer sig frågan i dagens Metro vem som ska rädda Grekland. Får man tro nyheterna senare idag lät det som om Tyskarna och Fransmännen skulle hjälpa till…Jag är nog lite för cynisk för att tro att någon politiker vill ge 400 miljarder dollar till ett annat lands väljare.

Men en liten del, närmare bestämt 0.9% av världens befolkning, äger så där ruskigt mycket ja hela 39% av världens tillgångar enligt en rapport från Boston Consulting Group. Smaka på siffrorna en gång till och fundera var det finns pengar att få fram nu när nationer som Grekland har det lite svettigt med ekonomin.

Det är lätt att peka finger åt PIIGS länderna och tycka att de borde sköta sig för det gör ju alla andra förståsigpåare. Mainstraem media ger sitt stöd till de som går hårt åt Grekland. I ansedda tidningar som Economist skrivs det att Grekerna borde vara mer som de skandinaviska länderna.

På lunch rasterna pratar vi om finanskrisen och Grekland under nyhetstorkan. Visst är det hemskt att de kan gå i pension i 5o-års åldern och nog är de rätt lata också i syd Europa – för att inte tala om deras korrupta offantliga sektor där folk utses på politiska grunder.

Men givetvis är detta ren och skär bullshit. Grekerna är färre än 12 miljoner invånare och deras soppa beror på räntan, krigsmateriel och Euron. Problemet med den sk Greklandskrisen är att vi missleds att rikta fokus åt fel håll. Enligt Yanis Varoufakis var problemet de franska och tyska bankerna som räddades och priset betalades av de grekiska skattbetalarna.  Mer marknadsfundamentalism löser inte problemet.

Grekerna visar hur man inte ska spendera sina pengar. 6% av BNP gick exempelvis till krigsmaterial under 2009 enligt en artikel i aljazeera. Det är ok att satsa pengar på krigsmaterial om man är en stormakt och kan trycka pengar för att finansiera vansinnet men för ett litet land som Grekland är det förödande. Fienden som Grekerna känner sig hotade av och som motiverar upprustningen är givetvis NATO-landet Turkiet – en kommande ekonomisk stormakt i söder.

Finanskrisen startade i USA och deras gigantiska budgetunderskott kring kriget i Irak och sättet man försöker lösa finanskrisen kallas quantum easing.  Varför riktas inte blicken till de 0.9% av befolkningen, mot banksters och deras tillgångar – det är ju där pengarna finns?

Genom att låta Hitler förklara dagsläget i världsekonomin tycker jag den här videon blir rätt underfundig även om den har något år på nacken. Mode ordet för dagen är quantum easing dvs ett finare uttryck för att trycka dollarsedlar.

När jag läste nationalekonomi var det viktigt att man håller bytesbalansen och arbetslösheten i schack men det gäller inte längre. Likriktade finansministrar hyllas om de minskar sina kostnader i den publika sektorn samtidigt som det trycks mer pengar i länder med stora budgetunderskott. För att citera George Soros i hans bok Den Globala Kapitalismens kris s. 145f- ”Det är per definition centrum som tillhandahåller kapitalet och periferin som är mottagaren. En abrupt förändring i centrums vilja att tillhandahålla kapital åt periferin kan orsaka stora rubbningar i mottagarländerna….Vanligtvis rör sig alla former av kapital i samma riktning”.  Sedan forsätter Soros att det finns många länder som misslyckats med att betala sin skuld och under finanskrisen på 1982 skapades Parisklubben för statliga skulder….

Pengarna plöjs in i banksystemen där de försvinner i form av bonusar, skatteparadis och offshore private banking – istället för att pengarna går tillbaka och fungerar som drivmedel i ekonomin. För tillfället är det assymetri mellan de långivande bankerna och de låntagande länderna för att uttrycka sig med George Soros terminologi.

I vårt närområde har vi den vansinniga utlåning från svenska banker till Baltikum och bostadsmarknaden där Svenska banker agerar långivare. Sverige är ett litet land men paradigmskiftet inom privatekonomin är att vi alla ska låna och privatpersoner ska övervakas. Ingenting står det om priset som medborgarna betalar. Ingenstans står det om vår sjukvård som har kapsejsat och där vi får sämre och sämre vård om vi inte har privata sjukförsäkringar – men 0.9% av världens befolkning blir rikare och rikare.

Lösningen heter transparens på finansmarknaden och kring militära kostnader och hårdare reglering och bevakning av bankers utlåning.  Det borde dessutom vara förbjudet för banker att driva andra affärsområden som tjänster inom bostadmarknaden och private banking.

About The Author

sv_SESvenska