Vision Pro och början på spatial computing

Vision pro

På måndag presenterade Apple sin mest efterlängtade produkt på länge: sina ”mixed reality” glasögon Vision Pro. Tillkännagivandet ägde rum under Worldwide Developers Conference (WWDC) vid företagets huvudkontor i Kalifornien, USA.

För de som väntade på någon annan typ av virtual reality-glasögon, som Quest (Meta), HoloLens (Microsoft) eller PSVR 2 (Sony), var produkten överraskande. Till skillnad från konkurrenterna tillåter Vision Pro användaren att se igenom dem genom att justera mängden naturligt ljus som passerar genom glasögonen och de ser ut som skidglasögon. Dessutom kan personer runt omkring användaren se deras ögon och om de närmar sig kan de ”tränga igenom” användarens användning av applikationen.

På så sätt fungerar enheten perfekt för både virtual reality, där användaren upplever att de upplever en digital miljö, och augmented reality, där digitala objekt projiceras och manipuleras i den verkliga miljön. Tanken är att användaren aldrig ska vara helt instängd, som med konkurrenterna.

Vision Pro skapar en oändlig canvas för appar som sträcker sig bortom gränserna för en traditionell skärm och introducerar ett helt tredimensionellt användargränssnitt som styrs av de mest naturliga och intuitiva inmatningarna möjligt – genom rörelsen hos användarens ögon, händer och röst. utan någon annan utrustning (som joysticks).
*Detta gör det möjligt att titta på filmer, inklusive 3D, med en immersion som överträffar biografernas, eftersom den skapar projektioner bortom filmens gränser. Som om biograferna inte redan hade tillräckligt med problem…

Vision Pro gör det möjligt för användarna interagera med digitalt innehåll på ett sätt som känns som om det fysiskt finns i deras utrymme. Den banbrytande designen hos Vision Pro har ett ultrahögupplöst displaysystem som rymmer 23 miljoner pixlar över två skärmar och anpassad Apple-silicon i en unik dubbelchipsdesign för att säkerställa att varje upplevelse känns som om den äger rum framför användarens ögon i realtid. Dess 12 kameror, 5 sensorer och 6 mikrofoner fångar allt runt omkring användaren och användaren kan placera händerna var de vill. Dessutom finns det en mikro-OLEd-skärm med 23 miljoner pixlar för varje öga, vilket är mer än en 4K-TV varje.

Men det finns utrymme för förbättring. Trots att Vision Pro är mindre än konkurrenterna är det fortfarande en otymplig enhet som man knappast skulle kunna bära på gatan. Batteriet placeras i fickan och ansluts med en kabel och har bara en batteritid på två timmar. Slutligen, priset: när det släpps i USA i början av 2024 kommer det att kosta 3 499 USD.

Apple VD Tim Cock har annonserat det som början på ”spatial computing” och den mest revolutionerande produkten från företaget sedan Steve Jobs lämnade oss. Nu återstår det bara att priset blir något som en vanlig person kan ha råd med.

För att se presentationen, klicka på https://rb.gy/f29w2 . Det är den officiella videon med alla tillkännagivanden från evenemanget, men jag har satt en direktlänk till Vision Pros tillkännagivande.

About The Author

sv_SESvenska