MOOCs – Online kurser som är gratis från topp universitet

Jag läste i den Brasiliansk ekonom tidningen Valoronline om tips hur du kan investera i dig själv. Tidningen tog upp olika utbildningar i Brasilien men det fanns även hur du kan läsa kurser online från de bästa amerikanska topp universiteten vilket kan vara ett alternativ till att höra på Ted föreläsningar. Silicon Valley skjuter också till miljoner för den här typen av projekt och ett system som kallas Coursera.

Fria kurser från toppuniversitet kallas MOOCs (Massive Open Online Courses) vilket översatt till svenska betyder ”Stora öppna onlinekurser”. Antalet kurser växer stadigt och börjar bli ett hot mot de traditionella universiteten som inte kan konkurrera med bra online kurser.  Organisationer som IMF har också aviserat att de kommer lägga ut fler kurser på nätet.

MOC är en typ av distansutbildning som erbjuds online och är tillgänglig för en stor grupp deltagare över hela världen. Dessa kurser är vanligtvis gratis eller tillgängliga till en låg kostnad och erbjuds av olika utbildningsinstitutioner, som universitet eller organisationer. MOC syftar till att ge en interaktiv och flexibel inlärnings upplevelse genom att kombinera videoföreläsningar, självstudier, interaktiva övningar och diskussionsforum på nätet. MOC har blivit populärt på senare år och erbjuder möjligheter till lärande inom olika ämnen och discipliner för personer som inte kan delta i traditionella klassrums kurser.

MOOCs är öppna för alla och som kan tas från vilken plats som helst med internetanslutning. MOOCs erbjuder en mängd olika ämnen och är ofta gratis att delta i, men det kan finnas vissa kostnader för certifikat eller andra kursrelaterade material. MOOCs är ett bra sätt att lära sig nya färdigheter eller fördjupa sig i ett ämne utan att behöva åka bort eller betala för en traditionell utbildning. De flesta MOOCs använder en kombination av videor, läsningar, övningar och andra interaktiva verktyg för att hjälpa studenterna att lära sig. MOOCs erbjuds av många olika organisationer, inklusive universitet, företag och utbildningsplattformar.

 

Här är länkarna till internationella online kurser

 • Coursera: Samarbete från Princeton, Stanford, University of Michigan, University of Pennsylvania: Har undervisning och tester
 • Harvard: Open Learning Initiative, gratis kurser i allt från grekisk civilisation till abstrakt algebra.
 • Berkeley: från det kända universitetet i Kalifornien som har videor och ljudfiler från 20 olika avdelningar att ladda ner med titlar som ”Search, Google and Life”.
 • Yale: Open Yale Courses: Videor av ett urval av introduktionskurser bla ekonomi och nationalekonomi och spelteori.
 • MIT: MITOPENCOURSEWARE: Teknik och datakurser från det kända Boston universitetet och de har kurser inom flera olika kategorier mestadels inom teknikområdet men även kurser i matematik och genuskunskap.
 • Stanford: ITunes verkar detta universitet satsa på och du kan ladda ner ljud och video filer.
 • Caltech: California Institute of Technology
  Introduktionskurs i machine learning: http://work.caltech.edu/telecourse.html
 • UCLA: Los Angeles universitet som har en videokanal på Youtube inom olika ämnen.
 • NYU: Pilotprogram med öppen utbildning
 • Google Code University:  Googles utbildning inom programmeringspråk som Java och HTML5.
 • Udemy har kurser i allt möjligt och ett trevligt gränssnitt!

Ett års utbildning på Stanford kostar förresten 230 000 dollar.

About The Author

sv_SESvenska