Narvapaviljongen – att ljuga elegant med historien

narvapaviljongen

Om du passerar Narvapaviljongen i Tantolunden får du inte missa att läsa informationsskylten som detaljerat berättar en otrolig historia om paviljongens framträdande roll i den svenska historien. Men det är något som inte stämmer – paviljongen ser är rätt ny och historiebeskrivningen på den lilla skylten är hitta på och rent ljug.

Narvapaviljongen hittar du i Tantolunden i Södermalm. Enligt skylten var det en av de mest folkkära klenoderna från den svenska stormaktstiden och en symbol för den svenska krigslyckan.

narvapaviljongen_skylt
Klicka på bilden för att läsa om Narvapaviljongen

Enligt texten på skylten var paviljongen en gåva till Gustav Vasa från storbonden Einar Lindström och den skeppades till Stockholm 1528 med vedjakten Emma Louise från Dalarna (hmm Dalarna ligger innåt landet).

1628 var paviljongen med trupperna när Karl X Gustav marscherade över Lilla och Stora Bält och den lär ha räddat Löjtnant Gyldenstråhle med sitt kompani från det iskalla vattnet.Paviljongen placerades på Ströget efter svenskarna hade invaderat Köpenhamn och där de firade krigslyckan.

Paviljongen var sedan med i Narva 1700 och det var i paviljongen som Karl XII höll sitt eldtal ”Nu tar vi de jävlarna!” innan de stormade de ryska positionerna vid Narva. Paviljongen fick sedan följa med till oräkneliga städer bla Bender och Poltava där de kom i ryssarnas händer. 1983 kom paviljongen tillbaka till Sverige från Ryssland i samband med u-båts incidenten i Blekinge.

Självklart var historien inte sann utan man konstruerade skylten i samband med filmprojektet ”En annan skylt” men med detaljer går det att lura en och annan förbipasserande som läser historiska skyltar. Varje gång jag passerar Narvapaviljongen blir jag glad pga den här berättelsen.

Kommentar
Efter det att Dagens Nyheter hade skrivit en artikel om Narva paviljongen såg någon humor befriad på kommunen att plocka bort den falska skylten och så blev Stockholm ännu lite fattigare på roliga och osannolika berättelser…

About The Author

sv_SESvenska