april 2, 2023

Mao statyn i Västertorp

Mao statyn som står utanför det kommunala badhuset i Stockholmsförorten Västertorp.

Jag vet inte riktigt vad jag tycker om Mao statyn som står utanför det kommunala badhuset i Stockholmsförorten Västertorp. Å ena sidan kan jag tycka det är fascinerande att vi sätter upp statyer över mördare men å andra sidan kan jag tycka det är bra för de visar hur snett politiken var under 1970-talet. Statyn restes 1976 och gjordes av Pye Engström och heter Efter badet. Kanske ville konstnären visa att vi alla är människor efter det att vi har tagit ett bad och det finns också andra prominenta personer som sitter på led bredvid Mao. Ja jag tycker nog att statyn är rätt snygg faktiskt och jag ser också humorn i konstverket.

Samtidigt blir statyn med den historiska bakgrunden ett monument över vänster radikalismen i Sverige när socialism höll ett starkt grepp över Sverige i media och politik. Själv undrar jag vem som beställde verket. Samma år som statyn restes tog borgarna makten i Sverige för det hade gått för långt. Det var fult att tycka om kommersiell musik och vi barn matades med barnprogram av Claire Wikholm och Manne. Landet hade blivit så genomsocialiserat att tom Astrid Lindgren, som senare har berättats var socialdemokrat, började protestera mot marginalskatterna!

De svenska kommunisterna höll sig kvar i sin ideologi och jag minns när vi skulle skriva ett gymnasiearbete över Kubakrisen på 80-talet och vi tog oss till kommunistiska bokcaféet, som bara sålde radikala vänster böcker någon gång kring 1983 om jag minns rätt. Personen i skägg, runda glasögon, Palestina sjal och kofta som vi intervjuade hävdade hur överlägset  kommunismen var och hur bra Kuba var eftersom kubanerna skickade läkare till Angola…Nu var det inte det enda man skickade till Angola utan kubanerna skickade också 55 000 soldater. Mannen med koftan berättade för oss att det var viktigt att skilja mellan den vanliga kommunismen om företräddes av VPK och Lars Werner, Kina kommunismen (APK), den ryska kommunismen, arbetar partiet kommunisterna , Afghanska kommunismen och de mest extrema KPML (r) Kommunistiska Partiet Lenin Marxisterna….den lilla parentesen stod för att de ville göra revolution.

Sätt upp en ny staty!

Numera är det av förklarliga skäl inte politiskt korrekt att ha en statyer av diktatorer som Mao, Lenin, Stalin, Hitler eller Sadam Hussein. Enligt Wikipedia var Mao ansvarig för att mellan 23 till 70 miljoner mördade, avrättade eller avsiktligt ihjälsvultna. Det har varit diskussioner om att ta bort statyn men det tycker jag är fel. Statyn visar svensk naivism inte bara från konstnären men även från de som har beställt verket – med skattepengar.


Jag önskar att kommunen hade modet
att beställa en ny staty mitt emot Mao föreställande den okända hjälten som protesterade mot militärerna på himmelska fridens torg den 5:e maj 1989. Vi vet inte vem han var men han var en sann förebild för oss alla. En staty av den sk tankmannen  skulle vara en stark motbild till den kinesiska diktatorn och en symbolik som skulle kännas passande.