Pelikanerna i London
juli 24, 2017
Kalmars första telefonkatalog
Kalmars första telefonkatalog?
juli 26, 2017

Hermann Göring metar i Kalmar

En bild på Hermann Göring när han metar på Ängö i Kalmar. Göring som var Sverigevän var flygkapten och flög sträckan Stockholm-Kalmar-Tyskland med sjöflygplan med pontoner.

Göring var chefspilot i Svenska lufttrafikaktiebolaget i Stockholm 1920 vilket innebar passageraruppstigningar och transporter av affärsfolk.

Lufttrafikbolagets biflygplan var utrustade med skidor för start och landning. Flygplanen hade 200 hästkrafter och kunde göra en hastighet av 160 km/timme.

På Ängö i Kalmar fanns en flygplats mittemot Varvsholmen. Det ser lite annorlunda ut från Ängö i dagens Kalmar där man har fyllt ut med landmassa där det tidigare var vatten.

Tyvärr har jag inget datum när bilden är tagen men Svenska Dagbladet har den 14:e januari 1920 en artikel om en 25-årig Göring då man kunde vinna i SvD:s tombola en tur över huvudstaden. Lufttrafikbolaget skulle tillsammans med svenska aviater ska utföra 70 flygningar över huvudstaden. I artikeln beskrivs Göring som Tysklands näst bästa stridsflygare och med glänsande duglighet och meriter som järnkorset av första och andra klass och Hohenzollerns Hausorden. Tidningen beskriver ”man kan helt visst utan tvekan stiga till väders med en sådan pilot vid ratten”.

Göring hade kopplingar till Sverige och var gift med Carin (Fock) och hade bostad på Odengatan men behandlades även på Långbrodals sjukhem för sitt narkotikaberoende. Carins syster Mary var gift med Eric von Rosen som ägde godset Rockelstad.

Genom ett patent av en svensk fallskärm konstruerad av Raoul Thörnblad kom han i kontakt med Lufthansa. Tillsammans med en bekant Wilhelm Körner började de fabrikation i Tyskland och använde en ”expensfond” för att muta människor med politiskt inflytande.

1928 invaldes Göring och elva andra nationalsocialister i den tyska riksdagen där han ville ha ökade anslag till Lufthansa.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *