What is ASMR?

ASMR

ASMR står för ”Autonomous Sensory Meridian Response”. Det är en term som används för att beskriva en behaglig kittlande känsla eller pirr som vissa människor upplever i svar på vissa visuella eller ljudstimuli. Dessa stimuli kallas ofta ”triggers” och kan inkludera saker som viskningar, lätta knackningar, rasslande ljud, eller tysta, repetitiva rörelser. Många människor finner dessa ljud och bilder lugnande och använder ASMR-videor för att hjälpa dem att slappna av eller somna.

ASMR har blivit populärt på plattformar som YouTube, där skapare producerar videor som är avsedda att framkalla denna känsla. Intresset för ASMR har vuxit de senaste åren, både som ett ämne för vetenskaplig forskning och som ett kulturellt fenomen.

ASMR används i digital marknadsföring och på sociala medier på olika kreativa sätt:

Reklamfilmer: Företag använder ASMR-tekniker i sina reklamfilmer för att skapa en unik och minnesvärd upplevelse för tittaren. Genom att inkludera viskningar, knackningar, och andra lugnande ljud, kan de fånga tittarens uppmärksamhet på ett subtilt men effektivt sätt.

Sociala medier-innehåll: På plattformar som YouTube, Instagram och TikTok skapar influerare och varumärken ASMR-videor för att engagera sin publik. Dessa videor kan innehålla produktdemonstrationer eller bara visa produkten i ett lugnande sammanhang, vilket skapar en positiv association med varumärket.

Interaktivt innehåll: Företag kan skapa interaktiva ASMR-upplevelser på sina webbplatser eller i appar. Detta kan vara ett effektivt sätt att hålla potentiella kunder engagerade med ett varumärke under en längre tid.

Stärka varumärkesidentiteten: Genom att integrera ASMR i sitt marknadsföringsmaterial kan företag skapa en unik identitet som sticker ut i konsumenternas sinne. Detta kan vara särskilt effektivt för varumärken inom skönhet, hälsa och wellness.

Förbättra kundupplevelsen: ASMR kan användas för att förbättra kundens upplevelse online, till exempel genom att erbjuda avkopplande bakgrundsljud på en webbplats eller i en mobilapp.

Det är viktigt att notera att effektiviteten av ASMR i marknadsföring beror på målgruppen och sammanhanget. Inte alla reagerar på ASMR på samma sätt, så det är viktigt att testa och utvärdera responsen från din specifika publik.

Verktyg

För att skapa ASMR-material används en rad olika verktyg, beroende på vilken typ av innehåll som ska produceras. Här är några av de viktigaste verktygen:

Högkvalitativa mikrofoner: En viktig del i ASMR-inspelningar är ljudkvaliteten. Högkvalitativa mikrofoner, särskilt de som är känsliga för binaurala inspelningar, används för att fånga de subtila ljuden som är karakteristiska för ASMR.

Ljudredigeringsprogram: Program som Audacity eller Adobe Audition används för att redigera och förbättra ljudinspelningar. Detta kan inkludera att ta bort bakgrundsljud, justera volymen, och lägga till effekter för att förstärka ASMR-upplevelsen.

Videoredigeringsprogram: För videobaserat ASMR-innehåll används redigeringsprogram som Adobe Premiere Pro eller Final Cut Pro för att synkronisera ljud och bild, samt för att lägga till visuella effekter.

Kameror och belysning: För att fånga video använder skapare ofta högkvalitativa kameror och professionell belysning för att skapa en behaglig och estetiskt tilltalande visuell upplevelse.

Ljudisoleringsutrustning: För att undvika oönskat bakgrundsljud och eko, kan skapare använda ljudisoleringspaneler eller inspela i ljudisolerade utrymmen.

ASMR-rekvisita: Olika objekt, som borstar, svampar, papper och annat som kan skapa specifika ljud, används ofta för att skapa de ljud som utlöser ASMR.

Skript och ´storyboarding: Många ASMR-skapare använder skript eller storyboard för att planera sina videor och säkerställa att de skapar den önskade effekten.

About The Author

en_USEnglish