Den ”ekonomiska friheten” och sättet att räkna

thinkerJag surfar in på en amerikansk konservativ tankesmedja (heritage.org) och testar en snygg applikation som listar alla världens länder. De visar ländernas ”ekonomiska frihet” och allting presenteras med snygga grafer. Heritage rankades 2009 som USA:s femte mest betydelsefulla tankesmedja så organisationen har ett visst inflytande.

Enligt Heritage innebär lägre skatt och kostnader i offentlig sektor (och lite andra godtyckliga makroekonomiska variabler) större ekonomisk frihet för de olika länderna. Sverige rankas på en 18:e plats och att man tagit några placeringar sedan 2009. Svenskarna är tydligen mindre ekonomiskt fria än danskarna (plats 9) eller estländarna (plats 13) trots att Estländarna har en BNP per capita som ligger en bra bit efter Sverige.

Vilket land är det mest ekonomisk fria…
Hongkong kniper första platsen som det ”mest ekonomisk fria landet” enligt den konservativa tankesmedjan. Fast i bedömningen kring ekonomisk frihet kan knappast miljön spelat någon roll eftersom miljön och luftföroreningar är ett stort problem i Hong Kong. Det finns studier som visar att 2900 personer dör i förtid på grund av luftföroreningar i landet. Det rapporteras om utsläppsnivåer som ligger två till fyra gånger över WHO maximum gränser för utsläpp!

Ekonomisk frihet är ett extremt godtyckligt mått
Alltså om ”ekonomisk frihet” sätter in variabler som svavel och koldioxid i sina modeller skulle man kunna placera Hongkong på en betydligt sämre placering – men de kanske inte är riktigt det tankesmedjan vill visa. Jag undrar vad som händer ifall utsläppsnivåerna  ökar ännu mer. Förutom att invånarna drabbas av ännu mer huvudvärk och illamående av all koldioxid –  nog skulle den ekonomiska friheten fortsätta ligga på första plast med det här sättet att räkna?

About The Author

en_USEnglish