The left phalanx within the Democratic Party in the United States

I april 2022 röstade vänstern i USA mot stödet till Ukraina och ett lagförslag att beslagta sanktionerade ryska oligarker.

Vänsterfalangen inom det demokratiska partiet kan vara ganska mångfacetterad och består av olika grupper och ideologier. Det är viktigt att komma ihåg att politiska rörelser och partier kan ha olika inriktningar och skifta över tid, och det är svårt att ge en exakt definition av vilka grupper som utgör vänsterfalangen inom det demokratiska partiet.

Generellt sett inkluderar vänsterfalangen inom det demokratiska partiet progressiva och liberala rörelser och politiska riktningar. Dessa grupper kan ha olika prioriteringar och mål, men de tenderar att betona frågor som social rättvisa, jämlikhet, miljöfrågor, hälso- och sjukvård, och arbetsrätt.

Exempel på vänsterinriktade grupper inom det demokratiska partiet kan vara progressiva demokrater, demokratiska socialister, feminister, miljöaktivister och fackföreningsrörelser. Dessa grupper kan stödja politiska reformer och åtgärder som syftar till att minska ekonomiska klyftor, öka välfärden, skydda miljön och främja social jämlikhet.

På vänsterkanten finns fyra väljargrupper

Pew reasearch delade upp demokraternas väljargrupper i fyra väljargrupper.

  • Progressive Left är den yngsta och mest högutbildade gruppen av liberaler, och de stödde starkt senatorerna Bernie Sanders från Vermont och Elizabeth Warren från Massachusetts förra året (6 procent av vuxna).
  • Establishment Liberals är också högutbildade men äldre och rikare, och de tenderar att stödja president Joe Biden (13 procent av vuxna).
  • Democratic Mainstays är äldre och mer mångfaldiga än andra liberala grupper och är också mer moderata när det gäller vissa sociala frågor (16 procent av vuxna).
  • Outsider Left är den yngsta av de liberala grupperna, och deras medlemmar var mest benägna att stödja Sanders förra året (10 procent av vuxna).


Vad tycker vänstern om Ukraina?

I april 2022 röstade vänstern i USA mot stödet till Ukraina och ett lagförslag som uppmanar president Biden att beslagta tillgångar från sanktionerade ryska oligarker och använda medlen för att hjälpa Ukraina. Det är märkligt att några av de som är mest progressiva samlades kring frågan tillsammans med delar av de mest ultra- konservativa. Alexandra Ocasio-Cortex, Ilhan Omar, Rashida Tlaib och Cori Bush röstade mot Ukraine Reconstruction Act. Att Madison, Marjorie Taylor Green, Thomas Massie och Chip Roy röstade mot var kanske inte så märkligt är alla ultra-republikaner som brukar rösta för Ryssland i alla möjliga frågor.

Några av de åtta lagstiftare förklarade sina ståndpunkter i den här artikeln från the Hill, inklusive några som hävdar att lagförslaget skulle ge regeringen för mycket auktoritet. Om är naiv skulle man kunna argumentera att de röstade mot för att istället lägga pengar på inhemska sociala program men det kan också handla om att Kreml stöder båda falangerna som ligger i det yttersta politiska spektrumet både på högern och vänster sidan.


Vilka är mest tongivande i vänstern?

Bernie Sanders är mest känd för sin roll som senator för delstaten Vermont och för sin aktivism inom det demokratiska partiet i USA. Under sin politiska karriär har Bernie Sanders profilerat sig som en progressiv politiker med starkt fokus på ekonomisk jämlikhet och social rättvisa. Han har förespråkat för politiska reformer som ett mer omfattande sjukvårdssystem, höjda minimilöner och minskade ekonomiska klyftor. Sanders har också varit känd för sin kritik av stora företag och ekonomiskt inflytande i politiken.

De tre mest kända nya demokratiska kvinnorna i amerikanska kongressen lutar klart åt vänstern. Kvinnorna är unga, smarta, rebelliska och kommer påverka politiken under lång tid framåt. De kallar sig ofta för demokratiska socialister ett begrepp som varit tabu i USA under flera år och de har fokus på miljöfrågor.

Alexandria Ocasio-Cortez från New York även kallad AOC är stjärnan i det demokratiska partiet och den yngsta kvinnan någonsin valts till kongressen. Från oktober 2018 har hennes namn trendat enligt Google Trends och hon har fått mycket uppmärksamhet för sin ”new green deal”.

AOC är fortfarande för ung för att ställa upp som presidentkandidat. Hon säger sig vara demokratisk socialist och har snabbt blivit ett hatobjekt i republikanska kretsar. Den här videon visar hennes briljans att sätta agendan.


Ilhan Omar från Minnesota är den första representanten att bära en hijab och i den här tuffa utfrågningen av Trumps sändebud i Venezuela Elliott Abrams om USA:s politik i Centralamerika. Hon grillar tjänstemanen som hålls ansvarig för tidigare synder och tar upp El Mozote massakern där 800 civila dödades och vikten av att se på de mänskliga rättigheterna.

Illhan och Rashida Tlaib är öppet kritiska till Israel och den politiska lobbyn AIPAC vilket attackaterats mycket starkt av majoritetsledaren i USA:s representatshus Kevin McCarthy som beskyller dem att vara antisemitiska.

Rashida Tlaib från Michigan är den första palestinska muslimska kvinnan i kongressen och demokratisk socialist. I en kritiserad video säger hon ”We’re gonna impeach the motherfucker” med hänvisning till Trump.

Vad står de i miljöfrågorna

Flera av de yngre har fösökt lansera the New Green Deal. M Vad man bör komma ihåg är att olje och energilobbyn är stark i Washington och de knappast vara förespråkare för ett progressivt miljöprogram.

About The Author

en_USEnglish