Är James Bond en potentiell våldtäktsman?

James Bond

För många är James Bond sinnebilden över gentlemannen. En he-man och häradsbeteckare som går igenom livet med mängder av kvinnor.
Men vad är det vi egentligen ser? När man kollar på filmsekvenser som har 10-50 år på nacken så ser man att samhällets värderingar har ändrats och saker som man drog på smilbanden och tyckte var roligt för några decennium är rent ut sagt pinsamma. Kvinnor som gör motstånd vilket han inte respekterar. Ett nej är ett nej – men inte för James Bond. Den här videon visar klippen från olika James Bond filmer som är de mest pinsamma.

Tidigare James Bond-filmer, som skapades långt före #MeToo-rörelsen, finns det scener där Bonds beteende mot kvinnor kan uppfattas som mycket problematiskt enligt dagens standarder.

Under tiden de tidiga Bond-filmerna producerades var synen på relationer och samtycke mycket annorlunda än idag. Detta återspeglas i filmerna, där Bonds interaktioner med kvinnliga karaktärer ibland inkluderar tvång eller manipulation. Dessa scener skulle troligtvis inte anses acceptabla i dagens samhälle och i ljuset av den moderna förståelsen av samtycke och respektfulla relationer.

About The Author

sv_SESvenska