Världens bästa länder enligt Newsweek

Tidningen Newsweek publicerade nyligen en lista vilka länder som var bäst att leva i. Listan använde 5 olika kriterier som var: utbildning, hälsa, kvalitet i livet, ekonomisk utveckling och politisk miljö.

Toppar listan gör Finland. Schweiz har plats nummer 2 och Sverige har en tredjeplats i världens bästa länder att leva i.  Vi i Sverige kanske skulle ta lite mer Koskenkorva, utbilda fler i SFI och sitta i bastu mer för att höja livskvalitén?

Bland våra grannländer placerar sig Norge på plats 6 och Danmark på plats 10. Jag har sett en liknande lista där Sverige placerade sig som det bästa landet för kvinnor att leva i vilket till stor del berodde på den generösa barnledigheten.

Vi i Skandinavien kan slå oss för bröstet och tycka att vi är duktiga – fast verkligheten hur andra länder ser på oss är lika grym som röstningen i Eurovision Song Contest. Vi har inte den bästa låten när de andra länderna utanför Skandinavien får rösta – även om vi själva tycker det. Lika lite är de skandinaviska länderna de bästa länderna från ett utanför Sverige perspektiv (även kallat utanförskap 😉 ).

Tidningen Newsweek kåserade kring listan utifrån ett amerikanskt etnocentriskt perspektiv med underrubriken varför kalla, små och deprimerande länder toppar sådana här listor medan USA låg på 11:e plats. I artikeln flummade de ihop Smorgasboard, Stieg Larsson och incest för Sveriges del. Schweiz fick en skopa kring dolda banktillgångar…Men så drar de slutsatsen att det beror på att länderna är fredliga och undvikit krig.

Men tänk ifall Newsweek hade valt andra kriterier i sin undersökning såsom: behaglig värme för människokroppen utomhus och i vatten, sambafester och Karnivaler, öppenhet mot utlänningar, syre som produceras av träd (regnskog), resultat på fotbolls VM, entreprenörskap och ekonomisk tillväxt. En sådan lista borde  Brasilien vinna enkelt.  En sådan lista skulle tyvärr placera Sverige, Finland, Norge och Danmark i det absoluta bottenträsket.

About The Author

sv_SESvenska