juni 2, 2023

Septimius Severus – en mörkhyad romersk kejsare i Storbritannien

AI genererad bild som ska föreställa kejsare från Afrika.

Vem var Septimius Severus?

Septimius Severus var en romersk kejsare som regerade från år 193 till 211 e.Kr. Han föddes år 145 e.Kr. i Leptis Magna, som ligger i dagens Libyen. Septimius Severus blev känd för att ha en framgångsrik militär karriär och för att ha stabiliserat det romerska riket efter en period av politisk oro och inbördesstrider.

Han kom till makten genom att besegra andra rivaliserande kandidater i det romerska imperiet och etablerade sedan sitt styre som kejsare. Septimius Severus genomförde flera militära kampanjer under sin tid vid makten, inklusive mot parterna i öst och mot stammarna i Britannien. Han är också känd för att ha genomfört reformer och för att ha utökat kejsarmaktens befogenheter.

Grundade staden York

Septimius Severus spelade en betydande roll i Eboracum, som idag är känt som staden York i England. Under sitt styre genomförde han en militär kampanj i Britannien för att stärka det romerska styret i regionen. Han anlände till Eboracum år 208 e.Kr. och utgjorde staden som en viktig militärbas för sina operationer i norra Britannien.

Under sin tid i Eboracum genomförde Septimius Severus militära reformer och stärkte de romerska försvarsverken. Han använde staden som en utgångspunkt för att genomföra kampanjer mot de inhemska stammarna i norra Britannien, inklusive pikterna och kaledonierna. Han strävade efter att stabilisera och befästa det romerska styret i området.

Septimius Severus dog år 211 e.Kr. och han efterträddes av sina söner, som rådgjorde med deras mor och hans mäktiga änka, Julia Domna, som grundade Severanska dynastin. Det var den sista dynastin i det romerska imperiet innan krisen på 200-talet. .

Vad vet vi om Septimius bakgrund?

Septimius Severus föddes år 145 i Leptis Magna i Kartago och var av puniskt ursprung (nuvarande Libyen), och det finns tecken på att han hade mörkare hudfärg än vad som traditionellt anses vara typiskt för romerska kejsare. Vissa historiska källor och beskrivningar hänvisar till honom som ”mörk” eller ”mörkhyad”.

Det är dock viktigt att notera att begreppet ”ras” och kategoriseringen av människor enligt moderna rasmässiga termer inte var relevant under antiken. Färgen på hans hud har diskuterats och tolkats på olika sätt av historiker och forskare, och det finns ingen definitiv konsensus om hur man skulle beskriva hans etnicitet eller hudfärg.

Läs mer om honom på Wikipedia