Vårdbolag vägrar bidra till …
juli 22, 2011
Felräkningen som sänkte amerikas kreditvärdighet
augusti 6, 2011

Nordiska bolag som hjälper till vid dödsstraff

Nordiska bolag som hjälper till vid dödsstraff

San Quentin State Prison

Någon dag innan de fruktansvärda morden i Norge läste  jag en artikel i Aftonbladet att de hade filmat avrättningen av Andrew Grant DeYoung. De filmade avrättningen för att få bevis mot användningen av drogen Pentobarbital som de började använda i Texas detta året. Drogen är ett lugnande och sömngivande preparat som även används när man avlivar katter och hundar. Enligt Wikipedia tillverkas Pentobarbital av det danska läkemedelsbolaget Lundbeck ett företag som även finns representerade i Sverige.

Givetvis förstår jag att de ekonomisk-moraliska överväganden måste vara svåra för Lundbeck eftersom de säljer lugnande mediciner. Företaget lär inte ha mandat att säga nej  att drogen används vid dödsstraff ifall de nu säljer läkemedel på den amerikanska marknaden.  Liknande problem har andra företag haft (exempelvis Farben som tillverkade Cykon-B under förintelsen). Att jämföra amerikanska avrättningar med ett av historiens värsta massmord är till viss del magstarkt. Vid judeutrottningen var antalet personer som dödades betydligt större och de som avrättades var dessutom oskyldiga till något brott. Men det är samma fråga de brottas med. Ska jag hjälpa till att döda en annan människa?

Jag antar att de som sitter i Lundbeck inte tycker det är så lustfullt – vem vet – kanske måste de knapra sina egna läkemedel för att dämpa ångesten…

Hur ser andra länder på den skandinaviska modellen?

I tidningen Economist hade de efter Breivik en artikel om Norsk vs Amerikansk syn på dödsstraff där de ironiserade den skandinaviska modellen och skrev. If you prefer comfort to liberty, go to Norway and commit murder. You could get 21 years in what looks like a nice dorm.

I tonåren läste jag boken Cell 2455 av Caryl Whittier Chessman vilket gjorde ett starkt intryck och fick mig att bli engagerad i Amnesty International mot dödsstraffet. Samtidigt kan jag tycka att det är något fel med systemet om massmördaren Mattias Flink, som kallblodigt dödade 7 personer, kan släppas ut sommaren 2018.

Dödsstraffet är kontroversiellt i många länder och även i vår del av världen finns det dödsfalls anhängare. Från ett terroristbekämpnings perspektiv skulle man kunna tänka sig att när terrorister väljer mål att slå till mot väljer de ställen där det är enkelt att göra ett angrepp och där man dessutom klarar livhanken. Men trots kritiken mot det skandinaviska systemet får man inte glömma att vi har haft ett väldigt fåtal terrorist incidenter i Skandinavien…..(brasklapp)…än så länge..

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *