Nordiska bolag som hjälper till vid dödsstraff

Nordiska bolag som hjälper till vid dödsstraff

Någon dag innan de fruktansvärda morden i Norge läste  jag en artikel i Aftonbladet att de hade filmat avrättningen av Andrew Grant DeYoung. De filmade avrättningen för att få bevis mot användningen av drogen Pentobarbital som de började använda i Texas detta året. Drogen är ett lugnande och sömngivande preparat som även används när man avlivar katter och hundar. Enligt Wikipedia tillverkas Pentobarbital av det danska läkemedelsbolaget Lundbeck ett företag som även finns representerade i Sverige.

Den mest vanliga kombinationen av droger som används är:

  • Sodium thiopental, som används som sömnmedel och bedövningsmedel
  • Pancuronium bromid, som används som muskelavslappnande medel
  • Kaliumklorid, som används för att hämma hjärtat

Givetvis förstår jag att de ekonomisk-moraliska överväganden måste vara svåra för Lundbeck eftersom de säljer lugnande mediciner. Företaget lär inte ha mandat att säga nej  att drogen används vid dödsstraff ifall de nu säljer läkemedel på den amerikanska marknaden.

Liknande problem har andra företag haft som Farben som tillverkade Cykon-B under förintelsen. Företaget hade en stor roll i Tysklands krigsmaskin under andra världskriget och tillverkade bland annat gasen Cyklon B, som användes i förintelselägren. Efter kriget delades Farben upp i flera olika företag.

Att jämföra amerikanska avrättningar med ett av historiens värsta massmord är inte helt relevant. Vid judeutrotningen var antalet personer som dödades betydligt större och de som avrättades var även oskyldiga till något brott. Men det är samma filosofiska fråga företagen brottas med. Ska de hjälpa till att döda en annan människa?

Jag antar att de som sitter i Lundbeck inte tycker det är så lustfullt – vem vet – kanske måste de knapra sina egna läkemedel för att dämpa ångesten.

Hur ser andra länder på den skandinaviska modellen att inte ha dödsstraff?

I tidningen Economist hade de efter Breivik en artikel om Norsk vs Amerikansk syn på dödsstraff där de ironiserade den skandinaviska modellen och skrev. If you prefer comfort to liberty, go to Norway and commit murder. You could get 21 years in what looks like a nice dorm.

Dödsstraffet är kontroversiellt i många länder och även i vår del av världen finns det dödsfalls anhängare. Från ett terroristbekämpnings perspektiv skulle man kunna tänka sig att när terrorister väljer mål att slå till mot väljer de ställen där det är enkelt att göra ett angrepp och där man dessutom klarar livhanken.

About The Author

sv_SESvenska