What does Joe Biden know about Sweden and Kalmar?

Joe Biden drowned by an AI in the style of Gilbert Stuart

Vad vet Joe Biden om Sverige?

Den blivande presidenten Joe Biden är Sverigevän och känner väl till Kalmar i Sverige. Han har bott lång tid i Wilmington som ligger i USA:s näst minsta stat Delaware.

Sverige hade koloniala intressen i Nordamerika under 1600-talet och att de grundade en koloni vid namn Nya Sverige längs Delawarefloden nära Wilmington i Delaware. Nya Sverige omfattade områden som idag tillhör delstaterna Delaware, New Jersey och Pennsylvania. Kolonin var emellertid kortvarig och svensk herravälde upphörde 1655 när Nya Sverige kapitulerade för den nederländska guvernören Peter Stuyvesant. Idag finns det dock många svenska influenser kvar i området, såsom platsnamn och arkitektur. Den största staden Wilmington är också vänort med Kalmar och det har varit mycket samarbete mellan de olika städerna.

Delaware har en näringspolitisk mycket stark position eftersom de har låga skatter så är det en stor andel av världens största företag som har sina huvudkontor placerade i Wilmington.

https://www.youtube.com/watch?v=TLiWKrTjiWs
Joe Biden på presskonferens med Stefan Löfven.


I Wilmington finns det fortfarande flera landmärken från den svenska kolonin. Det finns Old Swedes Church från 1638 som är en av de äldsta byggnaderna i staden. I kyrkan träffas svenskar fortfarande vid Lucia och midsommar. I staden finns även Fort Christina och stiftelsen New Sweden som har byggt en replika av fartyget Kalmare Nyckel. Det har även varit studentutbyten mellan Stagneliusskolan i Kalmar och Wilmington Friends School där Bidens båda barn Beau Biden och Hunter Biden gick innan de gick över till en katolsk privatskola.

AppleMark

Som utbytesstudent i Wilmington och från Kalmar var jag på en middag 1986 med Joe Biden under temat: New Sweden och fira jubileumet.

I samband med jubileum av kolonin var det flera företagsledare från näringslivet och politiker med sina amerikanska motsvarigheter däribland Joe Biden. Mötena handlade om att främja samarbetet mellan Sverige och USA.

Med på middagen var svenska och amerikanska kongressledamöter från staten, senatorer, Sveriges ambassadör, Sveriges talman Ingemund Bengtsson och den dåvarande ledaren för Wallenberg-sfären.

About The Author

en_USEnglish