Historiska pandemier och sjukdomar
mars 28, 2020
Alfred Nobel
Trump and the Peace prize
september 20, 2020

Vad känner Joe Biden till om Kalmar?

Presidentkandidat Joe Biden är Sverigevän och känner till Kalmar i Sverige, varför då? Jo han har bott lång tid i Wilmington som ligger i USA:s näst minsta stat Delaware. Wilmington är vänort med Kalmar och i Delaware hade Sverige en koloni på 1600-talet.

Wilmington har en näringspolitisk mycket stark position eftersom de har låga skatter så är det en stor andel av världens största företag som har sitt huvudkontor placerat i staden.

Joe Biden på presskonferens med Stefan Löfven.


I Wilmington finns det fortfarande flera landmärken från den svenska kolonin. Det finns Old Swedes Church från 1699 där svenskar fortfarande träffas vid Lucia och svenska högtider. Det finns även Fort Christina och stiftelsen New Sweden har byggt en replika av fartyget Kalmare Nyckel.

AppleMark

I samband med jubileum av kolonin träffade svenska höjdare från näringsliv och politik sina amerikanska motsvarigheter däribland Joe Biden.

Som utbytesstudent i Wilmington och från Kalmar var jag på en middag 1986 med ett hundratal personer däribland amerikanska kongressledamöter från staten, senatorer, sveriges ambassadör, Sveriges talman Ingemund Bengtsson och den dåvarande ledaren för Wallenberg-sfären.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *