Alfred Nobel
Trump and the Peace prize
september 20, 2020
Vladimir Putin – att utläsa Putins personlighet utifrån hans judo
februari 5, 2022

Vad känner Joe Biden till om Sverige och Kalmar?

Vad vet Joe Biden om Sverige?

Den blivande presidenten Joe Biden är Sverigevän och känner väl till Kalmar i Sverige. Han har bott lång tid i Wilmington som ligger i USA:s näst minsta stat Delaware. Wilmington är vänort med Kalmar och i Delaware hade Sverige en koloni på 1600-talet som kallades Nya Sverige.

Wilmington har en näringspolitisk mycket stark position eftersom de har låga skatter så är det en stor andel av världens största företag som har sina huvudkontor placerade i staden.

Joe Biden på presskonferens med Stefan Löfven.


I Wilmington finns det fortfarande flera landmärken från den svenska kolonin. Det finns Old Swedes Church från 1638 som är en av de äldsta byggnaderna i staden. I kyrkan träffas svenskar fortfarande vid Lucia och midsommar. I staden finns även Fort Christina och stiftelsen New Sweden som har byggt en replika av fartyget Kalmare Nyckel. Det har även varit studentutbyten mellan Stagneliusskolan i Kalmar och Wilmington Friends School där Bidens båda barn Beau Biden och Hunter Biden gick.

AppleMark

Som utbytesstudent i Wilmington och från Kalmar var jag på en middag 1986 med Joe Biden under temat: New Sweden och fira jubileumet.

I samband med jubileum av kolonin träffade svenska höjdare från näringsliv och politik sina amerikanska motsvarigheter däribland Joe Biden.
Mötena handlade om att främja samarbetet mellan Sverige och USA.

Med på middagen var svenska och amerikanska kongressledamöter från staten, senatorer, sveriges ambassadör, Sveriges talman Ingemund Bengtsson och den dåvarande ledaren för Wallenberg-sfären.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.