april 2, 2023

Bedragarviner, marknader och fuskvinbranschen

Viner

Bedrägerier inom vinbranschen

För några år sedan hade jag vinimportbolag och fick möjligheten att smaka och pröva de bästa vinerna runtomkring världen. Det var en spännande upplevelse där jag fick besöka många spännande platser. Det var det perfekta alibit för att dricka gratis vin i kopiösa mängder och gagga om livet med minst starkt färgstarka människor. Alla som gått en grundkurs i vin har lärt sig att Syrah smakar lite peppar och amerikanska vintunnor (som inte är lika fint som de franska) ger en smak av vanilj. Hur många har förresten inte varit med om någon som refererat ett vin men har smygkikat på etiketten på vinflaskan?

Det finns många olika typer av bedrägerier inom vinbransche som

  • Förfalskningar: Detta innebär att en person säljer vin som påstås vara ett dyrt och eftertraktat märke, men som i själva verket är en billig imitation.
  • Mislabelling: Detta innebär att vinet har märkts med fel information, till exempel att det är från en annan region eller årgång än det verkligen är.
  • Adulteration: Detta innebär att vinet har tillsatts andra substanser för att förbättra smaken eller förlänga hållbarheten.
  • Vinstyling: Detta innebär att vinet har tillsatts smaksättningsmedel för att ge det en specifik smakprofil, till exempel en ”oaky” smak som ofta förknippas med dyrt vin.

Det är viktigt att vara uppmärksam på dessa bedrägerier och att köpa vin från pålitliga källor för att undvika att bli lurad.

Men bedragarviner har dykt upp inom vinbranschen och värst av alla vinbedragarna var Rudy Kuniawan som revolutionerade vinmarknaden ända tills han blev avslöjad.

Rudy vinbedragareBedrägerier med falska Burgundy viner

För något år sedan blev Rudy Kurniawan avslöjad som det största vinbedrägeriet i historien när han sålde exklusiva Burgundy viner. Hans viner har dykt upp på auktioner och lurat många på flera miljoner. Bedrägeriet beskrivs ingående i en läsvärd artikel i tidningen Vanity Fair. Vad man misstänkte var att Kurniawans viner skulle dyka upp i Asien och andra marknader vilket de verkar ha gjort under de senaste åren.

Det har också visats en Dox dokumentär om Kurniawan som heter Bittra Druvor och hur han byggde upp myten om sin fantastiska, välutvecklade smak och sin kärlek till vinet med klass, smak och elegans. Ingen hade någonsin köpt så mycket och det berättas att han ägde licensrättigheten för Heiniken i Kina….men det var innan han blev avslöjad.

Kinesiska bedrägerier

Dagens Industri har idag en artikel där de beskriver de kinesiska vinbedrägerierna där de hittat 10.000 flaskor Chateau Lafite Rothschild och det lär tydligen finnas fler Lafite 1982 (väldigt bra årgång) till salu i Kina än vad som producerades i Frankrike under det året. I Asien har det också verkat bedrägerierna skalats upp och efterfrågan på kända viner är stor. Vinbranschen är full med falska rariteter och Hong Kong har blivit en av de viktigaste auktionsmarknaderna tillsammans med London.

Vinprovning och att ubilda sig i vinkunskap

Det finns en enormt sug efter kvalitetsviner som Burgundy och många inom finansvärden samlar på vin. I vinbranschen är det okunskap och status som driver på utvecklingen kring piratvinerna. Vi människor vill så gärna vara sofistikerade, bli beundrade och äga det bästa av det bästa. Det finns andra branscher som konstmarknaden som har liknande problem och som präglas av okunnighet och ”kejsarens nya kläder mentalitet” där man kan imponera genom att kunna terminologin.

En sak som jag lärde mig under tiden som man jag sålde viner var att det gick att se hur pass duktig en människa var på vin. Det är små signaler i allt från hur man håller och snurrar  glaset till hur man luktar av vinet – samt reaktionen i ansiktsuttryck och ögon.

Jag har djup respekt för de som tar en sommelier utbildning och går på djupet i vindruvornas egnesinniga värld. På Netflix har jag sett filmen Semm där man får följa 4 stycken sommelier som försöker klara av den prestigefulla Master Sommelier klassen. I Sverige har vi världsmästaren Andreas Larssons vars smaksinne är extremt och som med en sipp kan känna av vin, sort, druva, årgång etc. När vi sålde våra viner så gick det att se direkt på hans ansiktsuttryck att vi hade ett unikt rosévin.

Vinbranschen är en spreting bransch där det finns många som utger sig för att kunna vin men där den verkliga kunskapen trots allt är låg och det finns mängder av signaler som visar ifall du kan vin eller är en amatör – allt från hur du håller i glaset till hur du dricker vinet. Inte minst viktigt är hur du pratar om vinet och den upplevelsen du fått. Själv tänker jag ta ett glas från mitt bag-in-a-box vin som heter Vila Santa Reserva 2011 och kommer från João Ramos från Alentejo i Portuglal. Prisvärt vin och Ramos är en av de bästa enologerna i Alentejo.