Hur staten Pennsylvania en gång ärvdes

För några månader sedan pratade jag med en amerikansk historiker om Pennsylvanias historia och han berättade att hela staten en gång ärvdes.

Man vill tro att i amerika finns det möjligheter för var och en att lyckas och att ens bakgrund speler inte någon större roll. Naivt…Cash is king.

Bakgrunden till det gigantiska arvet var att Kung Charles II av England hade en skuld till amiral Wiliam Penn på £16.000 vilket sonen med samma namn William Penn ärvde. Hur den här skulden uppstod går det nog att forska en hel del eftersom det var en turbulent period. Kungens far Charles den I:a avrättades under det engelska inbördeskriget och Oliver Cromwell var diktator fram till sin död 1658 så det fanns nog skäl att hålla sig vän med en amiral som styrde över en flotta. Det kan ju även funnits biologiska orsaker till arvet – tydligen erkände Charles den II minst 12 stycken barn som föddes utom äktenskapet.

När Penn begärde skulden av kung Karl fick han som betalning ett område på fyrtio tusen kvadrat miles i Amerika. I petitionen till kungen, daterat juni 1680 begärde Penn ett gigantiskt område som bestod av hela territoriumet väster om Delawarefloden och den norra gränsen i norr ”så långt som som det gick att plantera som var bebott av Indianer (”as far as plantable, which is altogether Indian.” )

Arvet var det största bidrag någonsin gjorts till en person i Amerika. Stadgan beviljades följande mars. Penn valde namnet New Wales för sin provins men kungen kallade det Pennsylvania till minne av den döda amiralen.

När det var klart kunde Penn erbjuda billig mark till emigranterna (kväkare). Prislappen för marken var 40 shilling för 100 tunnland och de kunde köpa ”aktier” för 5.000 hektar som kostade 100 pound. Den 24:e augusti 1682 skrev Hertigen av York som var broder till Charles den II och gav staten Delaware till William Penn. Men hertigen av York var definitivt ingen fattiglapp – han hade tidigare fått New York av sin bror kungen.

Lektionen man kan lära sig är att om man ska tjäna pengar ska man alltså ta en kollektiv tillgång och sälja den vidare till andra. Det spelar ingen roll ifall du i verkligheten inte äger nyttigheten. Trixet är bara att man måste kunna legitimera att man har rätt att sälja tillgången.

Jag tänker på det ett tag och plockar fram boken ”Nya Sverige” – drömmen om ett imperium. Boken skildrar kolonin Nya Sverige som låg i Delaware en stat som ligger bredvid Pennsylvania och det var en koloni som bara bestod i 17 år från 1638.


Bild: Per Lindeström  ”Geographia Americae”. Hösten 1653 var den svenska militär ingenjören Per Lindeström i den svenska kolonin Nya Sverige (som låg i Wilmington, Delaware).

Det är intressant att svenskarna misslyckades att profitera på det nya landet i väst och troligtvis gick pengaströmmarna istället till England. Varför misslyckades svenskarna? Det hade varit smartare att  betala kolonisatörer för att bosätta sig i det nya landet istället för att skicka missionerande präster. Vid 1600-talets slut hade vi en stark krigsmakt som hade kunnat fokusera sig på expansion och samarbeten  istället för krig mot ärkefienderna Danmark och Ryssland.

 

About The Author

sv_SESvenska