Att köpa mjölk med drygt 500% påslag

Jag köpte en 0,3 liters mjölk på McDonalds idag. Det innebär 48 kr/ liter vilket är drygt 500% högre än vad mjölken kostar i VI- butiken.

Tyvärr går det inte att köpa större än 0,3 storlek eller har annan kvalité än KRAV märkt mjölk. Företaget verkar alltså välja den dyraste och minst ekonomiska förpackningen som finns att få tag i vilket innebär dyr mjölk för konsumenten. Mac Donalds skulle mycket väl kunna köpa in stora mängder mjölk i större förpackningar och sälja i sina muggar för att få ner priserna på mjölken.

Vad jag tycker är konstigt är att en Coca Cola bara kostar 10 kronor dvs påslaget är betydligt lägre. Det är uppenbart att företaget sätter priserna för att styra kunderna att köpa läsk och de verkar inte vilja ha några substitut…

Varför är det på det sättet?

Ja Mc Donalds och Coca Cola tjänar säkert rätt mycket på samarbete eftersom det rör sig om gastronomiska försäljningsvolymer runt om i världen. Coca Cola är världens största varumärke och McDonalds trillar in på 6:e plats. Om man räknar på livsmedels varumärken som vänder sig till slutkonsument är de båda företagen tvåa och etta i världen!

Deras produkter är inte konkurrerande utan de kan samverka och ta fördel av stordriftsfördelar. För dem är det enkelt att samarbeta inom marknadsföring, lobbying och logistik – varför ska de släppa in andra aktörer?

Personligen kan jag tycka att det är synd att de inte serverar näringsrikare alternativ som fruktjuicer och mjölk.

About The Author

sv_SESvenska