Olika sätt att förolämpa en brasilianare

Det finns några olika sätt att förolämpa en brasilianare. Den första och mest effektiva metoden att förolämpa brasilianaren är troligtvis att säga något knasigt om fotboll och blanda in ärkerivalen Argentina.

Graffiti of Diego Armando Maradona.Det finns några olika sätt att förolämpa en brasilianare. Den första och mest effektiva metoden att förolämpa brasilianaren är troligtvis att säga något knasigt om fotboll och blanda in ärkerivalen Argentina.

Några exempel

  • Jag tycker att Pelé var en väldigt duktig fotbollsspelare från Argentina.
    Eu acho que Pelé foi um grande jogador muito bom para Argentina
  • Jag tycker att Maradona är världens bästa fotbollsspelare någonsin…
    EU acho que Maradona é o melhor jogador do mundo …

Men det finns andra effektiva sätt att såra nationalkänslan. Att åka till Brasilien och komma tillbaka till sitt hemland och förolämpa det är det många gringos som gör. Kanske lyckades super gringon Sylvester Stalone bäst av alla med att förolämpa Brasilianerna när han spelade in filmen The Expendables tidigare i år och lämnade efter sig ett antal obetalda skulder på £1.36 miljoner.

Han lyckades kommentera narkotikapolisen i Rio och komma med påståenden som att det är ok att döda människor i Brasilien. “You could blow their whole country up and they’d still say: ‘Thanks, here you go, take a monkey home,’ Brasilianerna tog illa vid sig och startade en kampanj mot Stallone som fram till dess var hjälte i landet.

Vad vi har svårt att förstå är att i Brasilien används sällan kritik och ironi och de är samtidigt  gästvänliga mot gringos. Att kritisera finns liksom inte i vokabulären eller i kulturen – såvida det inte handlar om hur landslaget sköts.

Ok det är kanske en generalisering – men en intellektuell som hade bott i Rio i rätt många år förklarade att i Brasilien klagar man inte och man kritiserar inte och man låter människor hållas…De kan låta det gå väldigt långt och sedan sa han med skämtsamt ton – ifall du går över gränsen så dödar de en.

httpv://www.youtube.com/watch?v=WW83CMhfwKI&feature=relatedv

Ivette Sangalo från Bahía är en annan nationalklenod. Divig och älskad som få men hon är en okrönt drottning av festivaler i Salvador, trio eléctrico och hon fyller lätt fotbollsstadior. När jag gick på gymmet i Feira de Santana så spelade de hennes videor konstant alla dagar hela tiden.

I veckan gjorde Ivette en föreställning i Madison Square Guarden. Hon tog Brasilien till USA och 5000 personer köpte biljett i Brasilien. New York Times skrev en kritisk artikel där de skrev att hon inte kunde mäta sig med Madonna eller Shakira och att de inte kunde ta till sig hennes musik och vad hon sjöng.

Vad kritikern inte visste är att Ivette Sangalo är en egen musikgenre. Precis som bossanova eller Samba är hon en egen musikstil. Hon är trielectrico. Hon är samba. Ivette tog alltså karnivalen till New York och tidningen kritiserade uppträdandet med  att det inte levde upp till Columbianskan  Shakira. Snacka om förolämpning av det stora landet i norr  – nästan som att säga att Brasilianare spelar tråkig fotboll…

About The Author

sv_SESvenska