What the search engine reveals about the Center Party

Under den senaste veckan har Aftonbladet frossat i Centerpartiet undergång och partiets katastrofsiffror. En ledare av Aftonbladets ledarskribent Lena Melin skriver att det handlar om partiledarens unga ålder och kön – så jag blev lite nyfiken att undersöka Centerpartiet.se från ett sökmotorsperspektiv för att se ifall det går att utläsa några tendenser.

Om man ser på synligheten på nätet under de två senaste åren ser man att det efter sommaren och Almedalen har Centerpartiet haft ett massitvt tapp i synlighet. Den här senaste veckan har publiciteten kring de vikande väljarsiffrorna inneburit publicitet och högre synlighet och en chans till viss återhämtning.

synbarhet

Om vi jämför Centerpartiets webbplats med de andra partierna under de senaste året så ser man att  webbplatsen inte fått lika stort synlighet som exempelvis Sverigedemokraternas webbplats. Med tanke på det väljarstödet Sverigedemokraterna har är nedanstående graf rätt anmärkningsvärd och visar att extrema åsikter i känslosamma frågor ger partier ökad synlighet. Här ser man också tydligt hur pass väl Sverigedemokraterna lyckats mobilisera sina förespråkare och SD har tom högre synbarhet än Socialdemokraterna.

Men samtidigt har Centerpartiet också framfört en hel del extrema åsikter exempelvis kring förslagen om månggifte och CUF åsikter om legalisering av marijuanan.

andrapartier

Om man ser på trender har partiet fått viss uppmärksamhet kring nyhetsrubriker som:

  • Botten nådd för Centerpartiet (november 2013)
  • Centerpartiet tar strid för jobbpengen (september 2013)
  • Annie Löfs kamp för att ena Centerpartiet

Förstår människor Centerpartiet?

I Googel Trends ser man att det är en tydlig ökning i flera politiska begrepp nu när det är valår och för centerns del  är det begrepp som ”centern”, och ”centerpartiet ideologi” som man söker efter. 

De ord där Centerpartiet har postioner på sökmotorer är sjukvårdsupplysning, polisen, kvotering, gamla kvinnor och arbetsförmedling. Med respekt för alla poliser och gamla kvinnor är det knappast ord som förekommer speciellt ofta i Centerpartiets berömda idéprogram. Vad har hänt med Centerns profilfrågar som jobb i hela landet, miljön, biologiska frågor, gifter i förskolan, landsortsfrågorna och småföretagarsatsningar. Varför syns man inte på dessa sökbegrepp är det inte viktiga begrepp?

Den lokala närvaron

De begrepp som har störst sökvolym hos centern är  lokala orter som Jönköping, Örebro, Ulricehamn och Kalmar- något som slår mig är den lokala närvaron. Centerpartiet  har relativt bra positioner på olika ortnamn (där Stureplan inte finns med däremot SSL dvs Stockholms Läns Lansting).

 

Bild Centerpartiets största sökvolymer

organiskasoket


dasfsa

 

Bild Centerpartiets bästa positioner

organiskasoket2

About The Author

en_USEnglish