Competitions on the Internet

Tävlingar är en effektiv kanal att nå ut till sina kunder. Det finns saker att tänka på i din planering om du vill lyckas.

Tävlingar är en effektiv kanal att nå ut till sina kunder och det finns en del punkter att tänka på i din planering om du vill lyckas. En bra och fantasirik internet tävling är rolig samtidigt som en dålig och nonchalant upplagd tävling upplevs av de flesta som patetiskt.

När är det motiverat med en tävling?
Tanken är att du gör en sajt där deltagarna kan vinna priser – och sedan får företaget något tillbaka som ett antal leads att följa upp, lojala kunder eller marknadsföringsmaterial som kan användas. Ofta är en tävling förnuftigast i samband med produkter där det finns höga marginaler och produkter med relativt höga prislägen.

Kreativ idé
Den första punkten är hur själva tävlingen ska utformas och vad deltagare kan vinna. Den kreativa idén obör man skriva upp i uppdragsbeskrivningen. Andra frågeställningar i tävlingen som går att definiera tidigt: 

 • Vad är målsättningen och syftet med tävlingssajten
 • Hur ska de anmäla sig för tävlingen?
 • Vilka regler ska gälla?
 • Begränsningar vilka som får delta (exempelvis släkt och anställda)?
 • Vilka ska sitta i juryn?
 • Målgrupp för media (ålder, kön, typ av boende, geografisk avgränsning etc)
 • Grafisk manual som behöver följas (inklusive bilder, färger och typsnitt).
 • Vilka priser ska man erbjuda, ska man erbjuda de produkter man säljer?
 • Hur ska man göra med skatten för priserna?
 • Tidplan med milestones och deadlines för produktion och lansering, ett viktigt datum är tex från när sökmaskinerna ska kunna hitta webbplatsen

Tävlingar och SEO (Sökmotoroptimering)

Att nå flera miljoner användare med en tävling på en webbplats som man lanserar samma månad ställer till problem eftersom sökmaskinerna ofta behöver tid för att indexera sidorna och ge dem en bra position. Effektivt SEO arbete tar månader att bygga upp och att skrapa ihop länkar från andra sajter kan innebära ett heltidsarbete. Ifall länkarna snabbt lägg till kan det också innebära problem eftersom det inte upplevs som naturligt. Jag vet  ett av de större seo företagen som rekommenderar att man sprider länkbyggandet över tiden. Rekommendationen bör vara att ha en sajt uppe så tidigt som möjligt och om det är möjligt behålla sin sajt permanent som tävlingssajt. Vad som är viktigt är att behålla gammal länkkraft och göra sk redirects i htaccess filen från den gamla webbplatsen.

Länkar från andra sajter
En fördel med en tävlingssajt innebär att du kan nå nya kundgrupper som du annars inte hade nått. Om du tex vill göra en videotävling dvs en tävling där användarna ska skicka in en video för att tävla finns det nätverk som är specialiserade bara på videos. Det finns också sajter som bara handlar om olika design tävlingar etc.

Bild av ett sk länkverktyg som underlättar att hitta och skapa länkar

En bra idé är att tidigt invertera en lista med webbsajter som kan länka till ens tävling. I dess enklaste form finns alltid Excel men det finns också sajter och program som är specialiserade på länkbyggande (se bild).
Glöm inte heller att skicka in din tävling till olika tävlingssajter.

Lägg in uppdateringstjänster från din tävlingssajt
Det finns mängder av uppdateringstjänster och du kan köra  ping och rpc från din webbplats så att de ser att du har gjort en uppdatering. I WordPress lägger du enkelt in till de stora uppdateringstjänsterna som vanligtvis använder rpc och ping protokollet. Exempel på den typen av uppdateringstjänster är:

 • http://rpc.twingly.com/

Tävlingar och Facebook

Be dina vänner att gilla tävlingen
Tanken med tävlingar är att den ska spridas med kompisar så kan tävlingen spridas den vägen går det att få genomslag Glöm inte att det finns andra nätverk som Youtube ifall det är en videotävling.

Facebook användaravtal från ett strikt perspektiv
Facebook har användaravtal som reglerar hur du gör tävlingar och du kan enligt dessa regler formellt sett inte köra en tävling genom en sk wall-post (vilket jag är övertygad att många gör ändå). Läs mer om Facebooks användarvilkor här. Eftersom det är business användning måste tävlingen formellt sett bli godkänd från Facebook vilket kan ta några veckor vilket kan ställa till det i planeringen. Fast å andra sidan är väl Facebook rätt kända för att ändra sina användarvillkor.

Facebook integration
Om du vill köra en tävling via Facebook kan man göra det som en Facebook applikation. För att prata nerdspråket har Facebook alltså egna api för att integrerar exempelvis en tävling. Samtidigt borde det gå att länka in tävlingen från en annan sida via en sk iframe vilket innebär att du kan skapa kampanjsajten som en vanlig webbsida.(Hmm det här har jag inte kollat upp i detalj men Facebook verkar ju älska iframes som de använder på alla like knappar som du ser ute på nätet.)

Advertising

Troligvis behöver du sprida information om tävlingen på olika sätt exempelvis annonsering från Facebook och Google. Att bara tro att organiskt sök hjälper dig är naivt eftersom du behöver vanlig annonsering. I sådana fallfall behöver du producera  banners och texter på din hemsida och nyhetsbrev.

Offline annonsering
Kanske behöver du göra offline annonsering i andra mediaex. press, produktbeskrivningar.

Att fånga upp kunder – direktmarknadsföringen på nätet

Gör du enklast med formulär men du kan också se till att spara kunddata till nyhetsbrev och mobilnummer ifall du vill bearbeta kunder vid ett senare tillfälle. I nedanstående bild visar jag hur en mobiltävling kan se ut. Det utesluter inte att man återanvänder liknande information i den digitala tävlingen för traditionell webb. En fördel att bygga ett framework med hur kunder hanteras är att du kan återanvända kundämnen följande år.
Glöm inte bort alternativet godkänner att få produktinformation i din kampanj med en ifylld checkbox.

Svensk lagstiftning och internet tävlingar

Svensk lagstiftning – regleras av lotteri inspektionen och marknadsföringslagen
Som vanligt i Sverige finns det en mängd olika regler kring lotterier. Tänk på att det är skillnad mellan en tävling och ett lotteri. Se till att du inte bryter mot lotterilagen utan att du försöker göra en tävling och tänk på att det finns extra krav på tydlighet vid tävlingar som riktar sig till barn. I det här  pdf-dokument från lotteriinspektionen kan du läsa mer om tävlingar och lotterier.

För att ett arrangemang ska kunna sägas vara ett lotteri ska någon eller några kunna vinna mer än någon annan av de deltagande. Detta ska ske genom:

– Lottning, gissning, vadhållning och liknande förfaranden
– Marknads- och tivolinöjen
– Bingospel, automatspel, roulettspel, tärningsspel, kortspel,
kedjebrevsspel och liknande spel
 
Tävlingsvinster som inte är skattefria  beskattas som vanlig lön. Vinnaren är skyldig att redovisa vinsten i sin självdeklaration och den som betalat ut vinsten är skyldig att lämna kontrolluppgift på vinsten.

Vill du ha hjälp att skapa en tävling

Om du vill ha hjälp med att skapa en tävling så skicka mig ett mail så kan vi tillsammans skissa hur en digital tävling och mobiltävling ska fungera.

About The Author

en_USEnglish