Albert Einstein's letter to Marie Curie, 1911

AI generated image of Albert Einstein with two hands writing

Prag, 23 november 191

När han skrev brevet var han 32 år gammal och Marie Curie var 44 år.

Högt ansedda Madam Curie

Skratta inte åt mig för att jag skriver till er utan att ha något vettigt att säga.

Men jag är så arg över det föraktfulla sätt som allmänheten nu vågar intressera sig för er, att jag verkligen måste få uttrycka denna känsla. Dock är jag övertygad om att ni konsekvent föraktar denna pöbel, oavsett om den ödmjukt öser respekt över er eller om den försöker mätta sin lust för sensationslystnad!

Jag känner mig tvingad att berätta hur mycket jag har beundrat ert intellekt, er drivkraft och er ärlighet, och att jag anser mig själv vara lyckligt lottad att ha fått lära känna er personligen i Bryssel. Den som inte tillhör dessa kräldjur är säkerligen glad, nu som förr, över att vi har sådana personligheter bland oss som ni, och även Langevin, riktiga människor som man känner sig privilegierad att ha kontakt med. Om pöbeln fortsätter att syssla med er, läs helt enkelt inte den skräpiga skriften, utan lämna det åt kräldjuret för vilket det har skapats.

Med vänligaste hälsningar till er, Langevin och Perrin, ert uppriktigt,

A. Einstein

P.S. Jag har bestämt den statistiska rörelselagen för den diatomiska molekylen i Plancks strålningsfält med hjälp av en komisk kvickhet, naturligtvis under förutsättning att strukturens rörelse följer de vanliga mekaniska lagarna. Min förhoppning om att denna lag är giltig i verkligheten är mycket liten, dock.

Marie Curie tilldelades Nobelpriset i fysik 1903 och i kemi 1911. Albert Einstein tilldelades Nobelpriset i fysik 1921.

Källa och brevet på Engelska
Bilden högst upp där han använder två händer när han skriver är AI-genererad.

About The Author

en_USEnglish