Djungelboken och inspirationen till Mowgli

Inspirationen för Djungelboken

Dina Sanichar (1860 eller 1861–1895) var en vild pojke. En grupp jägare upptäckte honom bland vargar i en grotta i Bulandshahr, Uttar Pradesh, Indien i februari 1867, vid ungefär sex-åtta års ålder. Sanichar skickades till föräldralöshemmet Secundra i Agra där han levde bland andra människor i över tjugo år. Han lärde sig aldrig att tala och förblev allvarligt funktionsnedsatt under hela sitt liv.

Dina Sanichar upptäcktes i en grotta i distriktet Bulandshahr och fördes till William Lowe, den lokala distriktsdomaren och samlaren. Lowe skickade sedan Sanichar till föräldralöshemmet Secundra i Agra.

På föräldralöshemmet fick han namnet ”Sanichar” vilket betyder lördag på Urdi, eftersom det var dagen han hittades.

När han kom till föräldralöshemmet uppgavs han gå på alla fyra och äta rått kött. Trots att han inte kunde tala, skulle han göra ljud liknande en varg. Personalen på föräldralöshemmet gjorde sitt bästa för att ta hand om Dina, men de visste inte hur de skulle kommunicera med honom på rätt sätt. Han fortsatte att leva bland andra människor i över tjugo år men lärde sig aldrig att tala och förblev allvarligt funktionsnedsatt under hela sitt liv.

Fader Erhardt, chefen för föräldralöshemmet, ansåg att även om han betraktade Dina som en enfaldig person visade han tecken på intelligens och kritiskt tänkande. Han försökte ofta yla och skälla som en varg, vilket fick personalen att tro att han försökte kommunicera med dem.

När Dina blev äldre började han visa mer mänskligt beteende. Han lärde sig att använda toaletten, åt normalt, klädde sig, gick upprätt och började till och med använda skor. Sanichar var dessutom en stor rökare och började röka med vårdarna. Det är inte klart varför han började röka, men det spekuleras att han kanske trodde att det fick honom att se mer mänsklig ut.

Han dog av tuberkulos år 1895 vid 34 års ålder. Sanichar var möjligen inspirationen för karaktären Mowgli i Djungelboken av Rudyard Kipling som publicerades 1894.

Wikipedia-sida: https://en.wikipedia.org/wiki/Dina_Sanichar

About The Author

en_USEnglish