Septimius Severus - a dark-skinned Roman emperor in Britain

AI generated image to represent emperors from Africa.

Who was Septimius Severus?

Septimius Severus var en romersk kejsare som regerade från år 193 till 211 e.Kr. Han föddes år 145 e.Kr. i Leptis Magna, som ligger i dagens Libyen. Hans fader tillhörde den romerska riddarklassen.

Septimius Severus blev känd för att ha en framgångsrik militär karriär och för att ha stabiliserat det romerska riket efter en period av politisk oro och inbördesstrider. Han friade till ett kvinna som hade blivit spådd att få en kung till gemål. Hans fru var den beryktade Julia Domna som var känd för sin skönhet, snille och sedeslöshet.

https://www.youtube.com/watch?v=qVMAd_X6Zk8

När det kejserliga gardet hade mördat Kejsar Pertinax år 192 och hade utbjudit kejsarkronan på offentlig auktion åt den mest bjudande greps Septimius Severus av harm och beslöt att hämnas Pertinax död och att på samma gång själv smycka sin panna med det kejserliga diademet. Septimius Severus stod i Panonien, ungefär nuvarande västra Ungern med en stark och välövad armé. I forcerade marscher tågade han ner till Italien. Han visste att kejsaren Didius Julianus var hatad i Rom eftersom Senasten ville ha överbefälhavaren över legionerna i Gallien Albinus till kejsare.

Han kom slutligen till makten genom att besegra andra rivaliserande kandidater i det romerska imperiet och etablerade sedan sitt styre som kejsare. Septimius Severus genomförde flera militära kampanjer under sin tid vid makten, inklusive mot parterna i öst och mot stammarna i Britannien. Han är också känd för att ha genomfört reformer och för att ha utökat kejsarmaktens befogenheter.

Han grundade staden York

Septimius Severus spelade en betydande roll i Eboracum, som idag är känt som staden York i England. Under sitt styre genomförde han en militär kampanj i Britannien för att stärka det romerska styret i regionen. Han anlände till Eboracum år 208 e.Kr. och utgjorde staden som en viktig militärbas för sina operationer i norra Britannien.

Under sin tid i Eboracum genomförde Septimius Severus militära reformer och stärkte de romerska försvarsverken. Han använde staden som en utgångspunkt för att genomföra kampanjer mot de inhemska stammarna i norra Britannien, inklusive pikterna och kaledonierna. Han strävade efter att stabilisera och befästa det romerska styret i området.

Septimius Severus dog år 211 e.Kr. och han efterträddes av sina söner, som rådgjorde med deras mor och hans mäktiga änka, Julia Domna, som grundade Severanska dynastin. Det var den sista dynastin i det romerska imperiet innan krisen på 200-talet. .

Vad vet vi om Septimius bakgrund?

Septimius Severus föddes år 145 i Leptis Magna i Kartago och var av puniskt ursprung (nuvarande Libyen), och det finns tecken på att han hade mörkare hudfärg än vad som traditionellt anses vara typiskt för romerska kejsare. Vissa historiska källor och beskrivningar hänvisar till honom som ”mörk” eller ”mörkhyad”. Han hade en viss förkärlek för den semitiska rasen och lät till och med uppresa en bildstod åt Hannibal som varit Roms med fruktade fiende.

Det är dock viktigt att notera att begreppet ”ras” och kategoriseringen av människor enligt moderna rasmässiga termer inte var relevant under antiken. Färgen på hans hud har diskuterats och tolkats på olika sätt av historiker och forskare, och det finns ingen definitiv konsensus om hur man skulle beskriva hans etnicitet eller hudfärg.

Läs mer om honom på Wikipedia
Gefle posten

About The Author

en_USEnglish