George Soros and how he has been used in alt-right propaganda

George Soros Ai produced as a boogey man

Har du läst denna klassiska artikel om hur två amerikanska politiska konsulter uppfann ”monstret” Soros åt Orban? Den otroliga berättelsen om komplotten mot George Soros Hur två judiska amerikanska politiska konsulter hjälpte till att skapa världens största antisemitiska konspirationsteori.

Vem är George Soros?

George Soros är en ungersk-amerikansk miljardär, investerare, filantrop och politisk aktivist. Han föddes den 12 augusti 1930 i Budapest, Ungern. Soros är känd för sina framgångsrika investeringsstrategier och sitt engagemang inom olika sociala och politiska frågor. Soros är själv judisk. Han fick stor uppmärksamhet för sin valutaspekulation på 1990-talet, vilket gjorde honom till en av världens mest kända investerare. Han var en aggressiv valutaspekulant exempelvis mot den svenska valutan. Han har stöttat demokraterna i USA och Karl Poppers idé om ett ”öppet samhälle” i det forna kommunistblocket.

Soros har också blivit känd för sitt filantropiska arbete genom sin stiftelse, Open Society Foundations, som stöder demokrati, mänskliga rättigheter och andra samhällsförbättrande initiativ. Han stöttade också Orbán med stipendium så att han kunde börja studera i Storbritannien.

Demoniseringen av George Soros

Kampanjen mot George Soros räknas som Finkelsteins lömska mästerverk.

George Soros nämns tiotusentals gånger per vecka sedan 2017 – nästan alltid negativt, en del uppenbart drivet av nätverk av botar.

Soros beskrivs som Anikrist och ren ondska. En drogsmugglare. Profitör. Extremist. Konspiratör. Nazi. Jude. Den farligaste personen i världen. En gammal rik man, en spekulant som orsakade kollapsen av den brittiska pundet 1992, den asiatiska krisen 1997 och finanskrisen 2008. Det är en mängd av rubriker med hat. Först förstörde han Sovjetunionen och sedan Jugoslavien för att öppna en enkel passage för afrikaner och araber så att de kunde driva ut européerna. Han sponsrar vänsterextremister, vill avsätta USA:s president och tjänar pengar på narkotikahandel och finansiella brott. Vid sidan av detta finansierar han eutanasi, censur och terrorism. Redan som barn överlämnade han judar till nazisterna, även om han själv har judisk bakgrund.

Demoniseringen av Soros är en av de definierande dragen i dagens globala politik, och det är, med ett par undantag byggt på lögner. Men de många vilda och spridande teorierna, som inkluderar antydningen att han hjälpte till att störta Sovjetunionen för att öppna vägen för afrikaner och araber till Europa, är så galna att de skulle vara skrattretande – om de inte vore så elakt utförda.

Kampanjen har också spridits till andra länder exempelvis India.

Vilka är Birnbaum och Finkelstein?

IN artikeln berättar George Birnbaum – en politisk konsult som har arbetat i USA, Israel, Ungern och över Balkan – om sin roll i skapandet av Soros-spöket, som slutade med att det utlöste en global våg av antisemitiska attacker mot miljardären. Men han ville också försvara sitt arbete och det hos sin tidigare mentor och vän, Arthur Finkelstein.

Från och med 2008 arbetade Birnbaum och Finkelstein i hemlighet för att få Orbán vald i Ungern. Deras seger i Ungern – borta från den intensiva politiska granskningen i Västeuropa – visade att konstruktionen av en extern fiende kunde leda till framgång i det moderna samhället. Det möjliggjorde att Ungern födde ”Trump före Trump”, enligt Steve Bannon vilket har blivit en modell för alt-right rörelsen och numera är Orban och Ungern även föregångsland för MAGA-rörelsen.

Birnbaum och Finkelsteins arbete har skapat en ny modell för attackerande politik i denna era av global splittring. De designade en huvudplan för att utnyttja dessa splittringar som har fungerat i många olika länder och sammanhang, och har hjälpt till att skapa en judisk fiende som extremhögern har utnyttjat med hög effektivitet.

Från slutet av 1960-talet var Finkelstein en av ett fåtal män som arbetade med politisk rådgivning i New York. Han skulle senare hjälpa presidenter och senatorer, vara en pionjär inom en aggressiv stil av TV-reklam.

Orbán definierade fiender som Soros och internatioenlla organisationer som Världsbanken, EU och IMF

Viktor Orbán har styrt det postkommunistiska Ungern i 32 år, och har vunnit fyra val som frontfigur för sitt nationalpopulistiska parti Fidesz. Fidesz har ett unikt grepp om de ungrare som har en uttalad nationalistisk världsbild och drömmer om ett större Ungern.

Netanyahu introducerade Orbán för de två personerna som skulle leda hans framgång. Snart tillämpade Finkelstein och Birnbaum sin formel på Orbáns valkampanj – och utvecklade modellen vidare.

Det var lätt att hitta fiender i Ungern. Landet var en ekonomisk katastrof och fick räddas år 2008. Åtstramningsåtgärder krävdes av deras borgenärer vid Världsbanken, EU och IMF. Finkelstein och Birnbaum uppmanade Orbán att rikta sig mot ”byråkraterna” och ”utländskt kapital”. Orbán själv har sagt att det var genom slaget mellan Ungern och Soros med sina aktivister och sitt stöd i Bryssel som insikten kom om hur kampen måste föras.

Orbán vann valet 2010 med tvåtredjedels majoritet och landet rörde sig åt höger. Birnbaum är fortfarande förvånad idag över hur lätt det var: ”Vi slog ut Socialistpartiet innan valet ens ägde rum.”

Birnbaum och säger ”Soros var den perfekta fienden… Det var så uppenbart.” Inför det ungerska valet 2014 publicerade flera högerorienterade ungerska tidningar artiklar där de påstod att det pågick en internationell sammansvärjning mot Ungern, ledd av Soros. Kort därefter vidtog de ungerska myndigheterna rättsliga åtgärder mot den miljöorganisationen Ökotárs och hävdade att den var styrd av Soros. Även om inget konkret kunde bevisas mot organisationen bidrog detta till att förstärka intrycket i Ungern att Soros kontrollerade icke-statliga organisationer och blandade sig i den ungerska inrikespolitiken. Source

Finkelstein

Finkelstein är inte lika känd som Roger Ailes, men han arbetade inom det Republikanska partiet. Han arbetade en kort tid som datorprogrammerare på Wall Street innan han blev en tidig förespråkare för att genomföra opinionsundersökningar mot slutet av decenniet. Han är en variant av Dr Strangelove och varit enormt framgångsrik med sina kampanjer och definierar sig som liberterian. Bland kampanjer som han står bakom är Ronald Reagans presidentkampanj men han har också varit aktiv i länder som Albanien, Österrike, Ungern (Orban) och Israel. I USA var han också aktiv i kampanjen ”Stop her now” mot Hillary Clinton.

Det var då Finkelstein började utveckla en politisk metod som nu liknar en handbok för modern högerpopulism. Finkelsteins tes var enkel: Varje val avgörs innan det ens börjar. De flesta människor vet redan vem de ska rösta på, vad de stöder och vad de motsätter sig. Det är mycket svårt att övertyga dem om något annat. Det är mycket lättare att demoralisera människor.

Vad säger svenska politiker om Soros

Inte så förvånande så har SD gått hårt åt Soros och söker man på Samnytt får man fram 57 artiklar där man skriver om hemlighetsmakerier och skattebetalare som betalat till Open Society Foundation som beskylls öka på inflödet av migranter till Europa.

En artikel handlar om att EU och att Moderaterna, Liberalerna och KD röstade för en Ungernfientlig resolution i EU som handlar om och punkt 18 som rör George Soros.

"Vad beträffar George Soros så anser jag att han är en av de farligaste män [sic] för tillfället. Den påverkan han har på politiska grupperingar och partier i Europa är skrämmande. [..] De senaste diskussionerna inom EPP-gruppen visade klart och tydligt att han är den som drar i trådarna. Det skrämmer verkligen mig.” Björn Söder 2019 i utrikesutskottet källa Expo

About The Author

en_USEnglish