Ny teknik och affärsidéer som kommer påverka världen

Virtual reality

AI kommer påverka alla branscher

AI är den tekniken som kommer påverka alla branscher och alla jobb. Många företag kommer ha svårt att överleva om de inte tar till sig den nya tekniken.

Expanderande “emerging” branscher omfattar försvarsindustrin i USA och Europa, Serverhallar, Cyber, Green tech, Cleantech, Martech, Telehealth and AI-health, Fintech, Proptech, Wellness, Gated communities, Ultralyx-produkter, cloud, drönare, robotics, biotech, nanotech och naturligtvis allt med
AI.

Augmented Reality

Augmented reality-headset: För att vidareutveckla augmented reality-headset kan man fokusera på att förbättra bildkvaliteten, användarupplevelsen och anpassningsmöjligheterna. Genom att använda avancerade optiska teknologier och datorgrafik kan man skapa mer realistiska och imponerande augmented reality-upplevelser. Dessutom kan utvecklingen av lättare, mer bekväma och anpassningsbara headset göra tekniken mer praktisk och användbar i olika sammanhang, som spel, utbildning och industri.
Apples har släppt sin senaste version som heter VisionPro

Nya typer av varuhus och ny konsumentelektronik

Kan ett varuhus verkligen bryta sig ur mallen? Öppnat i mars 2022, inkluderar Wow Concept Madrid nästan 60 000 kvadratfot stora mångfaldiga märkesupplevelsen teatraliska installationer, digital integration och unikt tematiserade våningar som känns lika passande för en Instagram-fotosession som för shopping.

Wow Concept är placerad i en tidigare hotellbyggnad, med olika nivåer inklusive Tech Garage, med det senaste inom spel och audiovisuella system; en Self-care Lab för att hålla sig uppdaterad om det senaste inom skönhet och välmående. Fashion Hub, är utformat som ett tillfälligt och föränderligt plagg med med ett interaktivt golv och ”lysröda fiberoptiska gardiner”; Urban District, ett tekniskt, flexibelt och dynamiskt utrymme” fokuserat på streetwear som kombinerar sport med livsstil. Home Boulevard innehåller heminredning som låter gästerna titta in genom fönstren till designade hemmen.

Wow Concept är utformat som omnichannel dvs en förlängning av den digitala kanalen; kunderna kan få push-meddelanden om produkternas plats, och interaktiva skärmar i provrummen ger rekommendationer. De kan också lägga till i sina kundvagnar och/eller göra köp via appen.

Nästa generations konsumentelektronik: För att vidareutveckla nästa generations konsumentelektronik kan man fokusera på att förbättra användarupplevelsen, hållbarheten och funktionaliteten hos elektronikprodukter. Genom att använda avancerade skärmar, batterier, användargränssnitt och integrerade system kan man skapa innovativa och användarvänliga produkter inom områden som mobiltelefoner, datorer, smarta hem-enheter och bärbara enheter. Dessutom är det viktigt att beakta hållbarhetsaspekter och arbeta mot att minska elektronikavfall genom återvinning och design av mer hållbara produkter.

Medicinteknik

Avancerad medicinsk bildteknik: För att vidareutveckla den avancerade medicinska bildtekniken kan man fokusera på att förbättra upplösningen och precisionen hos medicinska bilder. Genom att använda avancerade algoritmer och maskininlärning kan man utveckla mer exakta och detaljerade bilder som kan hjälpa till att diagnostisera sjukdomar och skador på ett tidigare stadium. Dessutom kan integrationen av virtuell verklighet och augmented reality i medicinsk bildteknik ge mölighet till mer realistisk visualisering och träning för medicinska yrkesutövare. Medicinsk bildteknik kommer också ge möjligheten att integrera bildtekniken i bärbara enheter eller appar, vilket ger patienter möjlighet att övervaka sin egen hälsa och ha mer kontroll över sin medicinska information.

Utveckling av energi system

Solenergi paneler och system: För att vidareutveckla solenergi paneler och system kan man fokusera på att förbättra effektiviteten och hållbarheten. Genom att använda innovativa material och design kan man öka solcellernas effektivitet och maximera energiutvinningen från solen. Dessutom kan man utveckla smarta system för energi lagring och distribution för att möjliggöra en mer stabil och pålitlig användning av solenergi även under molniga dagar eller på natten.

Lagringssystem för förnybar energi: För att vidareutveckla lagringssystem för förnybar energi kan man fokusera på att förbättra kapaciteten, effektiviteten och hållbarheten hos energilagringstekniken. Genom att använda avancerade batterier, superkondensatorer och andra energilagringslösningar kan man balansera och utjämna energiflöden från förnybara källor som sol och vind. Dessutom kan utvecklingen av smarta nätverk och energihanteringssystem underlätta integrationen av förnybar energi och möjliggöra en mer stabil och pålitlig elförsörjning.

Drönarteknik för kommersiella tillämpningar

Drönare för kommersiella och industriella tillämpningar: För att vidareutveckla drönare för kommersiella och industriella tillämpningar kan man fokusera på att förbättra autonomin och säkerheten. Genom att integrera avancerade sensorsystem och artificiell intelligens kan man skapa drönare som kan navigera och agera självständigt i komplexa miljöer. Dessutom kan utvecklingen av säkerhetsprotokoll och system för att undvika kollisioner och skydda integriteten hos drönare bidra till ökad acceptans och användning av drönarteknologi i olika branscher. Läs mer om militära drönare.

3D-skrivare

3D-skrivare och relaterade teknologier: För att vidareutveckla 3D-skrivare och relaterade teknologier kan man fokusera på att förbättra hastigheten, precisionen och materialkompatibiliteten. Genom att använda avancerade utskriftstekniker och material kan man skapa snabbare och mer exakta utskrifter med olika typer av material, inklusive biologiskt vävnad och metall. Dessutom kan utvecklingen av användarvänliga programvara och gränssnitt göra teknologin mer tillgänglig och användbar för en bredare publik.

Biometri

Biometriska säkerhetssystem: För att vidareutveckla biometriska säkerhetssystem kan man fokusera på att förbättra både säkerheten och användarvänligheten. Genom att använda avancerad biometrisk teknik, som ansiktsigenkänning och fingeravtryckssensorer, kan man skapa mer pålitliga och svårforcerade säkerhetssystem. Samtidigt är det viktigt att se till att systemen är användarvänliga med hög precision och inte krångliga att använda, för att undvika frustration och hinder för användarna.

Vi kommer se hur man integrera biometrisk identifiering, som ansiktsigenkänning eller fingeravtryckssensorer, i smartphones och surfplattor för att erbjuda användare en säker och bekväm inloggningsupplevelse.

Biometriska lösningar kan även användas för att övervaka och spåra patienters hälsa och välbefinnande. Det kan innefatta exempelvis pulsmätare, aktivitetsmätare eller sömnanalysverktyg som samlar in biometriska data för att ge användaren insikt i deras hälsostatus.

Elfordon

Elfordon och laddningsinfrastruktur: För att vidareutveckla elfordon och laddningsinfrastruktur kan man fokusera på att öka räckvidden och förbättra laddningstekniken. Genom att använda avancerade batteriteknologier och snabbladdningssystem kan man minska laddningstiden och göra elfordon mer attraktiva och användbara för allmänheten. Dessutom är utbyggnaden av ett omfattande nätverk av laddningsstationer viktigt för att underlätta laddningsprocessen och främja användningen av elfordon.

Hemautomatisering

Smart hemautomatisering: För att vidareutveckla smart hemautomatisering kan man fokusera på att integrera olika teknologier och skapa ett mer enhetligt och intuitivt system. Genom att använda sig av Internet of Things (IoT) och artificiell intelligens kan man skapa en ansluten miljö där olika enheter och system kan kommunicera och samarbeta sömlöst. Dessutom kan utvecklingen av användarvänliga appar och röststyrningsteknik göra det enkelt för användare att styra och övervaka sitt hem på ett effektivt sätt.

Mobil hälsa

Bärbara hälsoövervakningsenheter: För att vidareutveckla bärbara hälsoövervakningsenheter kan man fokusera på att förbättra mätningar och analyser av hälsodata. Genom att använda avancerade sensorer och algoritmer kan man skapa mer exakta och detaljerade hälsoövervakningssystem som kan upptäcka och övervaka olika aspekter av hälsa och välbefinnande. Dessutom kan integreringen av molnteknologi och användarvänliga gränssnitt göra det möjligt för användare att enkelt övervaka och analysera sin hälsostatus.

Transportsystem

Autonoma leveransrobotar: För att vidareutveckla autonoma leveransrobotar kan man fokusera på att förbättra navigationsförmågan och effektiviteten. Genom att använda avancerade sensorer och AI-teknik kan man skapa robotar som kan navigera och leverera varor på ett säkert och effektivt sätt, även i trånga och komplexa miljöer. Dessutom kan utvecklingen av anpassade logistiksystem och automatiserade lagerhanteringssystem optimera leveransprocessen och förbättra kundupplevelsen.

Blockchain teknik

Blockchain-teknik och tillämpningar: För att vidareutveckla blockchain-teknik och tillämpningar kan man fokusera på att förbättra skalbarheten, säkerheten och användarupplevelsen. Genom att använda avancerade konsensusalgoritmer och dataskyddsteknik kan man skapa en mer effektiv och säker blockchain-miljö för olika tillämpningar, som finansiella transaktioner och digitala kontrakt. Dessutom kan utvecklingen av användarvänliga gränssnitt och integration med befintliga system göra blockchain-teknik mer tillgänglig och användbar för företag och användare.

Krypto mining rigs: Utvecklingen av kryptovaluta mining riggar kan fokusera på att förbättra deras prestanda och effektivitet. Detta kan innebära att använda mer avancerade och effektiva grafikkort och processorer för att öka hashkraften. Utvecklingen kan också rikta sig mot att minska energiförbrukningen och värmeavledningen för att göra gruvriggarna mer hållbara och kostnadseffektiva.

Robotik

Avancerad robotik för industriell automatisering: För att vidareutveckla avancerad robotik för industriell automatisering kan man fokusera på att förbättra precisionen, flexibiliteten och säkerheten hos industriella robotar. Genom att använda avancerade sensorsystem, adaptiva algoritmer och säkerhetsfunktioner kan man skapa robotar som kan arbeta sida vid sida med människor och utföra komplexa uppgifter med hög effektivitet. Dessutom kan integrationen av artificiell intelligens och maskininlärning göra robotar mer självlärande och anpassningsbara för olika arbetsmiljöer och industrier.

Lantbruk

Avancerad jordbruks- och teknikutrustning: För att vidareutveckla avancerad jordbruks- och teknikutrustning kan man fokusera på att förbättra produktiviteten, hållbarheten och automatiseringen inom jordbrukssektorn. Genom att använda sig av sensorer, drönare, robotar och smarta system kan man optimera jordbruksprocesserna och minska resursförbrukningen. Dessutom kan utvecklingen av avancerade bevattningssystem, precisionsjordbruksteknik och automatiserade skördemetoder öka produktiviteten och lönsamheten för jordbrukare.

Hydroponik- och vertikala jordbrukssystem: För att vidareutveckla hydroponik- och vertikala jordbrukssystem kan man fokusera på att förbättra vatten- och näringshantering, automatisering och grödproduktivitet. Genom att använda avancerade bevattningssystem, smarta sensorer och LED-belysning kan man skapa effektiva och hållbara odlingssystem som kan producera grödor året runt och minimera vattenförbrukningen. Dessutom kan integrationen av IoT-teknik och AI-styrning optimera växtodlingsprocesserna och maximera skörden.

Internet of Things

IoT (Internet of Things)-enheter och plattformar: För att vidareutveckla IoT-enheter och plattformar kan man fokusera på att förbättra anslutning, säkerhet och interoperabilitet. Genom att utveckla standardiserade kommunikationsprotokoll och säkerhetslösningar kan man skapa en mer pålitlig och integrerad IoT-miljö där olika enheter och system kan kommunicera och samverka smidigt. Dessutom kan utvecklingen av användarvänliga plattformar och molntjänster göra det möjligt för användare att enkelt hantera och övervaka sina IoT-enheter.

Bioteknik

Bioteknikframsteg och genredigeringsverktyg: För att vidareutveckla bioteknikframsteg och genredigeringsverktyg kan man fokusera på att förbättra precisionen, effektiviteten och säkerheten hos genredigeringstekniken. Genom att använda sig av CRISPR-Cas9 och andra avancerade verktyg kan man förbättra möjligheterna att modifiera gener för att behandla genetiska sjukdomar och öka växt- och djurarternas resistens mot sjukdomar och klimatförändringar. Samtidigt är det viktigt att bedriva etisk och ansvarsfull forskning inom detta område för att säkerställa korrekt användning av tekniken.

Personlig medicin och genetisk testning: För att vidareutveckla personlig medicin och genetisk testning kan man fokusera på att förbättra precisionsdiagnostik, behandlingsmetoder och individanpassad vård. Genom att använda genetisk sekvensering, biomarkörer och AI-analys kan man skapa mer exakta och individanpassade metoder för att diagnostisera och behandla sjukdomar. Dessutom kan utvecklingen av bärbara medicinska enheter och hälsoappar underlätta övervakningen och hanteringen av hälsotillstånd på individnivå.

Cybersäkerhet

Avancerade cybersäkerhetslösningar: För att vidareutveckla avancerade cybersäkerhetslösningar kan man fokusera på att förbättra detektering, skydd och reaktion mot cyberhot. Genom att använda avancerade algoritmer, artificiell intelligens och maskininlärning kan man skapa säkerhetssystem som kan identifiera och förhindra avancerade cyberattacker. Dessutom är det viktigt att utbilda användare och företag om bästa praxis för cybersäkerhet för att minska sårbarheter och öka medvetenheten om cyberhot.

Nätverksteknik

Hög hastighet för internet och nätverksteknik: För att vidareutveckla höghastighetsinternet och nätverksteknik kan man fokusera på att förbättra bandbredden, tillförlitligheten och anslutningen. Genom att använda avancerade fiberoptiska nätverk, trådlösa teknologier och kommunikationsprotokoll kan man möjliggöra snabbare och mer pålitlig dataöverföring. Dessutom kan utvecklingen av 5G-teknik och satellitkommunikation förbättra tillgängligheten och anslutningen även i avlägsna områden.

Nanoteknik

Produkter och material baserade på nanoteknik: För att vidareutveckla produkter och material baserade på nanoteknik kan man fokusera på att förbättra tillverkningsprocesser, egenskaper och användbarheten. Genom att använda avancerade nanomaterial och nanoskaliga strukturer kan man skapa produkter med unika egenskaper, som hög styrka, termisk resistens och elektrisk ledningsförmåga. Dessutom kan utvecklingen av hållbara och kostnadseffektiva metoder för massproduktion av nanomaterial främja användningen av nanoteknik i olika branscher.

Konstruktion

Avancerade material för konstruktion och infrastruktur: För att vidareutveckla avancerade material för konstruktion och infrastruktur kan man fokusera på att förbättra hållbarheten, energieffektiviteten och beständigheten hos byggmaterial. Genom att använda avancerade kompositer, förstärkta material och smarta material kan man skapa konstruktioner som är starka, flexibla och miljövänliga. Dessutom kan integrationen av sensorer och övervakningssystem göra det möjligt att övervaka och underhålla infrastrukturen på ett mer effektivt sätt.

Rymdforskning

Teknologier för rymdforskning och turism: För att vidareutveckla teknologier för rymdforskning och turism kan man fokusera på att förbättra rymdresor, satellitteknik och forskning om rymden. Genom att använda avancerade raketmotorer, rymdfarkoster och rymdteleskop kan man utforska och studera universum på ett mer effektivt sätt. Dessutom kan utvecklingen av hållbara och kostnadseffektiva metoder för rymdturism främja möjligheterna att resa och uppleva rymden för allmänheten.

Kvantdatorer

Kvantdatorer: För att vidareutveckla kvantdatorer kan man fokusera på att öka antalet och stabilisera kvantbitar (qubits), förbättra algoritmer och minska felkorrigeringskoden. Genom att använda kvantmekaniska principer kan kvantdatorer utföra avancerade beräkningar och lösa komplexa problem på ett exponentiellt snabbare sätt jämfört med klassiska datorer. Dessutom kan fortsatt forskning och utveckling inom kvantberäkningens område främja innovation inom områden som kryptografi, optimering och medicinsk forskning.

Miljö och klimatinnovationer

Avancerad vattenrening och avsaltningsteknik: För att vidareutveckla avancerad vattenrening och avsaltningsteknik kan man fokusera på att förbättra reningsmetoder, energieffektivitet och tillgänglighet av rent vatten. Genom att använda avancerade membrantekniker, filtreringssystem och avancerade oxidationstekniker kan man rena vatten från föroreningar och göra det drickbart eller användbart för olika ändamål. Dessutom kan utvecklingen av avsaltningsmetoder och innovativa vattenhanteringssystem möta behoven av vattenförsörjning i regioner med brist på färskvatten.

Avancerade lösningar för återvinning och avfallshantering: För att vidareutveckla avancerade lösningar för återvinning och avfallshantering kan man fokusera på att förbättra sorteringsteknik, återvinningsprocesser och avfallsminimering. Genom att använda avancerade sensorer, robotar och AI-teknik kan man optimera återvinningsprocesserna och öka återvinningsgraden av material och resurser. Dessutom kan utvecklingen av innovativa avfallshanteringssystem och cirkulära affärsmodeller bidra till en mer hållbar och resurseffektiv hantering av avfall.

Personliga assistenter

Personliga assistenter med artificiell intelligens: För att utveckla personliga assistenter med artificiell intelligens kan man sträva efter att förbättra deras förmåga att förstå och svara på användarens behov och önskemål. Detta kan inkludera utveckling av mer naturligt språk och förståelse, samt förmågan att anpassa sig till användarens preferenser och vanor. Förbättrad integration med olika enheter och smarta hemsystem kan också vara en del av utvecklingen.

7 disruptions 2023-2028

Större förändringar som du kanske inte förväntat dig
Källa Gartner Group

Impact av geomagnetiska stormar (börjar med solar flares) peak juli 2025Threat lists IT-system och satelliter  måste säkerställas 
AI driven modernisering av legacy kodMan kan bli av och modernisera legacy kod, Migreringsplan och UX-förändringar av flera system: copilot, cloud system. Behövs kod filosofier 
Reglerad AI och lagstiftningNya lagar som AI Act och Digital Decade: trusted AI providers och minskad risk inom finans
Vad händer om äldre anställda “Silver Workers” blir mer produktiva än yngre genom AIEn del utbildning behövs inte längre eftersom AI kan ersätta. Äldre tillför större värde som arbetskraft. Experimentera med deltidsjobb, 3 dagars jobb, flexibla arbetstimmar
Laggards leapfrog “leaders”Styrelser har högre risknivåer och startups kommer köpas upp “techquisitions” för att nå digital transformering
Teknisk innovation ökar kraftigt Tidsaspekten mellan test och lansering förkortas.
Space Race 2.0Gen AI kommer underlätta och vi kommer få mer satelliter

About The Author

en_USEnglish